Πρώτη πράξη του ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας
  • Επίσημη αναγνώριση Γκουαϊδό από την κυβέρνηση Μητσοτάκη
  • Τι αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών
  • ΣΥΡΙΖΑ: Άγνοια της ΝΔ για τις εξελίξεις στη χώρα
  • «Βολές» ΚΚΕ κατά κυβέρνησης: Αναγνώρισε τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ και αρχιπραξικοπηματία

Την ώρα που το θερμόμετρο στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται στο «κόκκινο», το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε στην πρώτη του κίνηση, η οποία αφορά τη… Βενεζουέλα, αναγνωρίζοντας ως μεταβατικό της πρόεδρο τον Χουάν Γκουαϊδό.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, «η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, συμφώνως με την κοινή θέση της ΕΕ όπως διατυπώθηκε, εξ ονόματος των 28, στη δήλωση της Υψηλής Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κας Mogherini, αποφάσισε να αναγνωρίσει τον Πρόεδρο της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης, Juan Guaido, ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας, προκειμένου να προκηρύξει ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές».

«Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας υποστηρίζει ένθερμα τις προσπάθειες της ΕΕ, ιδίως στο πλαίσιο της Διεθνούς Ομάδας Επαφής και μέσω του Ειδικού Εκπροσώπου της ΥΕ/ΑΕ, κ. Enrique Iglesias, καθώς και συναφείς πρωτοβουλίες όπως τις συνομιλίες του Όσλο, προς το σκοπό επίτευξης ειρηνικής, πολιτικής, και δημοκρατικής λύσης της κρίσης ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, προς όφελος του λαού της Βενεζουέλας», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν υπάρχει κοινή θέση των χωρών της ΕΕ για το θέμα

Η αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν σφοδρή, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει πως κάτι τέτοιο «όχι μόνο δεν συμβάλλει στην ειρηνική επίλυση της σοβαρής αυτής κρίσης και δείχνει άγνοια των εξελίξεων στη χώρα, αλλά αποδυναμώνει τον ρόλο της Ελλάδας στην ΕΕ ως γέφυρα διαλόγου και μεσολάβησης για την επίλυση τέτοιων κρίσεων σε τρίτες χώρες».

Συνεχίζοντας υπογραμμίζει πως «φανερώνεται άγνοια των διαδικασιών,δεδομένου ότι δεν υπάρχει κοινή θέση των χωρών της ΕΕ, υπέρ της αναγνώρισης του Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικού Πρόεδρου».

«Βολές» ΚΚΕ κατά κυβέρνησης

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ, «που αναγνώρισε τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ, αρχιπραξικοπηματία Γκουαϊδό, ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας, πατώντας πάνω στην απαράδεκτη κοινή θέση της ΕΕ, που στήριξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος, «η πράξη αυτή στηρίζει τη βρώμικη επέμβαση των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχων τους στη Βενεζουέλα και στρέφεται κατά του νόμιμα εκλεγμένου Προέδρου της χώρας και συνολικά κατά του βενεζουελάνικου λαού, ο οποίος είναι ο μόνος υπεύθυνος για να καθορίσει τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στη χώρα του».

Τέλος, το ΚΚΕ εκφράζει «τη διεθνιστική του αλληλεγγύη στον λαό της Βενεζουέλας, στο Κομμουνιστικό Κόμμα και την Κομμουνιστική Νεολαία, που μάχονται για τα λαϊκά συμφέροντα».

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook