Σύγκλιση κυβέρνησης – εργοδοτικών φορέων για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, με βασικό στόχο τη μη μείωση των συντάξεων.

Περίπου τρεις ώρες κράτησε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους προέδρους των ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ ,παρουσία του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, σε ένα “ανέλπιστο καλό κλίμα” όπως περιέγραφε νωρίτερα κυβερνητικό στέλεχος.

Μάλιστα το στίγμα της συνεννόησης έδωσε η η ίδια η κυβερνητική εκπρόσωπος με ανάρτηση της στο twitter, όπου τόνιζε τη σημασία της αποδοχής της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών από τις εργοδοτικές οργανώσεις, σημειώνοντας “ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για λελογισμένη αύξηση εργοδοτικών εισφορών προκειμένου να μην μειωθούν οι συντάξεις.”

Η συμφωνία για την αύξηση έχει επέλθει και είναι ένα βασικό πρώτο βήμα, ωστόσο γρίφος παραμένει ακόμη που τελικά θα καταλήξει να είναι το ύψος, μιας και η κυβέρνηση μιλάει για συν 1% στις εργοδοτικές εισφορές και 0,5% για τους εργαζόμενους και οι εργοδότες για συνολικά 1% με επιμερισμό.

Βέβαια τα δείγματα από την συνάντηση δείχνουν ότι υπάρχει καλή θέληση και πρόθεση να βρεθεί η “χρυσή τομή”, όπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη που βρίσκονται δίπλα στον πρωθυπουργό, αφήνοντας ανοικτό και το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να κοιτάξει τις προτάσεις των εργοδοτών μιας και όπως υπογραμμίζουν “σημασία έχει οτι υπάρχει συνεννόηση ώστε να εδραιωθεί η κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση.”

Oι εργοδοτικοί φορείς είναι διατεθειμένοι να δεχθούν η αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές να είναι στο 1,25%, αντί του 1,5% που προτείνει σήμερα η κυβέρνηση, με τι εργοδοτικές εισφορές στο 0,75% και τους εργαζόμενους στο 0,5%.

Παράλληλα όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, από την συνάντηση φάνηκε πως κάποιες εργοδοτικές οργανώσεις είναι έτοιμες να παράσχουν πλήρη στήριξη στην κυβέρνηση και για την πρόταση του 1,5%, αρκεί όπως είπαν “να είναι η τελευταία” αλλά και να ανοίξει μια συνολική συζήτηση που θα συμπεριλαμβάνει και τα ζητήματα της ανάπτυξης.

Παρόλαυτα ο στόχος για την κυβέρνηση, να «οχυρώσει» την διαπραγμάτευση με την συναίνεση των φορέων, φαίνεται πως επετεύχθη. Διότι το ζητούμενο από το Μέγαρο Μαξίμου είναι στις αιτιάσεις των εταίρων που δεν θέλουν καμία αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, η κυβέρνηση να έχει κοινό μέτωπο με τους αρμόδιους φορείς που είναι ένα δυνατό χαρτί που θα ρίξει στο τραπέζι.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Γιώργος Κατρούγκαλος τη Δευτέρα θα μιλήσει στα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να τα ενημερώσει για τις λεπτομέρειες του νέου ασφαλιστικού. Μια κίνηση που έρχεται μετά τα σημειώματα που λαμβάνουν οι βουλευτές στα email τους από τον Υπουργό Εργασίας, όπως πρώτο είχε αποκαλύψει το altsantiri.gr.

Εργοδότες: “Στενή η συνεργασία με την κυβέρνηση”

Οι κοινωνικοί εταίροι δεν τοποθετούνται αρνητικά σε μια μικρή, προσωρινή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό επισημαίνουν οι πρόεδροι των τεσσάρων εργοδοτικών φορέων της χώρας (ΣΕΒ-ΣΕΤΕ-ΕΣΕΕ-ΓΣΕΒΕΕ) σε κοινή δήλωσή τους μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στη δήλωση που υπογράφουν ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Θέσσας, της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς και του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης αναφέρονται τα εξής:

«Οι πρόεδροι είχαν μια εκτενή συζήτηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με αντικείμενο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τη στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων για την υλοποίηση άμεσων μέτρων σταθεροποίησης της οικονομίας και προσέλκυσης αναπτυξιακών επενδύσεων, με τις εξής προτεραιότητες:
1) Σταθερό και σταδιακά ελκυστικότερο φορολογικό πλαίσιο.
2) Φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον.
3) Κίνητρα για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, και λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις που θα κατατεθούν για επιμέρους βελτιώσεις της κυβερνητικής πρότασης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι κοινωνικοί εταίροι δεν τοποθετούνται αρνητικά σε μια μικρή, προσωρινή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών».

Συμφωνεί με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και η ΕΣΕΕ

Σύμφωνος με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% το οποίο θα βαρύνει ισόποσα (κατά 0,5%) εργοδότες και εργαζόμενους, ως «το μη χείρον βέλτιστον», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης μετά τη συνάντηση των εργοδοτικών φορέων με τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Κορκίδης υπογράμμισε ακόμη την αντίθεσή του στην άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να εισφέρουν στο διάλογο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
«Η συζήτηση για το Ασφαλιστικό είναι για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη μια κορυφαία στιγμή ευθύνης. Για εμάς, τους κοινωνικούς εταίρους, αποτελεί ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα για το οποίο οφείλουμε όλοι να κάνουμε υπέρβαση και να μην εμπλακούμε σε άγονες κομματικές αντιπαραθέσεις. Ειδικότερα, αναφορικά με το ρόλο των κομμάτων, ενώ έχουν συμφωνήσει πρόσφατα σε άλλα ήσσονος σημασίας θέματα, δεν είναι δυνατόν σε αυτό το κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα να μη μετέχουν στη συζήτηση και να μην εισφέρουν σε αυτήν με προτάσεις», αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και προσθέτει:

«Πρόκειται πράγματι για ένα Νέο Ασφαλιστικό που είναι γραμμένο σε λευκό χαρτί το οποίο αλλάζει τη μορφή του ασφαλιστικού μας συστήματος. Επομένως, θα πρέπει να γίνουν προσεκτικά εξειδικεύσεις και ερμηνείες και κυρίως να μην αποτελέσει ένα νέο φόρο για τις επιχειρήσεις μας. Πιο συγκεκριμένα, είμαστε σύμφωνοι στην αύξηση κατά 1% (0,5% και 0,5%) των ασφαλιστικών εισφορών. Θεωρούμε ότι η επιβολή τέλους 1‰ στις τραπεζικές συναλλαγές δεν θα συμβάλει στη προσπάθεια για επανεκκίνηση της ανάπτυξης, για άρση των συνεπειών των capital controls και για εξοικείωση των επιχειρηματιών με τη χρήση πλαστικού χρήματος.

Σχετικά με τον ΟΑΕΕ η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα του ασφαλισμένου είναι καταρχήν θετική. Ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει μια μέριμνα για τις εισοδηματικές κατηγορίες μεταξύ 20.000 και 70.000 ευρώ καθώς εκεί αναμένεται να εμφανιστούν οι περισσότερες αδικίες. Δεν υπάρχουν ανώδυνες λύσεις για το Ασφαλιστικό, αλλά περισσότερο και λιγότερο επώδυνες. Δεν είμαστε υπέρ της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ είμαστε ξεκάθαρα κατά της μείωσης των συντάξεων. Η ΕΣΕΕ στο όνομα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, οφείλει να επιλέξει “το μη χείρον βέλτιστον”. Η λιγότερο επώδυνη λύση και η μικρότερη μετρήσιμη επιβάρυνση, φαίνεται να είναι τελικά, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των επικουρικών συντάξεων, συνολικά κατά μία μονάδα με επιμερισμό σε εργοδότες και εργαζόμενους και με ημερομηνία λήξης το τέλος του 2018, αλλά ουσιαστικά μέχρι την 1/1/17 και την εφαρμογή του νέου νόμου».

Βεβαίως, «δηλώνουμε ξεκάθαρα την αντίθεσή μας στον αυθαίρετο υπολογισμό του ανώτατου ορίου των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών και προτείνουμε την ορθολογική κλιμάκωσή του αντί του υπερβολικού δεκαπλασιασμού», σημειώνει ο κ. Κορκίδης και προσθέτει: «Δεν κρύβουμε την απογοήτευσή μας για το γεγονός ότι το “μάρμαρο” θα το πληρώσουν οι ασφαλισμένοι και οι νέοι συνταξιούχοι, αλλά προτεραιότητα όλων των κοινωνικών εταίρων πρέπει να είναι κάθε δυνατή διάσωση των συντάξεων και κυρίως ο σεβασμός στη διαδοχή των γενεών. Η ΕΣΕΕ μπορεί να δεχθεί την αύξηση κατά μία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών των επικουρικών, αλλά δεν δέχεται τις υπερβολές στον υπολογισμό των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών. Σίγουρα απαιτούνται λεπτομερείς διευκρινίσεις και ερμηνείες στη πρακτική εφαρμογή ενός κυριολεκτικά νέου Ενιαίου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο πολύ λίγα κοινά έχει με το εν ισχύι εθνικό ασφαλιστικό σύστημα και από όλα όσα γνωρίζουμε».

 

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας