Το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας επιβάλει ένα άκαμπτο πρόγραμμα λιτότητας και απορύθμιση στην αγορά και όπως αναφέρουν όσοι ασκούν κριτική στο πρόγραμμα, λίγοι ηγέτες των δυτικών χωρών της Ευρώπης θα τολμούσαν να το προτείνουν στους ψηφοφόρων των χωρών τους, γράφει το πρακτορείο Reuters.

«Ο Ολάντ είναι πολύ καλός στο να λέει στους άλλους τι να κάνουν και πώς να επιβάλλουν τις μεταρρυθμίσεις», λέει ο συντηρητικός Γάλλος πολιτικός  Xavier Bertrand αλλά «τι ακριβώς  περιμένει για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία», προσθέτει ασκώντας κριτική στο Γάλλο πρόεδρο.

Ενώ οι ηγέτες της ευρωζώνης κραυγάζουν εναντίον της Ελλάδας και ζητούν τη λήψη μέτρων για να αποφύγει η χώρα την κατάρρευση, την ίδια ώρα  χρησιμοποιούν δύο μέτρα και δύο σταθμά, γράφει το πρακτορείο και τονίζει ότι έχουν γίνει πολύ άνισες μεταρρυθμίσεις στις χώρες της ευρωζώνης από τη σύστασή της το 1999.

Η Γερμανία ενώ έχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για πρώτη φορά από το 1969, η Άνγκελα Μέρκελ αντιμετωπίζει τακτικά επικρίσεις ότι δεν έχει κάνει πολλά σε μια δεκαετία που βρίσκεται στην εξουσία για τον εκσυγχρονισμό της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, από την περίοδο του Σρέντερ, ο οποίος είχε εφαρμόσει επώδυνες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Οι αλλαγές που προτείνουν στην Ελλάδα για να λάβει το νέο δάνειο των 86 δισ.  ευρώ, εάν υλοποιηθούν θα μεταμορφώσουν την Ελλάδα από το κακό παιδί της Ευρώπης σε μεταρρυθμιστικό παράδειγμα.

Οι νέες απαιτήσεις προς την Ελλάδα για περικοπές δαπανών και μικρό πρωτογενές πλεόνασμα έρχονται σε αντίθεση με τα στοιχεία του ελλείμματος της Γαλλίας. Οι στιγμές απελπισίας απαιτούν απελπιστικά μέτρα, απαντούν οι δανειστές στην κριτική που δέχονται, υποστηρίζοντας ότι αυτό συμβαίνει όταν το κρατικό χρέος ανέρχεται στο 177% του ΑΕΠ και σχεδόν το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας.

Αλλά καθώς ο Αλέξης Τσίπρας πιέζεται για να περάσει τα νέα μέτρα από το κοινοβούλιο, αξίζει να υπενθυμίσουμε γράφει το πρακτορείο,  ότι πολλά από αυτά που υποχρεώνεται να πετύχει η Αθήνα έχουν αποδειχθεί εκρηκτικά τόσο κοινωνικά όσο και πολιτικά, όταν άλλες χώρες επιχείρησαν να κάνουν το ίδιο.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι ακόμη και οι μεταρρυθμίσεις που προτείνονται στην Ελλάδα για το ασφαλιστικό που απορροφά το 10% του ΑΕΠ, η εξισορρόπηση των ασφαλιστικών δαπανών μοιάζει  απατηλή σε μία Ευρώπη όπου ο πληθυσμός της  γερνάει. Ο Σαρκοζί προσπάθησε το 2010 να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 χρόνια, αντιμετώπισε τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών στη Γαλλία. Ο Ολάντ προσπάθησε να κάνει κάποιες βελτιώσεις αλλά το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού για το συνταξιοδοτικό θα αγγίξει τα 9,2 δισ. ευρώ το 2020.

Το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα προβλέπει αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη μέχρι το 2020, τον ίδιο στόχο έχει βάλει και η Γερμανία από το 2007.

Επίσης στην Ελλάδα προτείνονται νέες ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, όπως η απελευθερωμένη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή και απελευθέρωση των ωραρίων, όπως επίσης και αλλαγές στη λειτουργία των φούρνων και των φαρμακείων.  Αυτές οι αλλαγές γράφει το Reuters, είναι ενταγμένες στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Το επιχείρημα είναι ότι συνέβαλαν στην αναδιαμόρφωση της οικονομίας της Αυστραλίας, αλλά στην Ευρώπη τα πράγματα είναι και πάλι ανομοιόμορφα.

Για παράδειγμα οι ανατροπές που προτείνονται στην Ελλάδα για την διακίνηση των φαρμάκων δεν ισχύουν στην Γαλλία. Οι Γάλλοι φαρμακοποιοί διατηρούν το μονοπώλιο στην πώληση των κοινών μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και μέσα στο χρόνο πραγματοποίησαν απεργία για να διατηρήσουν αυτό το δικαίωμα.

Το εμπόριο τις Κυριακές είναι απαγορευμένο στη Γερμανία, εκτός πολύ συγκεκριμένων εξαιρέσεων. Στη Γαλλία οι δήμαρχοι τώρα αποφάσισαν να ανοίγουν τα καταστήματα 12 Κυριακές το χρόνο, αλλά η κυβέρνηση έπρεπε να χρησιμοποιήσει ένα συνταγματικό όχημα προκειμένου να περάσει τον επίμαχο νόμο χωρίς ψηφοφορία από τη Βουλή εξαιτίας της αντίδρασης των σοσιαλιστών βουλευτών.

Το Reuters φιλοξενεί δηλώσεις του Βασίλη Κορκίδη, προέδρου της ΕΣΕΕ, ο οποίος τονίζει ότι το κίνητρο πίσω από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές είναι να ευνοηθούν τα μεγάλα καταστήματα σε σχέση με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αντιδρούν στην κριτική που δέχονται για δύο μέτρα και δύο σταθμά στην περίπτωση της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι κάτω από τον μέσο όρο των μεταρρυθμίσεων στις χώρες της ζώνης του ευρώ. Οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα συνεχίζουν να έχουν περισσότερους κανόνες και περιορισμούς από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη και οι μεταρρυθμίσεις στις χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης κάνουν το επιχείρημα πιο πειστικό, αναφέρουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι.  Οι πρώην ανατολικές χώρες υποστηρίζουν ότι ο μέσος όρος των συντάξεων είναι σχεδόν ο μισός από τον αντίστοιχο ελληνικό και οι αγορές τους είναι πιο ανοιχτές ακόμη και σε σχέση με χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Για παράδειγμα στη Σλοβακία ισχύουν οι νόμοι που προτείνονται στην Ελλάδα για τη λειτουργία των φαρμακείων και τα καταστήματα είναι ανοιχτά τις Κυριακές στην Σλοβακία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Ο Εσθονός πρωθυπουργός είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι δεν υπάρχει κάτι στη συμφωνία με την Ελλάδα που άλλες χώρες  δεν έχουν ήδη εφαρμόσει. Είναι κοινή εκτίμηση ότι στην Ευρώπη το συνταξιοδοτικό σύστημα πρέπει να μεταρρυθμιστεί και να τεθούν κανόνες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τα πάντα από την αγορά εργασίας μέχρι τη ρύθμιση λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν εδώ και χρόνια τη διαμαρτυρία τους για το γεγονός ότι οι ηγέτες των χωρών συμφωνούν σε μεταρρυθμίσεις στις Συνόδους Κορυφής, αλλά είναι δύσκολο να τις εφαρμόσουν όταν επιστρέφουν στη χώρα τους. Οι διαφορές στις ευρωπαϊκές χώρες είναι μεγάλες  γράφει το Reuters και αναφέρεται στην πρόσφατη διαμάχη Γαλλίας – Γερμανίας και υπάρχει σοβαρή διχογνωμία για θέματα ουσίας.

Οι υποστηρικτές της «περισσότερης Ευρώπης» επιχειρηματολογούν ότι οι πιο αυστηροί κανόνες θα είχα ενδεχομένως αποτρέψει την ελληνική κρίση, αλλά το ερώτημα είναι τι θα πρέπει να γίνει προκειμένου να αποφευχθεί η επόμενη.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας