Μετά από 16 ώρες εντατικών διαπραγματεύσεων η έκτακτη Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας, έληξε χωρίς να υπάρξει οριστική συμφωνία για το προσφυγικό, αλλά ένα κοινό ανακοινωθέν για συμφωνία επί της αρχής. Οι οριστικές αποφάσεις παραπέμπονται για τη Σύνοδο Κορυφής 17-18 Μαρτίου.

Αναλυτικά οι εξελίξεις

02:35 “Όχι μόνο δεν απομονώθηκε η Ελλάδα, αλλά απομονώθηκαν οι χώρες που ήθελαν να απομονωθεί η Ελλάδα”, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού:

Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά το πέρας των εργασιών της.
«Θεωρώ ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου δε μπορεί παρά να χαρακτηριστούν ως ένα βήμα μπροστά», δήλωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται να γίνουν πολλά βήματα μπροστά, διότι οι εικόνες από την Ειδομένη είναι τραγικές. «Αν δεν μπορούν οι εικόνες αυτές να συγκινούν όσους βρεθήκαμε εδώ» και αν κάποιοι πιστεύουν ότι το πρόβλημα δεν αφορά τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και το μέλλον της ΈΕ, «τότε κάνουν πολύ μεγάλο λάθος και αυτό το λάθος αν το συνεχίσουμε θα το πληρώσουμε ακριβά ως ΕΕ», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Είχαμε μια σημαντική μετατόπιση του πλαισίου συζήτησης. Η συζήτηση εστιάστηκε στο πως θα βρούμε λύση περιορισμού των ροών σε συνεργασία με την Τουρκία. Η ουσία είναι ότι μπήκε η συζήτηση ξανά σε μια σωστή βάση ανέφερε ο πρωθυπουργός . Η σύνοδος δεν τελείωσε σήμερα αλλά συνεχίζεται αύριο στη Σμύρνη σε μια ιστορική συνάντηση, υπογράμμισε και επισήμανε πως η συζήτηση ανέδειξε τον διχασμό ανάμεσα στην ΕΕ.
Όχι μόνο δεν απομονώθηκε η Ελλάδα, ανέφερε, αλλά απομονώθηκαν οι χώρες που ήθελαν να απομονωθεί η Ελλάδα.
Τα αποτελέσματα είναι ένα βήμα μπροστά εν τούτοις χρειάζονται πολλά ακόμη βήματα, είπε ο πρωθυπουργός.

02:00 Τις αρνητικές επιπτώσεις στην Ελλάδα από τη συνεχιζόμενη ροή των προσφύγων και των μεταναστών, τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της σημερινής Συνόδου Κορυφής, με τη συμμετοχή της Τουρκίας.


Όπως ανέφερε, στη σημερινή Σύνοδο των 28 εξετάστηκε το πώς θα βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα και θα γίνει βιώσιμη, σημειώνοντας πως είναι ανάγκη να στηριχθεί η χώρα.
Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι σήμερα διαπιστώθηκε πως η Τουρκία έχει κάνει σημαντικά βήματα στην προστασία των συνόρων της, αλλά και στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των προσφύγων που βρίσκονται εκεί. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην πρόσβαση των Σύρων προσφύγων στην εργασία, αλλά και σε έργα που πραγματοποιούνται για την υποστήριξη τους.
Η Α. Μέρκελ σημείωσε πως η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, αναμένεται να συμβάλει στην καταπολέμηση των δικτύων διακινητών, ενώ χαρακτήρισε «πρωτοποριακή» την πρόταση για επιστροφή στην Τουρκία των προσφύγων που έχουν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα και την επανεγκατάσταση ισάριθμων προσφύγων απευθείας από την Τουρκία στα ευρωπαϊκά κράτη. Όπως επισήμανε, κάτι τέτοιο θα έσπαγε το «φαύλο κύκλο» των ριψοκίνδυνων ταξιδιών στο Αιγαίο, καθώς θα δημιουργούσε κίνητρα για νόμιμη μετανάστευση.
Τέλος, η καγκελάριος της Γερμανίας, τόνισε πως η συμφωνία επανεισδοχής θα εφαρμοστεί μόλις υπάρξει τελική συμφωνία στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Μαρτίου, καθώς ορισμένα κράτη-μέλη ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να συμβουλευθούν τα κοινοβούλιά τους.

Φρ. Ολάντ: 3 δισ ευρώ ως βοήθεια τους επόμενους μήνες στην Τουρκία. Η βοήθεια αυτή θα αυξηθεί αν το πρόβλημα παραμείνει ως το 2018.

  Φρ. Ολάντ: Η Γαλλία θα βοηθήσει την Ευρώπη και την Ελλάδα για τη λειτουργία των hot spot και την μετεγκατάσταση των προσφύγων. Η Γαλλία θα κάνει το καθήκον της και από σήμερα 148 Σύριοι θα έρθουν στη Γαλλία. 300 εκ. ευρώ θα δοθούν στην Ελλάδα που θα κατανεμηθούν ως το 2020.

Μέρκελ: Παράλληλα με την αποστολή του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας υπέβαλλε μια πρόταση που συνίσταται στο ότι να δεχθούμε ότι η Τουρκία θα παραλάβει τους παράνομους μετανάστες πίσω, ενώ οι πρόσφυγες θα παραμείνουν στην Ε.Ε. Πρόκειται δηλαδή για ένα κίνητρο ώστε να ακολουθείται νόμιμος δρόμος για τους πρόσφυγες. Πρόθυμη να υλοποιήσει τη συμφωνία δήλωσε η Τουρκία.

Μέρκελ: Πρέπει να βοθήσουμε την Ελλάδα να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα

01:42 Τη συμφωνία με την Τουρκία στις βασικές αρχές, επιβεβαίωσε και η αναπληρώτρια εκπροσώπου τύπου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μίνα Αντρέεβα.

01:34 Προχώρησε η συμφωνία με την Τουρκία, έγραψε στο twitter ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στο κείμενο υπάρχει ξεκάθαρη δέσμευση των 28 ηγετών για ομαλοποίηση και επιστροφή στη Σένγκεν ως το τέλος του χρόνου.

01:36 Με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των “28” ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι “28” έχουν συμφωνήσει στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος.

01:30 Η Σύνοδος Κορυφής έληξε, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του Ντ. Τουσκ στο twitter. Ακολουθεί αργότερα η συνέντευξη Τύπου.

01:12 Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι απείλησε με βέτο, αν στο κείμενο που καταλήξουν οι ηγέτες, δεν τεθεί ζήτημα για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, με αφορμή το πρόσφατο κλείσιμο εφημερίδας από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

01:05 Ακόμα και αν η συμφωνία δεν είναι ολοκληρωμένη, θα υπάρξει κοινή δήλωση από την πλευρά των 28 ηγετών. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το θέμα θα επανέλθει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

00:46 Με μια αναθεωρημένη πρόταση στο τραπέζι ξεκίνησε και πάλι πριν από λίγο η Σύνοδος των 28 ηγετών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το δείπνο των “28” με τον Αχμέτ Νταβούτογλου ακυρώθηκε αλλά θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή του Τούρκου πρωθυπουργού.

00:14 Τα νέα αιτήματα της Τουρκίας δημιούργησαν εμπλοκή στις Βρυξέλλες, εξαιτίας της οποίας είναι πιθανό να υπάρξει καθυστέρηση στην προγραμματισμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα την Τρίτη στη Σμύρνη.

00:00 Σε λίγα λεπτά αναμένεται να συνεχιστούν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής.

23:29 Σημαντική πρόοδος στις δύσκολες συνομιλίες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης. Πιθανή μια συμφωνία απόψε, γράφει στο twitter ο Μάρτιν Μάερ στενός συνεργάτης του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ.

23:00 Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν απέρριψε το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επανεγκατάσταση προσφύγων απευθείας σε ευρωπαϊκές χώρες από την Τουρκία, γνωστοποίησε ο Ούγγρος κυβερνητικός εκπρόσωπος το βράδυ της Δευτέρας.

«Άσκησε βέτο στο σχέδιο για την επανεγκατάσταση μεταναστών και αιτούντων άσυλο απευθείας από την Τουρκία στην Ευρώπη», είπε ο Ζόλταν Κόβατς στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

22:53 «Επιτυχία» θεωρεί η ελληνική πλευρά το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση γίνεται επί του σχεδίου απόφασης ΕΕ – Τουρκίας και όχι επί των αξιώσεων της Αυστρίας και των χωρών του Βίσεγκραντ για το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα όχι μόνο δεν απομονώθηκε, αλλά κατάφερε να απομονώσει τις χώρες του Βίσεγκραντ που τώρα απειλούν με βέτο, αλλά και την Αυστρία που αντιδρά στο σχέδιο απόφασης ΕΕ-Τουρκίας.

22:12 Συνάντηση μεταξύ των ηγετών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Ολλανδίας, της Ελλάδας και της Κύπρου με τη συμμετοχή της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής πολιτικής πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου των 28 ηγετών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως στόχος της συνάντησης αυτής ήταν ο συντονισμός στη διαπραγμάτευση με την Τουρκία.

22:00 Για απόφαση που θα περιλαμβάνει την επιστροφή προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνεται απευθείας μετεγκατάστασή τους στις χώρες της ΕΕ, πιέζει η ελληνική πλευρά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι τέσσερις χώρες του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Πολωνία) διαφωνούν με την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, με το αιτιολογικό ότι δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η ελληνική πλευρά επέκρινε την «υποκριτική» στάση των χωρών αυτών, επισημαίνοντας ότι δεν δέχονται πρόσφυγες με το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, δεν συνεργάζονται για οποιαδήποτε λύση και την ίδια στιγμή κλείνουν τα σύνορα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζητά να ληφθεί σήμερα απόφαση για το προσφυγικό, λέγοντας ότι αν δεν υπάρξει απόφαση τότε θα πρέπει να επανέλθει η αρχική κατάσταση στα σύνορα, να ανοίξει ο Βαλκανικός Διάδρομος και να περάσουν οι ροές των προσφύγων.

Αν δεν υιοθετηθεί το “plan A” που είναι η επιστροφή στην Τουρκία και προσφύγων και μεταναστών, τότε θα πρέπει να πάμε στο «plan B» που είναι η επιστροφή στην Τουρκία μόνο των μεταναστών, υποστηρίζει η ελληνική πλευρά, επισημαίνοντας ότι αν δεν ανοίξει ο Βαλκανικός Διάδρομος οι ροές των μεταναστών θα φτάσουν στην Ευρώπη μέσω άλλων οδών.

20:20 Διπλασιάζεται το ποσό που θα λάβει η Άγκυρα από την ΕΕ ως βοήθεια, ενώ η ΕΕ θα παραλαμβάνει πρόσφυγες απευθείας από το τουρκικό έδαφος. Τι περιλαμβάνει το σχέδιο απόφασης που κατέθεσε ο Ντόναλντ Τούσκ

20:19 Στα συγκεκριμένα βήματα προόδου που πρέπει να κάνει η Άγκυρα ως προϋπόθεση για το άνοιγμα των κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο των 28 ηγετών της ΕΕ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είπε πως τα κεφάλαια δεν μπορούν να ανοίξουν εάν δεν υπάρξουν βήματα προόδου από την πλευρά της Τουρκίας στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας και στο θέμα του casus belli.

20:06 Κατά της επιπλέον χρηματοδότησης της Τουρκίας πέραν των 3 δισ. ευρώ, τάσσεται ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ, Χανς Γεργκ Σέλινγκ.

18:56 Σε κλείσιμο όλων των προσφυγικών διαδρομών, επιμένει ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμανενώ εμφανίστηκε σκεπτικός ως προς τη βιωσιμότητα μιας λύσης με την Τουρκία.

18:31 Την άποψη ότι δεν πρέπει να λειτουργήσει η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας ως προϋπόθεση για την άμεση αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη του γεύματος μεταξύ των 28 ηγετών και του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.

17:39 Οι προτάσεις της Τουρκίας αναφορικά με τη βοήθεια που θα μπορούσε να παράσχει στην Ευρώπη για να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές, με αντάλλαγμα περισσότερα χρήματα για την Άγκυρα, απαιτούν “εκτεταμένη συζήτηση” ανέφερε μέσω του Twitter ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σομπότκα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, που μετέχει στη σημερινή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, είπε ότι η Άγκυρα είναι πρόθυμη να δεχτεί την επαναπροώθηση στο έδαφός της όλων των μη Σύρων μεταναστών στους οποίους δεν θα χορηγηθεί άσυλο στην Ευρώπη, καθώς και όλων όσοι εντοπιστούν στα χωρικά ύδατά της. Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα εφαρμοστούν σκληρότερα μέτρα σε βάρος των διακινητών ανθρώπων.

17:01 Το ποσό των 20 δισ. ευρώ ζητά η Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ως βοήθεια για τη παραμονή των Σύρων προσφύγων στο έδαφός της.

16:40 Με τον Αχμέτ Νταβούτογλου θα δειπνήσει ο Ντόναλντ Τουσκ μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

16:17 Την παράταση σε διάρκεια της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας αποφάσισαν τα εμπλεκόμενα μέρη, μετά την κατάθεση «νέων προτάσεων» της Άγκυρας για τη μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

16:06 Παρακολουθήστε video από το γεύμα εργασίας των ηγετών των χωρών της ΕΕ:

15:50 Ερντογάν: Έχουν ήδη καθυστερήσει κατά 4 μήνες τα χρήματα που θα μας έδινε η ΕΕ. Ελπίζω ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου να επιστρέψει από τη σύνοδο κορυφής με τα 3 δισεκ.

15:40 Στόχος της σημερινής Συνόδου, από την ευρωπαϊκή πλευρά είναι να υπάρξει μια συμφωνία η οποία να πηγαίνει πέρα από τα όσα συμφώνησε ο Ντ. Τουσκ με τον Α. Νταβούτογλου την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα.

Αυτό επί της ουσίας σημαίνει ότι η Τουρκία καλείται να δεχθεί την επανεισδοχή όχι μόνο όσων δεν έχουν δικαίωμα ασύλου, αλλά ενδεχομένως τους μη Σύρους πρόσφυγες ή ακόμα και τους ίδιους τους Σύρους, έτσι ώστε να τεθεί σε εφαρμογή μια διαδικασία επανεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία.

15:32 Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο το πρόγραμμα της Συνόδου Κορυφής διαφοροποιείται και ακυρώνεται η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, μετά το γεύμα, μεταξύ του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου. Μετά το γεύμα θα ακολουθήσει η Σύνοδος των 28 ηγετών και μετά το τέλος της θα επιστρέψει ο Α. Νταβούτογλου για το δείπνο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στόχος είναι πρώτα να παρουσιάσει ο Τούρκος πρωθυπουργός τις θέσεις του, έπειτα να συμφωνήσουν οι 28 σε μια κοινή θέση και να επιστρέψει στο δείπνο ο Τούρκος πρωθυπουργός για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

15:26 Σύμφωνα με τους Financial Times, η Τουρκία ζητάει:

  • αύξηση της χρηματοδότησης των 3 δισ. που έχει υποσχεθεί η Ε.Ε.
  • επιτάχυνση της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στη ζώνη Σένγκεν
  • επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η λίστα αντιπροσωπεύει τον «νέο τιμοκατάλογο» της Άγκυρας με αντάλλαγμα τη διευκόλυνση της συστηματικής επαναπροώθησης των μη Σύρων προσφύγων από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία.

15:17 Για διαρροές, οι οποίες διαψεύδονται, μίλησε η Όλγα Γεροβασίλη, αναφορικά με τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ραδιοφωνικό Real FM. 

15:01 Το tweet του Αλέξη Τσίπρα για τη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ:

14:57 Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα το γεύμα εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κρατών μελών της ΕΕ και της Τουρκίας.

Cc8l3UPW0AAaqex

14:42 Φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Α. ΤΣΙΠΡΑΣ Α. ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Α. ΤΣΙΠΡΑΣ Α. ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

14:37 Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως συντάσσεται εκ νέου το σχέδιο συμπερασμάτων που αναμένεται να υπογράψουν οι 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απόψε το βράδυ, μετά την ολοκλήρωση της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό. Σε αυτό δεν θα περιλαμβάνονται οι επίμαχες φράσεις περί κλειστών συνόρων.

14.20 Με τέσσερα tweets, περιέγραψε ο πρωθυπουργός τα όσα κατέθεσε στον Ολλανδό ομόλογό του, Μάρκ Ρούτε, κατά τη διάρκεια συνάντησης πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στην ανάγκη υποστήριξης της Ελλάδας, στην άμεση υλοποίηση των συμφωνηθέντων με την Τουρκία καθώς και την επίσπευση των διαδικασιών για την μετεγκατάσταση των προσφύγων.

14:10  Μετά την Ελλάδα, την Γερμανία, τον Γιούνκερ και ο Μάρτιν Σούλτς προστίθεται στις “φωνές” της Ευρώπης που αντιδρούν στη στρατηγική των κλειστών συνόρων επί της Βαλκανικής οδού, στρέφοντας το “βλέμμα” του προς την πλευρά της Άγκυρας για την λύση επί της προσφυγικής κρίσης.

13:53 Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως το κλίμα αλλάζει σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο κλείσιμο των συνόρων στον βαλκανικό διάδρομο. Η πίεση στη Σύνοδο δεν θα πέσει, σε καμία περίπτωση, στην Ελλάδα, αλλά στην Τουρκία, καθώς το κλίμα των κλειστών συνόρων και τον μονομερών ενεργειών επικρίνεται σοβαρά.

Ο παράγοντας κλειδί, όπως χαρακτηριστικά μας μεταφέρθηκε, δεν είναι τα κλειστά σύνορα, αλλά η θέση της Τουρκίας και το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

«Τα γρήγορα συμπεράσματα δεν βοηθούν», έλεγαν από το Μαξίμου, αναφορικά με τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσότακη στον Real Fm. O πρόεδρος της ΝΔ είπε χαρακτηριστικά:

«Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν το προσχέδιο θα είναι και το τελικό κείμενο. Δυστυχώς δεν φαίνεται να πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις που από κοινού συμφωνήσαμε με τον Πρωθυπουργό και τους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων. Το προσχέδιο αυτό δεν είναι ικανοποιητικό για τη χώρα και περνάει κάτω από τον πήχη. Τον χαμηλό πήχη, τον οποίο εμείς βάλαμε στον πρωθυπουργό, στα πλαίσια της συζήτησης που είχαμε στο Προεδρικό Μέγαρο την Παρασκευή».

13:48 Η συνεργασία με την Τουρκία δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να επαγρυπνάμε για την ελευθερία του Τύπου. Εγώ το κάνω”, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, κατά την άφιξή του στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου για τη μεταναστευτική κρίση, απαντώντας στον έλεγχο που επέβαλε η τουρκική κυβέρνηση στην εφημερίδα Zaman.

13:41 “Δεν μπορεί να κλείσει οτιδήποτε” είπε ακόμα μια φορά ξεκάθαρα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες, αναφερόμενη στο κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου.

Ο αριθμός των προσφύγων δεν θα πρέπει να μειωθεί μόνο για ορισμένες, αλλά για όλες τις χώρες και γι αυτό απαιτείται μια “βιώσιμη λύση” από κοινού με την Τουρκία, πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

13:37  Τη μη διατήρηση στα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της φράσης που αναφέρεται στο «κλείσιμο του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων», καθώς θα δικαίωνε τις μέχρι τώρα ενέργειες της Αυστρίας, αναμένεται να υποστηρίξει η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, όπως επιβεβαιώνει Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με τις ίδια πηγή ενώ μέχρι χθες είχε επικρατήσει η αυστριακή θέση για σαφή αναφορά στα συμπεράσματα στο πλήρες κλείσιμο του διαδρόμου, όπως φαίνεται και από το προσχέδιο των συμπερασμάτων που έχει διαρρεύσει, συντονισμένες αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τη Γερμανίδα Καγκελάριο και από την ελληνική κυβέρνηση είχαν ως αποτέλεσμα να αλλάξει η βάση διαπραγμάτευσης.

Ως εκ τούτου, λίγη ώρα πριν την έναρξη της Συνόδου, οι βασικές προτεραιότητες σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να συνεχίσει η Ελλάδα τις εργασίες ολοκλήρωσης των hotspots, να φέρει αποτελέσματα η επιχείρηση του ΝΑΤΟ και της Frontex στο Αιγαίο, να δεχθεί η Τουρκία την επανεισδοχή των παράτυπων μεταναστών πριν από την 1η Ιουνίου και να ξεκινήσει μια διαδικασία επανεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία.

13:35 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ. Πληροφορίες αναφέρουν πως συμφώνησαν πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κλείσουν τα σύνορα στη βαλκανική οδό. Το κείμενο το οποίο θα υπογράψουν οι 28 ηγέτες επιβάλλεται να μην κάνει, όπως αμφότεροι είπαν κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους, σχετική αναφορά.

«Το χειρότερο πράμα που μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη», όπως και οι δυο πλευρές είπαν, «είναι να επιβραβεύουν αυτοί που έχουν διαμορφώσει αυτή την κατάσταση».EU leaders take new stab at stemming migration, with hopes on Turkey

13:32 Πληροφορίες αναφέρουν πως τόσο ο Γιούνκερ, όσο και η Μέρκελ τάσσονται ενάντια στο κλείσιμο των συνόρων της βαλκανικής οδού, όπως προέκυψε νωρίτερα από το προσχέδιο συμπερασμάτων που δημοσίευσε η γαλλική Le Figaro. 

13:30 Σε τέσσερις βασικούς άξονες θα κινηθεί η ελληνική διπλωματία στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία στις Βρυξέλλες, ανέφεραν καλά ενημερωμένες πηγές.

Ο πρώτος άξονας θα είναι να οριστικοποιηθούν διαδικασίες για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες.

Ο δεύτερος θα είναι η αποστολή ενός σαφούς μηνύματος προς τους οικονομικούς μετανάστες ότι δεν έχει νόημα η διακινδύνευση της μετάβασής τους στην Ελλάδα.

Ο τρίτος θα είναι η οριστικοποίηση διαδικασιών για την επιστροφή στις χώρες τους.

Ο τέταρτος η οικονομική αποζημίωση της Ελλάδας για το άχθος της προσφυγικής κρίσης.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν επίσης ότι στα ηγετικά κλιμάκια της Ευρώπης αρχίζει σταδιακά να ωριμάζει η ιδέα ότι θα πρέπει να δοθεί μια σαφής εικόνα σε πρόσφυγες και μετανάστες, πως η Ελλάδα δεν συνιστά οδό μετάβασης προς τη βόρεια Ευρώπη. Κοινοτικές πηγές σημείωναν πως στο πλαίσιο αυτό επικρατεί η ιδέα ότι ακόμα και οι Σύροι πρόσφυγες, που έχουν το δικαίωμα αίτησης παροχής ασύλου, δεν θα προωθούνται στην ΕΕ μέσω της Ελλάδας, αλλά μέσω της Τουρκίας και το θέμα αυτό αποτελεί αντικείμενο διαβουλεύσεων με την τουρκική πλευρά.

13:23 Η εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε σήμερα “εικασίες” την ανακοίνωση περί κλεισίματος του μεταναστευτικού διαδρόμου των Βαλκανίων που φέρεται ότι περιλαμβάνεται σε σχέδιο της τελικής δήλωσης της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

“Έλαβα γνώση των πληροφοριών αυτών, ότι διατυπώνονται εικασίες για ένα κλείσιμο του διαδρόμου των Βαλκανίων. Όμως θέλω να πω ότι πρόκειται για εικασίες, οι διαπραγματεύσεις, οι συζητήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη και πρέπει να περιμένουμε”, δήλωσε η εκπρόσωπος της Μέρκελ, Κριστιάνε Βιρτς, στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο.

13:20 «Η Ελλάδα, η οποία αποτελεί το εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης, υποδέχεται το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων και χρήζει βοήθειας», είπε ο Φρανσουά Ολάντ και συνέχισε: «Για να σταματήσουν οι ροές θα πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποδεχόμαστε όλους τους όρους της Τουρκίας».

13:13  Ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα αλλά και στις χώρες της Ευρώπης που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων, επίσπευση της συμφωνίας για την μετεγκατάσταση και κυρώσεις στις χώρες που δεν συμμορφώνονται με τις αποφάσεις, περιφρούρηση της Σένγκεν και αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου είναι τα βασικά σημεία από αυτά που ζητάει ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και που δημοσιεύει σήμερα η γαλλική εφημερίδα Liberation.

13:10 «Ίσως πρόκειται για τίποτε λιγότερο από μία στροφή στην προσφυγική πολιτική της Άγκελα Μέρκελ: Η ΕΕ θέλει να κλείσει την οδό των Βαλκανίων, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο κοινής απόφασης με την Τουρκία. Η Ευρώπη υπολογίζει σε περιχαράκωση. Παραμένει ανοικτό αν η καγκελάριος θα συμφωνήσει στο τελικό κείμενο», γράφει η Anne Gellinek σε ρεπορτάζ που δημοσιεύει η γερμανική ZDF.

12:58 «Είναι σημαντικό να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής των προσφύγων κοντά στη χώρα καταγωγής τους και να μειωθεί ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που φθάνουν στην Ευρώπη», τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ.

«Στόχος μας είναι μια βιώσιμη λύση για τους πρόσφυγες, με ταυτόχρονη προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., σε συνεργασία με την Τουρκία. Καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης μπορεί να υπάρξει μόνο σε συνεργασία με την Άγκυρα. Θέλουμε λύση η οποία να μην είναι απλά διμερής, αλλά πολυμερής», κατέληξε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

12:54 H Κομισιόν είναι αποφασισμένη να στηρίξει την άμεση και πλήρη εφαρμογή Κοινού Σχεδίου Δράσης, τόνισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

12:50 Τα tweets του Αλέξη Τσίπρα για τη συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

12:36 Σε εξέλιξη η συνάντηση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Άνγκελα Μέρκελ.

1457347597279396 1457347598232557

12:25  «Οι μονομερείς ενέργειες είχαν ως αποτέλεσμα το κλείσιμο στην Ειδομένη», απαντούν κυβερνητικές πηγές, «όμως», συνεχίζουν «είναι μη αναστρέψιμο και υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα».

Απαντώντας για τις θέσεις που θα “βάλει” η ελληνική πλευρά στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής για την διαμόρφωση του τελικού κειμένου, σημειώνουν τα εξής:

Ανθρωπιστικό διάδρομος. Αποκατάσταση άμεσης βαλκανικής διαδρομής για μετεγκατάσταση (δηλαδή να φεύγουν με αεροπλάνα , αξιόπιστο relocation). «Αν είναι να περνάνε 100 την ημέρα καλύτερα να φεύγουν αλλιώς»,  εξηγούν οι ίδιες πηγές.

Σαφές μήνυμα στους ανθρώπους που βρίσκονται στην Τουρκία και θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη να μην διακινδυνεύουν τις ζωές τους γιατί ο δρόμος δεν είναι ανοιχτός.

– Η επιστροφή των μεταναστών που δεν τους χορηγείται άσυλο, με «fast-track» επανεισδοχή

-Παράλληλα, τονίζουν οι ίδιες πηγές, ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη βρίσκεται στην Τουρκία και “κάνουνε τις σχετικές συνεννοήσεις”.

-Άμεση οικονομική στήριξη στην Ελλάδα που σηκώνει δυσανάλογο βάρος στο προσφυγικό...

“Θεωρούμε ότι το κείμενο του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών αποτυπώνεται σε ικανοποιητικό βαθμό…”, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Διαπραγμάτευση

Η ελληνική πλευρά δεν θέλει να συνδέσει το προσφυγικό με την διαπραγμάτευση καθώς όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, “με τον συμψηφισμό μπορεί να δημιουργήσεις μεγαλύτερα προβλήματα”.

Παράλληλα, υπάρχει αισιοδοξία για την επιστροφή του ΔΝΤ στην Ελλάδα παρά τις προσπάθειες του Τόμσεν. «Από τη στιγμή που αποφάσισαν να έρθουν είμαστε σε καλό δρόμο για να κλείσει η αξιολόγηση», εξηγούν.

12:22 Σε εξέλιξη η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρότρυνε, σύμφωνα με πληροφορίες, τον Τούρκο ομόλογό να κυλήσουν πιο γρήγορα οι αποφάσεις και να εφαρμοστεί η συμφωνίας με την ΕΕ.

1457347538362279

12:20 Σύμφωνα με το ZDF, η καγκελάριος Μέρκελ δεν είναι βέβαιο πως θα συμφωνήσει στο προσχέδιο που αναφέρεται σε κλείσιμο συνόρων.

12:18 Σε εξέλιξη η συνάντηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με την Άνγκελα Μέρκελ, πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής. Το tweet του εκπροσώπου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, αναφέρει: Γιούνκερ και Μέρκελ λίγο πριν τη Σύνοδο – «Υποστήριξη στην Ελλάδα, ευρωπαϊκή λύση με την Τουρκία».

12:10 Φωτογραφία από τη διμερή Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μάρκ Ρούτε, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Έλληνας πρωθυπουργός παρέθεσε τις ελληνικές θέσεις.

1457345268220109

12:05 Άφιξη Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Έχουμε πολλές προκλήσεις μπροστά μας και μόνος τρόπος να ανταποκριθούμε είναι η αλληλεγγύη», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε ο κ. Νταβούτογλου, η σημερινή Σύνοδος δείχνει πόσο σημαντική είναι η Τουρκία για την Ευρώπη και πόσο σημαντική είναι η Ευρώπη για την Τουρκία. «Θα δείξουμε τη συνεργασία μας. Η Τουρκία θέλει να συνεργαστεί στενά και θέλει να γίνει μέλος της Ε.Ε.», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η σημερινή Σύνοδος δεν θα ασχοληθεί μόνο με το μεταναστευτικό, αλλά και με το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε..

11:56 Ανάμεσα στους στόχους της Αθήνας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι να ζητηθεί η αποκατάσταση της βαλκανικής διαδρομής των προσφύγων για μετεγκατάσταση με αεροπορικές πτήσεις, καθώς επίσης και οικονομική βοήθεια προς της Ελλάδα.

11:45 Η Γερμανία δεν αποδέχεται το κλείσιμο της βαλκανικής οδού, επισημαίνει ο ανταποκριτής της ZDF στις Βρυξέλλες επικαλούμενος κυβερνητικές πηγές.

11:40 Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Πληροφορίες αναφέρουν πως συμφώνησαν σε κοινή, Εθνική, γραμμή. 

ssss

11:30 Τα tweets του Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες.

11:25 Η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» και ο δημοσιογράφος, Bruno Waterfield, της εφημερίδας «Times» του Λονδίνου έδωσαν στη δημοσιότητα το σχέδιο συμπερασμάτων που αναμένεται να υπογράψουν οι 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απόψε το βράδυ. Αυτό περιλαμβάνει το κλείσιμο του Βαλκανικού διαδρόμου και «σφράγιση» του Αιγαίου με «συλλογική ευθύνη της ΕΕ για την Ελλάδα».

10:50 “Tο προσφυγικό είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα. Έτσι θα πρέπει να βρούμε μια ευρωπαϊκή λύση. Δυστυχώς, ανάμεσα στις δύο Συνόδους Κορυφής, υπήρχαν συμφωνίες που δεν εφαρμόστηκαν από όλους. Και αυτό αποτελεί πρόβλημα για τον κοινό μας οίκο, την Ευρώπη. Γιατί συμφωνίες που δεν τηρούνται, δεν είναι συμφωνίες”, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής και λίγα λεπτά πριν από τις συναντήσεις με Νταβούτογλου – Μέρκελ.

“Έτσι η κατάσταση είναι δύσκολη και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Περιμένω και προσδοκώ να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα από τη σημερινή συνάντηση μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, προκειμένου να εφαρμοστεί το πρόγραμμα δράσης και να μειωθούν δραστικά οι ροές και να καταλύσουμε το δίκτυο των διακινητών. Ταυτοχρόνως, αναγκαίο είναι να επιταχύνουμε τη διαδικασία της μετεγκατάταστης και να υπάρξει μια αξιόπιστη τέτοια διαδικασία. Γιατί ο καθένας κατανοεί ότι στην Ευρώπη έχουμε κάποιες αρχές. Κάποιες αξίες. Έτσι κάποιες από τις θεμελιώδεις αξίες μας είναι να μοιραστούμε την ευθύνη, την αλληλεγγύη και το βάρος. Οι κανόνες είναι για όλους, αυτά που είπα ισχύουν για όλους και ο καθένας πρέπει να εφαρμόζει τις κοινές αποφάσεις”, κατάληξε στη σύντομη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας.

 

 

 

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας