Ικανοποίηση επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για τον διάλογο που έγινε το πρωί της Πέμπτης ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τους εκπροσώπους από 68 αγροτικά μπλόκα και ο οποίος διήρκησε περίπου δυόμιση ώρες.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού κάνουν λόγο για μια συζήτηση ειλικρινούς διαλόγου και αλληλοκατανόησης, η οποία θα έχει σημαντικό ρόλο για την επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε κατά τη διάρκεια της συζήτησης πως πολλά από τα αιτήματα των αγροτών είναι λογικά, ωστόσο θα πρέπει η άλλη πλευρά να υπολογίσει τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και το τι μπορεί και τι όχι να κάνει μια κυβέρνηση στην παρούσα φάση.

Σε γενικές γραμμές οι εκπρόσωποι των αγροτών έμειναν ευχαριστημένοι από τα όσα άκουσαν από τα χείλη του πρωθυπουργού. Στη συζήτηση τέθηκε επί τάπητος για πρώτη φορά το αφορολόγητο, κάτι το οποίο ικανοποιεί, όπως άφησε να εννοηθεί αργότερα ο Βαγγέλης Μπούτας, τον αγροτικό κόσμο.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε πως ο συνδυασμός εισφορών ασφαλιστικών και φορολογικών θα είναι ελαφρυντικός για όσους δηλώνουν 20.000 ευρώ ετησίως, που πρόκειται ουσιαστικά για το 95% των αγροτών.

Σε ό,τι αφορά στο αφορολόγητο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα ήταν για τις 9.500 ευρώ. Επειδή οι ασφαλιστικές εισφορές αφαιρούνται από το ακάθαριστο ποσό, ουσιαστικά πηγαίνει πάνω από 12.000 μεσοσταθμικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των αγροτικών μπλόκων ότι η κυβέρνηση είναι αντίθετη με την ποινικοποίηση των κοινωνικών αντιδράσεων και παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην αντίληψη του κοινωνικού διαλόγου. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους εκπροσώπους να συνεχιστεί ο ουσιαστικός διάλογος και να είναι διαρκής η επικοινωνία με την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας φεύγοντας από το τραπέζι είπε πως οι αγρότες έχουν τα… όπλα παρά πόδα και από το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη φράση ανοίγει τον δρόμο για να φύγουν τα τρακτέρ από τις κεντρικές αρτηρίες της χώρας.

«Είμαστε 40 μέρες στον αγώνα. Αυτός ο αγώνας αφήνει παρακαταθήκη για το κίνημα. Θα συνεχιστεί ο αγώνας μαζί με τους εργαζόμενους τους αυτοαπασχολούμενους τα λαικά στρώματα», είπε χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Μπούτας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου και συνέχισε: «Μπορούμε να πούμε ότι για πρώτη φορά συζήτησαν αφορολόγητο. Θα περιμένουμε να δούμε τι προβλέπει ο νόμος. Μέχρι τότε ο αγώνας συνεχίζεται. Το κάθε μπλόκο, ωστόσο, θα αποφασίσει τον τρόπο και τη διάρκεια του αγώνα του».

Απογοητευμένοι οι αγρότες από τη Δυτική Μακεδονία που συμμετείχαν στη σημερινή συνάντηση

Με τη φράση «δεν αλλάζει τίποτα, μας επανέλαβε ό,τι είπε στους συναδέλφους μας στη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα», ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής των οκτώ μπλόκων στη Δυτική Μακεδονία, Δημήτρης Μόσχος, εξέφρασε την απογοήτευσή του από τα αποτελέσματα του σημερινού διαλόγου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Άφησε από έξω από τη φορολογία τη συνδεδεμένη και την εξισωτική, ενώ για το αφορολόγητο το έθεσε στις 12.000 ευρώ (συμπεριλαμβανόμενων και των ασφαλιστικών εισφορών) και 3.000 ευρώ για κάθε παιδί», μας είπε χαρακτηριστικά. «Το μόνο θετικό είναι το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ, κάτι που δεν υπήρχε στο προσχέδιο που παρουσιάστηκε πρόσφατα», μας επισήμανε.

Λέγοντας «αμφιβάλλω αν η ελληνική κυβέρνηση θα κατεβάσει για ψήφιση στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο», απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μόσχος σημείωσε πως «το τι μέλλει γενέσθαι στα μπλόκα, θα κριθεί στις επόμενες ώρες».

Αυτήν την ώρα πραγματοποιείται σύσκεψη τής αντιπροσωπείας που συμμετείχε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να αποτιμήσουν όσα ειπώθηκαν και να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Από τη Βόρεια Ελλάδα στη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, συμμετείχαν, πέραν του κ. Μόσχου, εκπρόσωποι από τα μπλόκα των Προμαχώνα, Μάλγαρα και Αμύνταιο.

Προηγουμένως, ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος την αντιπροσωπεία των αγροτών, είπε:

«Τα προβλήματα είναι πραγματικά, είναι αληθινά, είναι εκρηκτικά που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Έχω την αίσθηση ότι η κινητοποίηση των αγροτών αντανακλά μια πραγματική αγωνία.

Πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις μέσα από τον διάλογο και τη σύνθεση. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν συμφωνώ καθόλου με λογικές ποινικοποίησης των κοινωνικών αντιστάσεων και, εν προκειμένω, των αγροτικών κινητοποιήσεων. Συνεπώς, νομίζω ότι η προσπάθεια που κάνουμε μέσα από τον διάλογο να βρούμε λύσεις είναι ένα βήμα –κατά την άποψή μου- σε θετική κατεύθυνση, παρά το γεγονός ότι ψάχνουμε να βρούμε λύσεις μέσα σε μια πολύ δύσκολη εξίσωση, δημοσιονομική εξίσωση. Όμως, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι από την κρίση δεν πρόκειται να βγούμε και την εξίσωση αυτή δεν πρόκειται να τη λύσουμε, εάν δεν αυξήσουμε την πίτα.

Η παραγωγή είναι ίσως η μοναδική δυνατότητα να αυξήσουμε τον εθνικό μας πλούτο. Με αυτή την έννοια νομίζω ότι αυτό είναι το κρίσιμο και πρέπει να βρούμε λύσεις για να ενισχύσουμε τους ανθρώπους που παράγουν, τους ανθρώπους του μόχθου, αλλά να κάνουμε και έναν διαχωρισμό ανάμεσα σε αυτούς που βρίσκονται σε συνθήκες πολύ μεγάλης δυσκολίας, εξαιτίας των χαμηλών εισοδημάτων τους και σε κάποια μικρή μειοψηφία, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει ευνοηθεί.

Έχω την αίσθηση ότι απέναντί μου σήμερα έχω αγρότες, ανθρώπους του μόχθου, μικρούς και μεσαίους, που δεν ανήκουν σε αυτή τη μικρή μειοψηφία. Υπό αυτή την έννοια, θέλω με ειλικρίνεια να καταθέσω σκέψεις και προτάσεις για το πώς μπορούμε να βρούμε λύσεις, σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, που θα αφορούν τη μεγάλη πλειοψηφία και όχι τη μικρή μειοψηφία, όσων τα προηγούμενα χρόνια, ως επί το πλείστον, έπαιρναν και μεγαλύτερο μερίδιο των επιδοτήσεων και είχαν τη δυνατότητα μιας ευνοϊκότερης μεταχείρισης από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Πρέπει η έγνοια μας να είναι στη μεγάλη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου που και πριν, αλλά και τώρα, συνεχίζει να περνά πάρα πολύ δύσκολα. Και πρέπει αυτό να μας απασχολήσει όλους μας, για να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις να αλλάξει αυτή η πραγματικότητα.

Σε κάθε περίπτωση σας ευχαριστώ. Ξέρω ότι έχουμε διαφωνίες, ξέρω ότι αυτές οι διαφωνίες, σε ορισμένα θέματα, είναι και δύσκολο να γεφυρωθούν, εντούτοις εγώ θέλω να εκφράσω την εκτίμησή μου σε ό,τι αφορά το ότι εκφράζετε με έναν έντιμο και ειλικρινή τρόπο τις αγωνίες σας και τις διεκδικήσεις σας και ελπίζω μέσα από τον διάλογο να βρούμε κάποιες λύσεις».

Οι αγρότες, υπενθυμίζουμε, προσήλθαν στον διάλογο με μια «βεντάλια» από βασικά αιτήματα:

– Απόσυρση του Ασφαλιστικού

– Κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή.

– Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

-Αφορολόγητο εισόδημα 12.000 ευρώ (ατομικό)

– Αφορολόγητο πετρέλαιο.

-Μείωση του αγροτικού ρεύματος.

-Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

– Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

– Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

– Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Να αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.

Δείτε το σχετικό video:

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας