Σε ακόμα μία απάντηση για τα σενάρια που διακινούνται τις τελευταίες ημέρες περί οικουμενικής κυβέρνησης έδωσε σήμερα ο Νίκος Παππάς, κάνοντας λόγο για «ένα sequel του σεναρίου της αριστερής παρένθεσης και ένα καταφύγιο για όσους δεν μπορούν να συμφιλιωθούν με τη νέα κατάσταση».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι «η Αριστερά ήρθε και τα πράγματα αλλάζουν» επισημαίνοντας ότι «με όρους ιστορικής αποτίμησης έχουμε ζήσει τομή στο ελληνικό πολιτικό σύστημα και τα σενάρια περί αριστερών παρενθέσεων έχουν υποχωρήσει από τον δημόσιο διάλογο».

«Η Αριστερά δεν ήρθε για να ξεγελάσει κανέναν. Η αριστερά ζήτησε την εντολή για τη διαπραγμάτευση και όταν η διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε ζήτησε από τον ελληνικό λαό να αποφανθεί επί της διαπραγμάτευσης. Δεν κρύφτηκε, δεν συναίνεσε ερήμην της λαϊκής εντολής» υποστήριξε ο ίδιος απαντώντας στις δεσμεύσεις και τις εκλογικές διαδικασίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πριν κατά τη διάρκεια και μετά την συμφωνία με τους δανειστές.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ο κ. Παππάς σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει από τη μία πλευρά την «ακραία νεοφιλελεύθερη ιδέα που βλέπει το ασφαλιστικό σύστημα με όρους αγοράς και επιδιώκει την αποχώρηση του κράτους από την κοινωνική ασφάλιση και από την άλλη η ιδέα που υποστηρίζει πως συλλογικά και με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας το ασφαλιστικό σύστημα θα πρέπει να στηριχθεί και βεβαίως να μεταρρυθμιστεί προς μια κατεύθυνση που όλοι θα έχουμε ίσες υποχρεώσεις και δυνατότητες».

Απαντώντας στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών ο ίδιος υπογράμμισε ότι πλέον βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης και πως πολύ σύντομα θα έχουμε την διαδικασία της αδειοδότησης. «Μετά από 25 χρόνια θα μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο εφαρμόζοντας τα αυτονόητα. Όποιος εκπέμπει πρέπει να έχει νόμιμη άδεια», δήλωσε ο ίδιος.

Μιλώντας για τις περίφημες λίστες Φαλτσιανί και Λαγκάνρτ και απαντώντας στο ερώτημα αν σύντομα θα υπάρχουν ονόματα συνδυαστικά με την επιστροφή χρημάτων στα κρατικά ταμεία, ο κ. Παππάς, αφού τονίζει τη δέσμευση της κυβέρνησης για την εντατικοποίηση των διαδικασιών, υπογραμμίζει ότι η λίστα Λαγκάνρτ «ήταν η φωτογραφία μιας στιγμής, στα χεριά των αρχών η πλήρης εικόνα και σύντομα θα έχουμε ανακοινώσεις».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Παππά:

ΕΡ. Τι δεν υλοποίησε ή τι δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην λαϊκή εντολή που είχε;

ΑΠ. «Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα θα πρέπει να ξεκαθαριστεί για πια λαϊκή εντολή συζητάμε. Το 2015 ήταν μια συγκλονιστική απ` όλες τις απόψεις, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λαϊκή εντολή τον Γενάρη για ισχυρή διαπραγμάτευση, είχε διατυπώσει ένα πρόγραμμα που ήθελε δια της διαπραγμάτευσης να μπορέσει εξ ολοκλήρου να το εφαρμόσει, αυτό δεν το καταφέραμε».

«Η κυβέρνηση ανετράπη, ο λαός ερωτήθη ενδιάμεσα με δημοψήφισμα για το αν αποδέχεται τις προτάσεις των θεσμών και εφόσον ολοκληρώθηκε η συμφωνία ο λαός ερωτήθηκε ξανά για να επικυρώσει την συμφωνία και για το ποια κυβέρνηση θέλει αυτή την συμφωνία να φέρει σε πέρας. Παρατηρούμε, βέβαια, από την αντιπολίτευση μια κριτική η οποία επικεντρώνεται σε όσα εμείς θα θέλαμε να έχουμε να επιτύχει πριν τον Γενάρη του 2015 και δεν τα καταφέραμε μέσα στην διαπραγμάτευση να πετύχουμε. Αλλά αυτό θα σας έλεγα είναι λογικό γιατί η αντιπολίτευση […] ξεχνά ότι η συμφωνία αυτή την στιγμή βρίσκεται σε εφαρμογή και η οποία έχει και ανοιχτά ζητήματα μπροστά της στην οποία καλό θα ήταν να υπάρχει συσπείρωση και συναίνεση ευρύτερων δυνάμεων για να προστατευτεί έτη περαιτέρω η κοινωνία, η συμφωνία αυτή έχει επικυρωθεί από την λαϊκή ψήφο».

«Η αριστερά δεν ήρθε για να ξεγελάσει κανέναν. Η αριστερά ζήτησε την εντολή για τη διαπραγμάτευση και όταν η διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε ζήτησε από τον ελληνικό λαό να αποφανθεί επί της διαπραγμάτευσης. Δεν κρύφτηκε, δεν συναίνεσε ερήμην της λαϊκής εντολής. Βάλαμε τους εαυτούς μας και την τελική μορφή της συμφωνίας στην κρίση του ελληνικού λαού» […]

[…] «Η συμφωνία από συμφωνία έχει μεγάλη διαφορά κ. Αρβανίτη σας θυμίζω ότι στη συμφωνία που είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση Σαμαρά, δεν προβλεπόταν καμία προστασία της πρώτης κατοικίας, είχαμε την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, είχαμε την δέσμευση για περικοπές στο ασφαλιστικό σύστημα και είχαμε τα τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα και η κυβέρνηση Σαμαρά αναζητούσε την πορεία της εφαρμογής αυτών των δεσμεύσεων, αυτές οι δεσμεύσεις δια μέσω της λαϊκής έκφρασης πετάχτηκαν από το παράθυρο […] Με όρους ιστορικής αποτίμησης έχουμε ζήσει τομή στο ελληνικό πολιτικό σύστημα και τα σενάρια περί αριστερών παρενθέσεων έχουν υποχωρήσει από τον δημόσιο διάλογο, με την έννοια ότι κάποιοι θα θέλανε να συζητάνε τώρα γι αυτην σταθερότητα της κυβέρνησης, αλλά στην ατζέντα βρίσκεται το ασφαλιστικό και το πως η κυβέρνηση θα καταφέρει να εξασφαλίσει μεγαλύτερη στήριξη από την κυβερνητική πλειοψηφία».
ΕΡ. Δεν θα την φέρει, από που προκύπτει αυτό κ. Παππά;

ΑΠ. «Κοιτάξτε κ. Αρβανίτη δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, αλλά εδώ πέρα έχουμε πολιτικά κόμματα τα οποία συναίνεσαν σε αλλεπάλληλα κύματα περικοπών στις συντάξεις και τώρα καλούνται να συναινέσουν σε ένα σχέδιο που θα αποτρέπει τις περικοπές. Εδώ ξέρεται είμαστε ενώπιον μιας βαθιάς ιδεολογικής και πολιτικής σύγκρουσης. Από την μια η ακραία νεοφιλελεύθερη ιδέα που βλέπει το ασφαλιστικό σύστημα με όρους αγοράς και επιδιώκει την αποχώρηση του κράτους από την κοινωνική ασφάλιση και από την άλλη η ιδέα που υποστηρίζει πως συλλογικά και με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας το ασφαλιστικό σύστημα θα πρέπει να στηριχθεί και βεβαίως να μεταρρυθμιστεί προς μια κατεύθυνση που όλοι θα έχουμε ίσες υποχρεώσεις και δυνατότητες».

ΕΡ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την κωλοτούμπα;

ΑΠ. «Θα καλούσα τους πάντες να θυμηθούν πως ο Αλέξης ο Τσίπρας και τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη ουδέποτε διεκδίκησαν εντολή για την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρώπη. Υπάρχει μια αντίληψη που απαντάται στους συντηρητικούς κύκλους της Γερμανίας και δυστυχώς σε κάποια κομμάτια της ελληνικής αριστεράς, που λέει ότι η Ευρώπη δεν αλλάζει. Εδώ εντοπίζεται και η εκκίνηση της προπαγάνδας των συντηρητικών κύκλων που επαναφέρουν ξανά και ξανά το θέμα της εξόδου. Τι σημαίνει έξοδος; Σημαίνει ότι εντός της Ε.Ε. δεν υπάρχουν περιθώρια αλλαγής πολιτικής, άρα ή ταυτίζεσαι και εφαρμόζεις τις νεοφιλελεύθερες συνταγές και την παρούσα λειτουργία της Ευρώπης ή αποχωρείς. Αυτό ήταν το καίριο πλήγμα που κατάφερε η λαϊκή βούληση στην παραπάνω αντίληψη, φέρνοντας την αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα».

ΕΡ. Αυτό που διαφοροποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ από άλλες δυνάμεις στη νότια Ευρώπη, ακόμα, είναι ο αριστερός ριζοσπαστισμός του, αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Αν δηλαδή μπορέσει να κρατήσει αυτό τον χαρακτήρα ή θα μετατραπεί σε μια ήπια μορφή σοσιαλδημοκρατίας;

ΑΠ. «Κοιτάξτε να δείτε ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τον Σεπτέμβρη εντολή να σταματήσουμε την καταστροφή. Σταματάω την καταστροφή σημαίνει προστατεύω την πρώτη κατοικία. Το κάναμε αυτό; Το κάναμε. Σταματάω την καταστροφή σημαίνει ρυθμίζονται τα χρέη των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων μέσω της ρύθμισης των 100 δόσεων. Σταματάω την καταστροφή σημαίνει υποστηρίζω και διευρύνω το πρόγραμμα της ανθρωπιστικής κρίσης. Σταματάω την καταστροφή σημαίνει επανεκκίνηση της οικονομίας, αξιοποιώντας και το τελευταίο ευρώ των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Μόνο στο τελευταίο κομμάτι του χρόνου δόθηκαν στους αγρότες πάνω από 2 δις ευρώ».

[…] «Υπάρχει ένα ζήτημα για το τι και πως, και αναπαράγεται μια προπαγάνδα που απλώς κατασκευάζει πραγματικότητες και η οποία προσπαθεί να διευρύνει ένα κλίμα απογοήτευσης στον κόσμο. Αλλά νομίζω ότι όσο αυτή η κυβέρνηση βρίσκει τα πατήματά της αυτού του τύπου η προπαγάνδα δεν μπορεί να περπατήσει».

ΕΡ. Ποιοί θέλουν την οικουμενική κυβέρνηση;

ΑΠ. «Η αριστερά ήρθε και τα πράγματα αλλάζουν, τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης θα έλεγα ότι είναι ένα sequel του σεναρίου της αριστερής παρένθεσης και ένα καταφύγιο για όσους δεν μπορούν να συμφιλιωθούν με τη νέα κατάσταση. Δηλαδή όσοι δεν διευκολύνονται, ή όσοι ανησυχούν με την παραμονή μας στη εξουσία. Υπάρχουν πολύ σοβαρά και ανοιχτά διλήμματα για την πορεία της ελληνικής κοινωνίας προς το μέλλον και έχουν απαντηθεί από τον ελληνικό λαό και πάνω σ αυτή την πορεία πορεύεται η παρούσα κυβέρνηση».

ΕΡ. Στο δικό σας χαρτοφυλάκιο μεγάλο στοίχημα είναι ο νόμος για τα ΜΜΕ

ΑΠ. «Από την απραξία και την σιωπηρή συναίνεση και την ασυδοσία περνάμε στην φάση που θεσπίζονται καθαροί κανόνες. Με το που αναλάβαμε καταλογίσαμε τα τέλη χρήσης συχνοτήτων, εφαρμόσαμε το νόμο για την φορολογία στην διαφήμιση και ψηφίσαμε τώρα το νόμο για τις συχνότητες για τις τηλεοπτικές άδειες. Οι διαδικασίες για την συγκρότηση του ΕΣΡ, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και σε θετική τροχιά και πολύ σύντομα θα έχουμε την διαδικασία της αδειοδότησης. Μετά από 25 χρόνια θα μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο εφαρμόζοντας τα αυτονόητα. Όποιος εκπέμπει πρέπει να έχει νόμιμη άδεια».

ΕΡ. Οι ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις έχουν πάρει δημόσιο χρήμα μέσω των τραπεζών. Αυτό το χρήμα πρέπει να επιστρέψει. Οι καναλάρχες θα επιστρέψουν το χρήμα;

ΑΠ. «Σε αυτό πρέπει να μπει ένα τέλος. Οι επιχειρηματίες που θέλουν να ασχοληθούν με αυτό τον κλάδο πρέπει να καταβάλουν αυτά που οφείλουν. Αυτό έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό στην μιντιακή Ιερουσαλήμ, ότι περνάμε σε μια διαφορετική φάση που στο νέο τοπίο οι κανόνες θα εφαρμόζονται».

ΕΡ. Επαναλειτουργία της ΕΡΤ

ΑΠ. Πολλά περιθώρια βελτίωσης, όμως γίνονται και πολλά σοβαρά βήματα, ενώ πλέον υπάρχει απόλυτη διαφάνεια σε σχέση με τις παραγωγές που γίνονται, όμως θα πρέπει να δώσουμε την δυνατότητα στην διοίκηση να μπορέσει να λειτουργήσει και να διεκδικήσει και η ΕΡΤ το κομμάτι στην ενημέρωση που της ανήκει. Το κρίσιμο μήνυμα είναι πως το κάθε ευρώ πιάνει τόπο και δεν σπαταλιέται».

ΕΡ. Λίστα Φαλτσιανί & Λαγκάρντ – Θα δούμε ονόματα, θα δούμε χρήματα να επιστρέφουν στα κρατικά ταμεία και πότε;

ΑΠ. «Έχουμε δεσμευτεί όλοι στην κυβέρνηση για την εντατικοποίηση των διαδικασιών και εξαντλούμε κάθε δυνατότητα για πρόσβαση σε υλικό που θα δώσει φώς σ` αυτές τις λίστες και σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές δεσμευόμαστε ότι θα περάσουν από το ταμείο αυτοί που πρέπει να περάσουν. Η λίστα Λαγκαρντ ήταν η φωτογραφία μιας στιγμής, στα χεριά των αρχών η πλήρης εικόνα και σύντομα θα έχουμε ανακοινώσεις».

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας