Σχέδιο για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και αποκατάσταση της περιοχής του Ασωπού ανακοίνωσε ο αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος στον χαιρετισμό που απηύθυνε, την Τρίτη στην εκδήλωση “Καθαρός Ασωπός – Από την Ιδέα στην Πράξη”, που συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Δήμο Τανάγρας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και τελέστηκε υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το σχέδιο που παρουσίασε ο κ. Φάμελλος περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες δράσεις, καθώς και μακροπρόθεσμα έργα. «Βασική αρχή και κανόνας για έναν καθαρό Ασωπό είναι η εφαρμογή των κανόνων. Αν και το θεσμικό πλαίσιο υπήρχε, αυτό που έλειπε για χρόνια ήταν η βούληση», επεσήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Ειδικότερα, οι άμεσες ενέργειες που εφαρμόζονται ήδη στην περιοχή του Ασωπού αφορούν: στην ενιαία παρακολούθηση και τον συντονισμό των υπηρεσιών περιβάλλοντος και αδειοδότησης, στην ενίσχυση των ελέγχων, στον έλεγχο παλαιών και νέων παράτυπων απορρίψεων και την απομάκρυνσή τους, καθώς και στην απορρύπανση των υπόγειων υδροφορέων και την οριοθέτηση του Ασωπού.

Ως προς τις μεσοπρόθεσμες δράσεις, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε τη χαρτογράφηση όλων των δραστηριοτήτων και των απορρίψεών τους, την προώθηση έργων για την ασφαλή διαχείριση των υδατικών πόρων, κάτι που προωθείται με τα δύο έργα ΕΣΠΑ του Δήμου Τανάγρας, τις μελέτες για την ύδρευση και την άρδευση και την ενίσχυση των υπόγειων υδροφορέων και την προώθηση έργων για τα στερεά απόβλητα, κύρια τα βιομηχανικά και επικίνδυνα, όπου προγραμματίζονται λύσεις, έως το τέλος του χρόνου, στο νομό Βοιωτίας.

Στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό ο κ. Φάμελλος ενέταξε την οργάνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσα από ένα Ολοκληρωμένο Χωρικό Σχέδιο, στη βάση της πρότασης που κατέθεσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στο Υπουργείο Οικονομίας, καθώς και την ανάπτυξη και κατασκευή υποδομών υγρών βιομηχανικών αποβλήτων στο πλαίσιο της χωρικής οργάνωσης της περιοχής.

«Η ισόρροπη σχέση φύσης-πόρων-εργασίας-οικονομίας σε μια κοινωνία της γνώσης, περιγράφει την οδό εξόδου από την κρίση και τα σύγχρονα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα, για την ανθρωπότητα και τη χώρα μας», κατέληξε ο αν. ΥΠΕΝ, υπογραμμίζοντας ότι σε ένα τόσο δύσκολο πρόβλημα όπως αυτό του Ασωπού «δεσμευόμαστε να πετύχουμε μέσα από τη συνεργασία Πολιτείας – Αυτοδιοίκησης – Επιχειρηματικότητας – Κοινωνίας», όπως είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας