Σε κοινή πλεύση η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν: Να βρούμε συγκλίσεις στις διαφωνίες μας (video)

Σε πολύ ηπιότερο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση μεταξύ του τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Το τελευταίο διάστημα υπάρχει η προσφυγική κρίση και η ένταση στις ευρωτουρκικές σχέσεις και ευθύνης μας είναι να βρούμε λύσεις», τόνισε στην αρχή της συνομιλίας ο Αλέξης Τσίπρας.

«Διαφορές είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Οι θέσεις σας είναι γνωστές, όπως και οι δικές μας. Σημασία έχει να βρούμε τις συγκλίσεις για τις διαφωνίες μας και να τις διατυπώνουμε χωρίς υπερβολές και προκλήσεις», είπε στη συνέχει ο έλληνας πρωθυπουργός.

«Όπως είπα και κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μου με τον κ.Παυλόπουλο πιστεύω πως και η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να πιστέψουν στο γεμάτο μέρος του ποτηριού και να παραμερίσουν το άδειο. Να εστιάσουμε σε αυτήν την αντίληψη.

Στην ουσία οι λαοί μας έχουν πολλά κοινά στοιχεία, αρκεί να παραμερίσουμε αυτούς που έχουν ιδεολογικές εμμονές.

Εμείς ως χώρα, ως τουρκική Δημοκρατία ποτέ δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη άλλης χώρας.

Ως λαοί ήμασταν κοντά και συμβαίνει εμείς να έχουμε ομογενείς που ζουν στα ελληνικά εδάφη και εσείς τους δικούς σας που ζουν στα τουρκικά εδάφη.

Πρέπει να χτίσουμε το μέλλον σε πολύ γερά θεμέλια. Νομίζω μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για να χτίσουμε τα γερά θεμέλια.

Αν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε με κάποιες αρχές κοινής λογικής, να διαμορφώσουμε μία κοινή ρητορεία.

Νομίζω θα λύσουμε πολλά από τα προβλήματα. Εγώ σε αυτή μας τη συνάντηση μεταφέρω τις προσωπικές μου ευχαριστίες αλλά είμαι και εκπρόσωπος του τουρκικού λαού και μεταφέρω τις ευχαριστίες του», ήταν η απάντηση από τον τούρκο Πρόεδρο.

Δείτε Επίσης