Συνάντηση Τσίπρα με Τσακαλώτο – «Στο τραπέζι» 120 δόσεις και πακέτο παροχών
  • Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει να κατατεθεί μεθαύριο, Δευτέρα, στη Βουλή το νομοσχέδιο
  • Αναλυτικά τα μέτρα που περιλαμβάνει το πακέτο παροχών

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο να «κλειδώσει» το νομοσχέδιο για την εφαρμογή των 120 δόσεων στην ρύθμιση οφειλών στο Δημόσιο και στα Ταμεία, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθεί και το σχέδιο για τη διάθεση μέρους του πλεονάσματος 2019-2020.

Τη συνάντηση προανήγγειλε χθες ο κ. Τσακαλώτος, στη διάρκεια ομιλίας του στην εκδήλωση με θέμα «Οικονομία και Κοινωνία μετά τα μνημόνια» που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Δεσκάτης στα Γρεβενά. «Πρόθεσή μας είναι να βοηθήσουμε όσους από τους πολίτες έχουν ανάγκη τη ρύθμιση και έχουν την διάθεση να πληρώσουν τις οφειλές τους και όχι να ικανοποιήσουμε πολίτες που δεν έχουν ανάγκη μια τέτοιας ρύθμισης για τις εκκρεμότητές τους» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Όσον αφορά στον τρόπο διάθεσης μέρους του πλεονάσματος 2019-2020, ο ΥΠΟΙΚ άφησε να εννοηθεί, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ότι δεν θα δοθεί υπό την μορφή κοινωνικού μερίσματος που μοιράστηκε το προηγούμενο έτος και τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, αλλά εξετάζονται άλλες λύσεις που να έχουν πιο μόνιμο χαρακτήρα.

Αναφερόμενος στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, δήλωσε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ορισμένες αλλαγές ως προς την παροχή του επιδόματος θέρμανσης, όπως «να δίδεται με βάση το υψόμετρο που είναι τοποθετημένοι οι οικισμοί, οι πόλεις και τα χωριά», θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη ενίσχυση των πολιτών που διαμένουν σε περιοχές όπου πραγματικά λόγω υψομέτρου η ανάγκη θέρμανσης είναι διαφορετική.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει να κατατεθεί μεθαύριο, Δευτέρα, στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως προανήγγειλε χθες η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιληφθούν οι διατάξεις για την αιτιολόγηση των απολύσεων.

Το πακέτο παροχών

Οι ελαφρύνσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι και θα συζητηθούν στη σημερινή σύσκεψη περιλαμβάνουν μέτρα, όπως:

– Η ακύρωση της μείωσης του αφορολογήτου ορίου, με δημοσιονομικό κόστος 1,92 δισ. ευρώ το 2020 και 2,058 δισ. ευρώ από το 2021.

– Μειώσεις ΦΠΑ είτε με μείωση του βασικού συντελεστή 24% είτε με μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών, όπως τρόφιμα, λογαριασμοί σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, εστίαση κ.ά., από τον βασικό συντελεστή στον μεσαίο συντελεστή 13%. Σε ορισμένα προϊόντα οι μειώσεις στόχος είναι να ισχύσουν από φέτος.

– Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20%, με δημοσιονομικό κόστος 877 εκατ. ευρώ το 2020 και 997 εκατ. ευρώ μετά. Το μέτρο αυτό, μαζί με την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα έως 30.000 ευρώ (με δημοσιονομικό κόστος 368 εκατ. ευρώ το 2020 και 613 εκατ. ευρώ από το 2021 και μετά), είχε εξαγγελθεί για το 2020 ως αντίμετρο για την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου.

– Νέες διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ.
– Επαναφορά της έκπτωσης φόρου σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, όπως ίσχυε έως το 2015, με δημοσιονομικό κόστος 150-200 εκατ. ευρώ. Κατά την εμπρόθεσμη εφάπαξ εξόφληση φόρου χορηγούνταν έκπτωση 1,5%, η οποία είχε αυξηθεί στο 2% προτού καταργηθεί το μέτρο. Ωστόσο, το όφελος των φορολογουμένων θα είναι πενιχρό. Ενδεικτικά, 2.550.047 φορολογούμενοι πλήρωσαν πέρυσι φόρο 3,4 δισ. ευρώ, δηλαδή 1.341 ευρώ φόρου κατά μέσο όρο. Εάν το σύνολο των φορολογουμένων αυτών πλήρωνε εφάπαξ τον φόρο, θα κέρδιζε κατά μέσο όρο έκπτωση μόλις 26,82 ευρώ.

– Εφάπαξ επιδόματα τύπου «13ης σύνταξης» ή/και χορήγηση αναδρομικών στους συνταξιούχους για την περίοδο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016.

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook