Ψηφίζονται σήμερα οι ποινικοί κώδικες από την Ολομέλεια – Ανοιχτό ενδεχόμενο τροποποιήσεων
  • Η ΝΔ απουσίαζε από την αρχή της διαδικασίας, ενώ το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή κατήγγειλαν τη κυβέρνηση για αντιθεσμική τακτική και αποχώρησαν από τη συζήτηση
  • Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, απηύθυνε έκκληση στις πολιτικές δυνάµεις να ξανασκεφτούν τη στάση τους και να προσέλθουν στη σηµερινή συζήτηση
  • Αφού υπογράμμισε ότι οι κώδικες είναι αποτέλεσμα μιας μακράς διαδρομής, απέδωσε τη στάση της αντιπολίτευσης σε πολιτική σκοπιμότητα
  • Δεν έρχεται ούτε για το αφορολόγητο στη Βουλή η ΝΔ

Μετά την έγκρισή τους από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, η κυβέρνηση προχωρά σήμερα στην εισαγωγή και ψήφιση των ποινικών κωδίκων (του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονοµίας) στην Ολοµέλεια της Βουλής.

Παράλληλα, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν τροποποιήσεις στο άρθρο περί βιασμού του νέου Ποινικού Κώδικα. Με αφορμή τις έντονες αντιδράσεις σχετικά με τις διατάξεις του υπό ψήφιση Ποινικού Κώδικα, που αφορούν το έγκλημα του βιασμού και άλλα εγκλήματα που στρέφονται κατά της γενετήσιας ελευθερίας, το υπουργείο Δικαιοσύνης τονίζει, μέσα από κύκλους στο εσωτερικό του, πως οι ποινές που προβλέπονται για αυτά τα εγκλήματα είναι απόλυτα εκτιτέες.

Οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης επισημαίνουν πως η προστασία αυτών των αγαθών και η επιδιωκόμενη επιβολή του σεβασμού τους, σαφώς, είναι αυξημένη.

Κλείνοντας τη χθεσινή συζήτηση στην αρµόδια Επιτροπή, µε απούσα τη ΝΔ και τα υπόλοιπα κόµµατα -εκτός του Ποταµιού- να αποχωρούν, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, απηύθυνε έκκληση στις πολιτικές δυνάµεις να ξανασκεφτούν τη στάση τους και να προσέλθουν στη σηµερινή συζήτηση.

Αφού υπογράμμισε ότι οι κώδικες είναι αποτέλεσμα μιας μακράς διαδρομής, δηλαδή, του έργου των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών που επεξεργάστηκαν τις μεταρρυθμίσεις, απέδωσε τη στάση της αντιπολίτευσης σε πολιτική σκοπιμότητα. «Τα πάντα στο βωμό της πολιτικής σκοπιμότητας, της ιδιοτέλειας, της επικοινωνίας. Να κερδίσει με κάθε τρόπο η επικοινωνία την πολιτική ουσία», ανέφερε χαρακτηριστικά, προβλέποντας ότι πολλοί από τους απόντες της διαδικασίας, που δεν θέλουν να αναλάβουν τη «δημοκρατική ευθύνη» και να τοποθετηθούν για τους ποινικούς κώδικες, θα μπορούν την επόμενη ημέρα της ψήφισης τους, να δημιουργήσουν όποιο παιχνίδι πολιτικής σκοπιμότητας τους εξυπηρετεί και να επικρίνουν τις μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης απέρριψε «το πολιτικό αφήγημα», όπως το χαρακτήρισε, «για μη πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης να συνεχίσει να ασκεί, εκ του Συντάγματος, τα καθήκοντά της», τονίζοντας ότι η στάση αυτή κινδυνεύει να συμπαρασύρει τη σημερινή συζήτηση για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση που έρχεται στη Βουλή μετά από δεκαετίες.

Δεν έρχεται ούτε για το αφορολόγητο στη Βουλή η ΝΔ

Πέραν τούτου, πεδίο αντιπαράθεσης, στο προαναφερθέν πλαίσιο καταγγελιών της ΝΔ για έλλειψη πολιτικής νομιμοποίησης, έχει αποτελέσει τις τελευταίες ώρες το ζήτημα της τροπολογίας που αναμένεται να εισάγει η κυβέρνηση σχετικά με τη μείωση του αφορολόγητου, όπως αυτό έγινε γνωστό στη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Τρίτης, στην ΕΡΤ1.

Όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός, την τελευταία ημέρα της Βουλής θα ψηφιστεί η σχετική τροπολογία για τη μη μείωση του αφορολογήτου, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου είπε ότι οι θεσμοί και οι εταίροι γνωρίζουν την απόφαση της κυβέρνησης και είναι συμφωνημένο.

Για όλα αυτά κάλεσε την αντιπολίτευση να έρθει στη Βουλή και να τα ψηφίσει, διαφορετικά να εξηγήσει στον ελληνικό λαό την αποχή της.

Κάλεσμα απηύθυνε και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.
«Είχε βουίξει ο τόπος ότι παρακαλούσατε να μη μας αφήσουν να ακυρώσουμε τα μέτρα της δίδυμης μείωσης, του αφορολογήτου και των συντάξεων, τα οποία είχατε ενσωματωμένα στο πρόγραμμά σας», είπε ο Νίκος Παππάς στον «γαλάζιο» συνομιλητή του, Κωστή Χατζηδάκη.

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook