Προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση για το εάν η συμφωνία θα στηριχθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία. Σύμφωνα με πληροφορίες του altsantiri.gr, υπάρχει ενδεχόμενο ένας σοβαρός αριθμός κυβερνητικών βουλευτών να ψηφίσει «όχι» και να καταγραφούν σημαντικές απώλειες, τόσο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από την ΚΟ των ΑΝΕΛ.

Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή με fast track διαδικασίες (οι οποίες πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι την Τετάρτη) αποτελούν προαπαιτούμενο προκειμένου να ενεργοποιηθεί η διαδικασία έγκρισης από τα κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών, να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα και να αποκατασταθεί η ρευστότητα των τραπεζών.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ με σημερινές δηλώσεις των αρχηγών τους, άφησαν να διαφανεί ότι θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο όπως έκαναν και με την εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση για διαπραγμάτευση, την προηγούμενη Παρασκευή.

Η συμφωνία αναμένεται να περάσει από το Κοινοβούλιο με την στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά ο αριθμός των κυβερνητικών βουλευτών, που τουλάχιστον μέχρι αυτή την ώρα δείχνουν ότι δεν θα ψηφίσουν, δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση και αναμένεται να δρομολογήσει εξελίξεις.

Το κείμενο που δημοσιεύθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα iskra.gr, η οποία απηχεί τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών για το τι προτίθενται να πράξουν οι βουλευτές της. Η συμφωνία χαρακτηρίζεται «ταπεινωτική» και κάνει λόγο για «επαχθέστερο μνημόνιο».

Ο Πάνος Καμμένος από την πλευρά του, σήμερα επέλεξε να μιλήσει με γρίφους . Αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, με ανάρτηση στο twitter, παρουσίασε την εικόνα μιας  δακρυσμένης γυναίκας με ένα σχόλιο «χρησμό».  «Μόνο εάν σταθούμε όρθιοι στη μοίρα θα σκοτώσουμε το θάνατο» έγραψε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και σε επόμενη ανάρτηση  – «χρησμό» έγραψε «Μην βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα τίποτα δεν είναι δεδομένο». Ο Πάνος Καμμένος επέλεξε ακόμη και στις δηλώσεις του έξω από το Μαξίμου, να αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Ίσως εδώ ο Πάνος Καμμένος να κάνει λάθος. Υπάρχουν περισσότερα από ένα ατράνταχτα δεδομένα. Το πρώτο είναι η στάση της Ευρώπης απέναντι στις ελληνικές διεκδικήσεις που έγινε απόλυτα ξεκάθαρη χθες. Υπάρχει ο γερμανικός παράγοντας (και όχι μόνο ο Σόιμπλε) που επιθυμεί να εφαρμόσει στην Ευρώπη την θρησκευτική ευλάβεια στους κανόνες που οι ίδιοι οι Γερμανοί θεωρούν σωστούς και εμφανίζονται αποφασισμένοι να το κάνουν. Είναι επίσης δεδομένο ότι οι Γερμανοί επιθυμούν να διώξουν την Ελλάδα εκτός ευρώ. Ένα τρίτο δεδομένο είναι οι κλειστές τράπεζες και η καθημερινότητα των πολιτών, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα πρόβλημα στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ανάλογο με αυτό που αντιμετώπιζε για περισσότερο από 17 ώρες απέναντι στη Μέρκελ. Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες και η κυβερνητική πλειοψηφία βρεθεί αντιμέτωπη με την άρνηση ενός μεγάλου αριθμού κυβερνητικών  βουλευτών τότε αναπόφευκτα θα τεθεί θέμα δεδηλωμένης.

Ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης αναγνωρίζοντας το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, σε σημερινή του συνέντευξη υποστήριξε ότι μέσα στο 2015 θα οδηγηθούμε σε εκλογές ή σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού.

Θεωρώντας ως δεδομένο ότι η συμφωνία θα περάσει από τη βουλή, με πιθανότητα να υπάρξουν σημαντικές απώλειες από την κυβερνητική πλειοψηφία, τα ενδεχόμενα που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, φαίνεται να αποτελούν μονόδρομο.

Το ποιο από τα δύο σενάρια θα επικρατήσει θα κριθεί από την κυβέρνηση και την ιστορική συγκυρία. Με ξεκάθαρη  τη στάση των Ευρωπαίων και κυρίως του γερμανικού μπλοκ, με μία Ευρώπη να εμφανίζεται πιο σκληρή από ποτέ, να μην διστάζει να κλείνει τις «κάνουλες» ρευστότητας των τραπεζών και να οδηγεί την ελληνική οικονομία σε ασφυξία, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η ενδεχόμενη απόφαση να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές αυτή τη στιγμή, θα δώσει επιχειρήματα στη Γερμανία να  πραγματοποιήσει τις απειλές της. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, είναι βέβαιο ότι σε επόμενο Eurogroup ή Σύνοδο Κορυφής, σε αντίθεση με ότι έγινε χθες, πολύ δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να στηρίξει τις ελληνικές θέσεις.

Εάν δεν προωθηθεί το σενάριο των εκλογών τότε εναλλακτική αποτελεί η δημιουργία κυβέρνησης ειδικού σκοπού που θα εφαρμόσει τη συμφωνία με στόχο την αποκατάστασης της «κανονικότητας», το άνοιγμα των τραπεζών και την αποκατάσταση της ρευστότητας. Σε αυτή την περίπτωση οι εκλογές μπορούν να προκηρυχθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα, όοταν αποφασισθεί ότι έχει αποκατασταθεί η ισορροπία που έχει διαταραχθεί.

Η συμφωνία που επετεύχθη σήμερα το πρωί, δρομολογεί εξελίξεις. Τα μέτρα όπως όλοι έχουν παραδεχθεί είναι σκληρά και υφεσιακά. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας παραδέχθηκε ότι είναι υφεσιακά, επιχείρησε ταυτόχρονα να αναδείξει και την αισιόδοξη πλευρά της συμφωνίας τονίζοντας ότι «το αναπτυξιακό πακέτο των 35 δισ., η αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά και η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για την επόμενη τριετία, θα δημιουργήσουν την αίσθηση στις αγορές, στους επενδυτές ότι το Grexit αποτελεί παρελθόν. Και αυτή η αίσθηση μπορεί να δημιουργήσει το κύμα των επενδύσεων που θα αντισταθμίσει τις υφεσιακές τάσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι η κυβέρνηση κερδίζει  χρόνο για να προχωρήσει στις βαθιές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία.

Σε μία Ευρώπη που έδειξε με σαφήνεια τις προθέσεις της, σε μία κοινωνία που έχει πληγεί βαθιά από την ύφεση, η συνέχιση της λιτότητας φαντάζει αδιανόητη.  Η ελληνική κυβέρνηση και οι πολίτες ίσως κληθούν να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας, όμως αυτές οι αποφάσεις δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ληφθούν εν θερμώ και σε ένα περιβάλλον που από αρνητικό μπορεί να γίνει πολύ χειρότερο.

Οι πολίτες που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ, νιώθουν μουδιασμένοι και σε κάποιο βαθμό και απογοητευμένοι. Η Αριστερή Πλατφόρμα έχει υποχρέωση να υπερασπίζεται τις απόψεις της και να ασκεί κριτική. Το ποιο από τα σενάρια θα εφαρμοστούν βρίσκεται στα χέρια των κυβερνητικών βουλευτών, οι οποίοι μπορούν να τα ακυρώσουν. Στις όποιες αποφάσεις τους ίσως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, το ποιος θα κληθεί να συνεχίσει να διαπραγματεύεται και υπέρ ποιων τα συμφέροντα, εάν την Πέμπτη ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει νομιμοποίηση να συνεχίσει να βρίσκεται στην κυβέρνηση.

Κυριάκος Αργυρόπουλος

 

 

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας