Παρέμβαση στο χθεσινό φύλλο της «Αυγής της Κυριακής» με άρθρο της, πραγματοποίησε η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου. Η κ. Δούρου κάνει αναφορά στον ένα χρόνο δράσεων στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, λίγες ημέρες (Πέμπτη 8 Οκτωβρίου) πριν τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με θέμα «Συζήτηση και λήψη απόφασης: “2η Αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (Π.Ε.Σ.Δ.Α.) Αττικής” (αρ. 35 του ν. 4042/2012 ? ΦΕΚ 24/τ.Α?/13-02-2013)».

Η Ρένα Δούρου υπογραμμίζει στο άρθρο της, πως η περιφερειακή αρχή, κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της, σχετικά με τη διαχείριση απορριμάτων, προωθώντας ένα νέο μοντέλο «με δημόσιο χαρακτήρα, οικολογικά και οικονομικά δίκαιο και βιώσιμο, αποκεντρωμένο, πλήρως εναρμονισμένο με το ευρωπαϊκό πρότυπο και την εθνική νομοθεσία. Ένα μοντέλο αντάξιο της Αττικής και των πολιτών της», πάντα «μέσα από ανοικτές, δημοκρατικές, συμμετοχικές και διαφανείς διαδικασίες».

Ένας από τους στόχους που θα πετύχει το μοντέλο αυτό είναι το ότι θα μπει τέλος στο προηγουμένο το οποίο χαρακτηριζόταν ως «πεπερασμένο, απαράδεκτο με όρους περιβαλλοντικούς και δημόσιας υγείας», καθώς και «οικονομικά επώδυνο εξαιτίας των προστίμων που επιβάλλει στη χώρα μας το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για μη συμμόρφωση με τη σχετική νομοθεσία».

Η Περιφερειάρχης Αττικής, στη συνέχεια παραθέτει τις προτεραιότητες της αρχής, οι οποίες είχαν τεθεί με επιστολή της προς τους 66 δήμους της Αττικής, τον Οκτώβριο του 2014 (κατάργηση των τεσσάρων σχεδιαζόμενων εγκαταστάσεων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, την προώθηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης και τη δρομολόγηση αναθεώρησης ΠΕΣΔΑ).

Κλείνοντας,  παρατηρεί ότι το προς έγκριση Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, «είναι απόλυτα συμβατό με την ευρωπαϊκή (την οδηγία ? πλαίσιο 2008/98) και την εθνική νομοθεσία (ν. 4042/12), καθώς και με τις κατευθυντήριες αρχές του νέου ΕΣΔΑ».

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας