Αεροπορικές επιδρομές στη Συρία ξεκίνησε η Ρωσία μετά το «πράσινο φως» του ρωσικού κοινοβουλίου στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Ρωσική Ομοσπονδία ανταποκρίθηκε σε επίσημο αίτημα για βοήθεια από τον πρόεδρο της χώρας, Μπασάρ αλ- Ασσάντ και έβαλε στο στόχαστρό της την περιοχή κοντά στην πόλη Χομς.

Οι ΗΠΑ και η Γαλλία, όμως, έχουν διαφορετική άποψη, καθώς σύμφωνα με έναν Αμερικανό και έναν Γάλλο αξιωματούχο, οι οποίοι δεν θέλησαν να κατονομαστούν, οι αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας δεν φαίνεται να στοχοθέτησαν περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, αλλά περιοχές της συριακής αντιπολίτευσης.

«Εφόσον πρόκειται για τη Χομς, που όλα δείχνουν ότι για αυτήν (την περιοχή) πρόκειται, δεν είναι το Ντάες (Ισλαμικό Κράτος) που στοχοθετούν, αλλά το πιθανότερο οι οργανώσεις της αντιπολίτευσης, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι έχουν στόχο κυρίως να προσφέρουν υποστήριξη στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ παρά να πολεμήσουν το Ντάες», επισήμανε η γαλλική πηγή.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις πτήσεις, παρά την προειδοποίηση της Μόσχας να μείνουν εκτός του εναέριου χώρου της Συρίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων παρέδωσε το μήνυμα στις αμερικανικές αρχές στη Βαγδάτη.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την πλευρά του επιβεβαίωσε αυτήν την πληροφορία.

Mε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Τζον Κίρμπι, προσέθεσε ότι ο Ρώσος αξιωματούχος στη Βαγδάτη ενημέρωσε το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας ότι τα ρωσικά μαχητικά θα ξεκινούσαν σήμερα αεροπορικές επιχειρήσεις στη Συρία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Επιβεβαίωση των αεροπορικών επιδρομών από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας

To υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η πολεμική αεροπορία της χώρας ξεκίνησε τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, στοχοθετώντας στρατιωτικό εξοπλισμό, εγκαταστάσεις τηλεπικοινωνιών, αποθήκες όπλων, πυρομαχικών και καυσίμων, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Σε συμφωνία με την απόφαση του Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, η ρωσική πολεμική αεροπορία ξεκίνησε σήμερα “χειρουργικής ακριβείας” αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στην επικράτεια της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας» γνωστοποίησε ο στρατηγός Ιγκόρ Κονατσένκοφ, εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Την ίδια ώρα μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας της Συρίας επιβεβαίωσε σήμερα ότι η ρωσική πολεμική αεροπορία, σε συνεργασία με τις συριακές ένοπλες δυνάμεις, πραγματοποίησαν τους πρώτους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον «θέσεων των τρομοκρατών» που βρίσκονται σε τρεις επαρχίες της Συρίας.

«Τα ρωσικά και συριακά μαχητικά διεξήγαγαν σήμερα πολλές επιδρομές εναντίον θέσεων των τρομοκρατών στη Χάμα, τη Χομς και τη Λαττάκεια» στο βορειοδυτικό και κεντρικό τμήμα της χώρας, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ πρέπει να κάνει έναν «συμβιβασμό» με την αντιπολίτευση, λέει ο Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, εκτίμησε ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ πρέπει να διεξαγάγει διάλογο με τη συριακή αντιπολίτευση και να είναι έτοιμος να συμφωνήσει σε έναν «συμβιβασμό», σε δηλώσεις του μετά τα πρώτα αεροπορικά πλήγματα της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στην επικράτεια της Συρίας.

«Πιστεύουμε ότι μια οριστική και διαρκής λύση στη Συρία είναι εφικτή μόνο στη βάση μιας πολιτικής μεταρρύθμισης και της διεξαγωγής διαλόγου με τις λογικές πολιτικές δυνάμεις στη χώρα», είπε ο Πούτιν αναφερόμενος στην αντιπολίτευση την οποία ανέχεται το καθεστώς του Άσαντ. «Γνωρίζω ότι ο πρόεδρος Άσαντ το αντιλαμβάνεται αυτό και είναι έτοιμος για μια τέτοια διαδικασία», πρόσθεσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Εξάλλου ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει να συμμαχήσει με όλες τις χώρες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας.

«Πιστεύουμε ότι είναι εφικτό και προσήκον να ενωθούν όλες οι ενδιαφερόμενες χώρες στον αγώνα εναντίον της διεθνούς δημοκρατίας και να οικοδομήσουμε το κοινό μας έργο βάσει του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ», σημείωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Για να ξεκινήσουμε προτείνω στα ενδιαφερόμενα κράτη, πρώτα απ’ όλα τις χώρες της περιοχής, να ενταχθούν στο διεθνές κέντρο πληροφόρησης και συντονισμού στη Βαγδάτη. Όλοι οι εταίροι μας θα είναι ενημερωμένοι για τα σχέδια και τις ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία».

Εξάλλου, η συριακή προεδρία επιβεβαίωσε ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ρωσική στρατιωτική βοήθεια, με ανακοίνωση που εκδόθηκε στη Δαμασκό.

«Οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις απεστάλησαν στη Συρία κατόπιν αιτήματος του συριακού κράτους μέσω μιας επιστολής του κ. Άσαντ (…) στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του προέδρου Πούτιν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Άμαχοι σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με τον ηγέτη της συριακής αντιπολίτευσης

Οι αεροπορικές επιδρομές που διεξήγαγε η πολεμική αεροπορία της Ρωσίας στη Συρία είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 36 αμάχων και έπληξαν περιοχές που δεν ελέγχουν το Ισλαμικό Κράτος και οι μαχητές της Αλ Κάιντα, δήλωσε ο επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης.

«Όλοι οι στόχοι στα αεροπορικά πλήγματα της Ρωσίας που διεξήχθησαν σήμερα στο βόρειο τμήμα της Χομς ήταν άμαχοι» έγραψε ο Χάλεντ Χότζα, επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Ο Χότζα, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, είπε ότι οι άμαχοι σκοτώθηκαν σε πέντε διαφορετικές περιοχές.

«Οι περιοχές που στοχοθετήθηκαν στους σημερινούς βομβαρδισμούς της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας στη Χομς ήταν οι περιοχές εκείνες που πολέμησαν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και το νίκησαν πριν από ένα χρόνο» υπογράμμισε.

Το Πεντάγωνο «μελετά» τις επιδρομές και τους στόχους της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας

Ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε ότι το υπουργείο Αμύνης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εξετάζει τη δραστηριότητα των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας στο έδαφος της Συρίας για να προσδιορίσει ποιους στόχους πλήττουν.

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζος Έρνεστ ανέφερε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ειπωθεί μετά βεβαιότητας ποιοι είναι οι στόχοι των πληγμάτων αεροσκαφών της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, εν μέσω των αντιφατικών δημοσιευμάτων περί του ότι η Ρωσία πλήττει μάλλον αντιπάλους του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, παρά μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

«Το υπουργείο Αμύνης προφανώς εξετάζει τη συνεχιζόμενη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα εντός της Συρίας», είπε ο Έρνεστ στους δημοσιογράφους.

Από τη Νέα Υόρκη νωρίτερα η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα είχε υποστηρίξει ότι τα δημοσιεύματα περί του ότι η ρωσική ΠΑ πλήττει στόχους που δεν έχουν καμία σχέση με το ΙΚ αποτελούν παραποίηση των γεγονότων.

Η Ρωσία πρέπει να επιβεβαιώσει ότι πλήττει το ΙΚ στο έδαφος της Συρίας, τονίζει ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας Χάμοντ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ χαιρέτισε τη βούληση της Ρωσίας να κάνει χρήση βίας εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Συρία, σημείωσε ωστόσο ότι η Μόσχα πρέπει να επαληθεύει ότι οι επιδρομές που εξαπολύουν αεροσκάφη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στοχοθετούν μέλη του ΙΚ και της αλ Κάιντα και όχι αντάρτες οι οποίοι ανήκουν σε άλλες οργανώσεις.

«Είναι πολύ σημαντικό η Ρωσία να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει… ότι η στρατιωτική δράση που ανέλαβε στη Συρία σήμερα το πρωί στρέφεται εναντίον στόχων του ΙΚΙΛ (σ.σ. η παλαιότερη ονομασία του ΙΚ) και οργανώσεων προσκείμενων στην αλ Κάιντα και όχι εναντίον μετριοπαθών αντιπάλων του καθεστώτος του Άσαντ», ανέφερε ο Χάμοντ μιλώντας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Οι ενέργειες για την υποστήριξη του καθεστώτος (της Συρίας) είναι ασύμβατες με την αποτελεσματική διεξαγωγή του πολέμου εναντίον του ΙΚΙΛ στη Συρία», έκρινε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βρετανίας.

Για «προσωρινή» υποστήριξη στον συριακό στρατό κάνει λόγο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Η ρωσική αεροπορία έπληξε οκτώ στόχους του ΙΚ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στη Συρία είναι προσωρινές και θα συνεχιστούν για όσο διάστημα ο συριακός στρατός πραγματοποιεί επιθέσεις εναντίον θέσεων εξτρεμιστικών οργανώσεων στην χώρα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Πρόκειται για μια προσωρινή υποστήριξη για την περίοδο των επιθέσεων που εξαπολύει ο συριακός στρατός», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους στην Μόσχα.

«Σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών, αυτή δεν αποτελεί μια εύθραυστη συμφωνία, αλλά μια επείγουσα ανάγκη. Υπάρχουν δίαυλοι ανταλλαγής πληροφοριών που πρόκειται να ενεργοποιηθούν πιο αποτελεσματικά στο εξής», πρόσθεσε.

Παράλληλα αποσαφήνισε πως η αεροπορική εκστρατεία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στην Συρία δεν θα επεκταθεί στο Ιράκ και πως τα ρωσικά αεροσκάφη δεν χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο του Ιράκ για να εξαπολύσουν επιθέσεις εντός της Συρίας. Επισήμανε επίσης πως η κυβέρνηση του Ιράκ δεν έχει ζητήσει από την Μόσχα να πραγματοποιήσει αεροπορικές επιθέσεις ενάντια στους τζιχαντιστές σε ιρακινό έδαφος.

Από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη, ο ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Ιμπραήμ Τζααφάρι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές θα αποδυναμώσουν επίσης το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ. «Αποδυναμώνοντας τις βάσεις (του Ισλαμικού Κράτους) στη Συρία, θα αποδυναμωθούν παράλληλα και οι θέσεις τους στο Ιράκ», δήλωσε.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η πολεμική αεροπορία της χώρας πραγματοποίησε σήμερα 20 πτήσεις στον εναέριο χώρο της Συρίας, πραγματοποιώντας πλήγματα σε οχτώ στόχους του Ισλαμικού Κράτους.

Το υπουργείο ανέφερε πως ρωσικά αεροσκάφη κατέστρεψαν ένα στρατηγείο του Ισλαμικού Κράτους και κέντρα επιχειρήσεων σε μια ορεινή περιοχή, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Από τις επιθέσεις δεν επλήγησαν πολιτικές υποδομές, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Προβληματισμό για τις επιδρομές της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας στο συριακό έδαφος εκφράζει ο ΓΓ του NATO Στόλτενμπεργκ

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για το ενδεχόμενο οι αεροπορικές επιδρομές τις οποίες εξαπέλυσε η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας στην επικράτεια της Συρίας να προκάλεσαν καταστροφές σε περιοχές ελεγχόμενες από τους αντάρτες και να μη στοχοθέτησαν καν θέσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η ΠΑ της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξαπέλυσε σήμερα αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, προχωρώντας στη σημαντικότερη επέμβαση που έχει προκρίνει το Κρεμλίνο στη Μέση Ανατολή εδώ και δεκαετίες, ωστόσο η διαβεβαίωση της Μόσχας ότι επλήγησαν οι τζιχαντιστές του ΙΚ αμφισβητήθηκε από τις ΗΠΑ και αντικαθεστωτικούς μαχητές.

«Είμαι ανήσυχος για τις αναφορές που λένε ότι τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα δεν είχαν στόχο το ΙΚΙΛ», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας την παλιότερη ονομασία του ΙΚ.

«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος διότι δεν έχει υπάρξει καμιά αληθινή προσπάθεια συντονισμού των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στη Συρία με τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που μάχεται εναντίον του ΙΚΙΛ», πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας του NATO.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας