Σε πρωθυπουργικά χέρια η λύση για το Σκοπιανό – Τα βλέμματα στραμμένα στη Σόφια

  • Κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ ενόψει της Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Βαλκανίων
  • Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει και σήμερα μια άτυπη συνάντηση των δύο αντρών
  • Το όνομα που προκρίνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
  • Η Αθήνα επιμένει στην εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία
  • Βρυξέλλες: Οι συζητήσεις για το ονοματολογικό σημειώνουν πρόοδο
  • Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Τουσκ με επίκεντρο το Σκοπιανό

Από πρωθυπουργικά χέρια περνάει πλέον η λύση για το Σκοπιανό, καθώς ο έλληνας πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει το πρωί της Πέμπτης μια κρίσιμη συνάντηση με τον σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ, ενόψει της Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Βαλκανίων.

Οι δύο πρωθυπουργοί, μάλιστα, είναι πιθανό να έχουν και δεύτερη συνάντηση στη βουλγαρική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής τους για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Βαλκανίων.

Όπως προκύπτει από πληροφορίες ο έλληνας πρωθυπουργός θα έχει δύο συναντήσεις με τον σκοπιανό πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ: πριν ή μετά το δείπνο της Τετάρτης και πριν ή μετά τις εργασίες της Συνόδου την Πέμπτη.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ, μετά από έντεκα μήνες εντατικού διαλόγου έχουν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης και έχουν φέρει τη διαπραγμάτευση στο σημείο που πλέον είναι ευθύνη των δύο πρωθυπουργών να λάβουν τις κρίσιμες αποφάσεις.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής

Τετάρτη (16/5)

17.00-18.30: Παρουσία στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος PES

19.30-22.30: Δείπνο Εργασίας των ηγετών των 28 κρατών-μελών της ΕΕ

Πέμπτη (17/5)

10.00-13.00: Έναρξη εργασιών Συνόδου ΕΕ – Δ. Βαλκανίων για θέματα διασυνδεσιμότητας/υποδομών

10:15- 11:15 Διμερής συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ

13.15- 15.00: Γεύμα εργασίας αρχηγών κρατών με θέμα την ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων σε θέματα ασφάλειας.

Το όνομα που προκρίνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Ακόμη, όπως έχει προκύψει από τις τελευταίες ζυμώσεις μεταξύ των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, το «Άνω Μακεδονία» παραμένει μέχρι τώρα το φαβορί, χωρίς να έχει φύγει από το τραπέζι και το Νέα Μακεδονία ή και κάποια παραλλαγή του πρώτου.

Τον οδικό χάρτη της συνάντησης συζήτησαν Τσίπρας-Καμμένος-Κοτζιάς

Ενόψει της συνάντησης Τσίπρα-Ζάεφ, πραγματοποιήθηκε ευρεία συνάντηση του πρωθυπουργού, του Πάνου Καμμένου και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Οι τρεις συζήτησαν και τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης Κοτζιά-Ντιμιτρόφ-Νίμιτς το περασμένο Σάββατο στο Σούνιο, αλλά και τον οδικό χάρτη για την αυριανή συνάντηση.

Η Αθήνα επιμένει στην εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία

Η Αθήνα επιμένει στη γραμμή για σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes), πράγμα που προϋποθέτει Συνταγματική Αναθεώρηση από την πλευρά των Σκοπίων.

«Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να υπερασπίζεται με σταθερότητα και αποφασιστικότητα την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία η οποία θα ισχύει έναντι όλων πράγμα που εξ ορισμού προϋποθέτει την αναθεώρηση του Συντάγματος στη γείτονα», ήταν και το μήνυμα που έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Στις συνεχιζόμενες συζητήσεις με τους γείτονες μας έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου ωστόσο απέχουμε ακόμη αρκετά από την κατάληξη των διαπραγμάτευσεων και την επίτευξη συμφωνίας», ανέφερε στη συνέχεια για την επικείμενη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον σκοπιανό ομόλογό του.

Βρυξέλλες: Οι συζητήσεις για το ονοματολογικό σημειώνουν πρόοδο

Παράλληλα, την Τρίτη ευρωπαίος αξιωματούχος, ανέφερε από τις Βρυξέλλες ότι οι συζητήσεις για το ονοματολογικό προχωρούν και σημειώνουν πρόοδο.

Διευκρίνισε, πάντως, ό,τι δεν θα πρέπει να αναμένεται ευτυχής κατάληξη, δηλαδή συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών μεθαύριο στη Σόφια, αλλά εφικτό κάτι τέτοιο, όπως είπε, μέσα στον Ιούνιο. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να δημιουργήσει ευνοϊκό κλίμα όχι μόνο για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ, αλλά και για όλες τις χώρες της περιοχής, τόνισε ο αξιωματούχος.

Oι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν την Πέμπτη στη Σόφια με τους ομολόγους τους 6 βαλκανικών χωρών, που θέλουν να γίνουν κράτη μέλη. Στη διάρκεια αυτής της συνάντησης οι «28» θα επιβεβαιώσουν την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν συγκεκριμένες χρονικές δεσμεύσεις.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Τουσκ

Τέλος, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, είχε το μεσημέρι της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια.

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχοτα μηνύματα που εκπέμπονται από την Αθήνα και τα Σκόπια σε σχέση με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι θετικά, κάτι που υπήρξε αντικείμενο της συνομιλίας Τσίπρα-Τουσκ.

Δείτε Επίσης