Οι εργασιακές σχέσεις, η παράταση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και η μείωση του προστίμου για αδήλωτη εργασία ήταν τα θέματα συζήτησης στη συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο και τους εργοδοτικούς φορείς (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ) και τη ΓΣΕΕ.

Η συνάντηση έγινε ενόψει της επικείμενης διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές, με στόχο, όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, να διαμορφωθεί μια κοινή άποψη με τους κοινωνικούς εταίρους, στο πλαίσιο που θέτει η συμφωνία με τους δανειστές, ώστε να προστατευθεί κατά το δυνατόν ο κόσμος της εργασίας.

Οι κοινωνικοί εταίροι ζήτησαν από τον υπουργό Εργασίας την παράταση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, ενώ η ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ ζήτησαν να γίνουν πιο ελαστικά τα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία. Από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος δεσμεύτηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, να απαντήσει εν καιρώ και αφού προηγουμένως μελετήσει τα θέματα με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

«Ο συμβολισμός της σημερινής συνάντησης αλλά και η πρακτική της σημασία είναι να διαμορφώσουμε τις θέσεις μας ως χώρα -με αναφορά σε αυτό που και το κείμενο της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής περιγράφει ως βέλτιστες πρακτικές σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης- για να προστατέψουμε όσο μπορούμε στο πλαίσιο αυτής της ιδιαίτερα δυσμενούς ισορροπίας δυνάμεων τον κόσμο της εργασίας» ανέφερε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Κατρούγκαλος, ενέταξε τη σημερινή συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους σε ένα κοινό πλαίσιο συμβολικής σημασίας μαζί με τις άλλες δυο κινήσεις στις οποίες προέβη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. «Η πρώτη» όπως είπε «ήταν το μπλοκάρισμα των ομαδικών απολύσεων στο μετρό της Θεσσαλονίκης. Η άλλη, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, είναι η συμμετοχή μου σε τριμερή συνάντηση που αφορά στην παράνομη απόλυση συνδικαλιστή για συνδικαλιστική δράση».

«Υπάρχουν δύο επίπεδα στα οποία πρέπει αναγκαστικά να κινηθούμε» συνέχισε ο υπουργός Εργασίας. «Μετά την εφαρμογή σχεδόν πέντε ετών μνημονιακών πολιτικών και οικονομικής κρίσης, μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού έχει οδηγηθεί στην ανεργία και ακόμα μεγαλύτερο στα όρια της φτώχειας. Επίσης αντιμετωπίζουμε μια πλήρως απορρυθμισμένη αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, της απορρύθμισης, υπάρχει το μεγάλο ζήτημα της διαπραγμάτευσης. Υπάρχει, όμως, και το ζήτημα της εφαρμογής ακόμα και αυτής της λειψής νομιμότητας» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Καταλήγοντας ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη εβδομάδα από κοινού με τον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, κατά την οποία θα εξαγγείλει επιπλέον μέτρα για την καταστολή της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

«Δυστυχώς ό,τι είχαμε επισημάνει από την ανάληψη των καθηκόντων αυτής της κυβέρνησης, αλλά και στην προηγούμενη ηγεσία, οι χειρότεροι φόβοι μας, γίνονται πραγματικότητα. Οι καλές προθέσεις φάνηκε ότι δεν αρκούσαν, γιατί οι πιστωτές αμφισβητούν όλες τις διεκδικήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων» ανέφερε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), Γιάννης Παναγόπουλος.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, ζήτησε από τον υπουργό στο διάστημα των διαπραγματεύσεων να παραμείνει σε ισχύ η Εθνική Γενική Συλλογή Σύμβαση Εργασίας και πρόσθεσε ότι «επ’ ουδενί δεν πρέπει να αποδεχθεί η κυβέρνηση την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την εισαγωγή του lock-out στην εθνική νομοθεσία».

Την παράταση της ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας έως το τέλος του χρόνου και την επαναφορά της, όπως και των κλαδικών συμβάσεων, ζήτησε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης. Ο κ. Κροκίδης ζήτησε επίσης ελαστικοποίηση των προστίμων για την αδήλωτη εργασία. Συγκεκριμένα πρότεινε να υπάρχουν δυο στάδια πριν από την επιβολή του προστίμου των 10.550 του «συμβουλευτικού» και της «προειδοποίησης». Πρότεινε τέλος τη δυνατότητα της χρήσης του «εργοσήμου», όμως «με τέτοιο τρόπο που να αποκλείει την κατάχρησή του».

Θέμα της μείωσης του προστίμου των 10.500 ευρώ που επιβάλλεται σήμερα για την αδήλωτη εργασία και χρήσης του εργόσημου για περιστασιακά απασχολούμενους, έθεσε και ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς. Η Συνομοσπονδία έθεσε επίσης στον υπουργό Εργασίας τα προβλήματα του ΟΑΕΕ, τα εργασιακά και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Όπως ανέφερε ο κ. Καββαθάς, «ο υπουργός σε ό,τι αφορά τον ασφαλιστικό φορέα επιφυλάχτηκε να απαντήσει, αφού προηγουμένως μελετήσει τα θέματα μαζί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τον Γενικό Γραμματέα. Σε ό,τι αφορά τα θέματα που άπτονται των εργασιακών, είναι θέματα που πρέπει να συζητήσει πρώτα με τη… θεσμοτρόικα».

Λίγο αργότερα ο Γιώργος Κατρούγκαλος προέβη στην παρακάτω δήλωση:

“Κάλεσα σήμερα τις οργανώσεις που συμμετέχουν στη σύναψη της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, οργανώσεις εργοδοτών και την ΓΣΕΕ. Ήταν η δεύτερη κίνηση που έκανα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του υπουργού Εργασίας.

Η πρώτη ήταν την πρώτη ημέρα που ήρθα στο υπουργείο και αφορούσε το μπλοκάρισμα των ομαδικών απολύσεων στο μετρό της Θεσσαλονίκης. Η τρίτη , την οποία θα κάνω την Δευτέρα, είναι η συμμετοχή μου σε τριμερή συνάντηση, που αφορά την παράνομη απόλυση συνδικαλιστή για λόγους αναγόμενους σε συνδικαλιστική δράση. Δεν είναι χωρίς σημασιολογικής, συμβολικής σημασίας η επιλογή αυτών τριών κινήσεων.

Υπάρχουν δύο επίπεδα στα οποία πρέπει αναγκαστικά να κινηθούμε έχοντας υπόψη, ότι μετά την εφαρμογή σχεδόν πέντε ετών μνημονιακών πολιτικών και οικονομικής κρίσης, που έχει οδηγήσει μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού στην ανεργία και ακόμα μεγαλύτερο στα όρια της φτώχειας, αντιμετωπίζουμε μια πλήρη απορρυθμισμένη αγορά εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό της απορρύθμισης υπάρχει το μεγάλο ζήτημα της διαπραγμάτευσης, υπάρχει όμως και το ζήτημα της εφαρμογής -ακόμα και αυτής της λειψής- νομιμότητας. Αυτός ήταν ο συμβολισμός των κινήσεων, που αφορά στο σταμάτημα των παράνομων ομαδικών απολύσεων και στον έλεγχο της παράνομης απόλυσης του συνδικαλιστή.

Η σημερινή συνάντηση είχε άλλου είδους συμβολισμό αλλά και πρακτική σημασία, να διαμορφώσουμε τις θέσεις μας ως χώρα με αναφορά σε αυτό που και το κείμενο της συμφωνίας της συνόδου κορυφής περιγράφει ως βέλτιστες πρακτικές σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης, για να προστατέψουμε όσο μπορούμε -στο πλαίσιο αυτής της ιδιαίτερα δυσμενούς ισορροπίας δυνάμεων- ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε από τις ρυθμίσεις αυτές , να προστατεύσουμε όσο μπορούμε τον κόσμο της εργασίας.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα δώσω από κοινού με τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ μια συνέντευξη για το τι έχουμε σκεφτεί, για να αντιμετωπίσουμε την παραβίαση της νομιμότητας -της λειψής αυτής νομιμότητας που υπάρχει τώρα- και να προστατέψουμε τους πιο αδύναμους. Αυτούς ,δηλαδή, που φαίνεται να έχουν μια σύμβαση τεσσάρων μηνών και δουλεύουν δώδεκα , που πληρώνονται κάθε δύο και τρεις μήνες. Αυτά τα φαινόμενα όσο περνά από το χέρι μας θα τα σταματήσουμε.

Αυτό λοιπόν ήταν το νόημα των συναντήσεων σήμερα, της διπλής προετοιμασίας για τη δύσκολη διαπραγμάτευση που έχουμε μπροστά μας και την προσπάθεια να υπερασπιστούμε ότι μπορούμε από τα εργασιακά δικαιώματα, από την κουτσουρεμένη αυτή νομιμότητα των απορρυθμισμένων εργασιακών σχέσεων της πενταετίας”.

 

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας