Τις αδυναμίες του σημερινού ασφαλιστικού συστήματος, καθώς και τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης με σκοπό να διορθωθούν και ταυτόχρονα να ενσωματωθούν σε αυτό τα πάγια αιτήματα των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το σημερινό σύστημα ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους ασφαλισμένους -ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους- (μετά το 1993) βασίζεται σε ασφαλιστικές κλάσεις οι οποίες ανεβαίνουν ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης. Πρόκειται για ένα ανελαστικό σύστημα γιατί στηρίζεται αποκλειστικά στα χρόνια ασφάλισης χωρίς να λαμβάνει καθόλου υπόψη το πραγματικό εισόδημα και την εισφοροδοτική ικανότητα του ασφαλισμένου.

Επαγγελματίες χωρίς εργασία και εισόδημα υποχρεούνται σήμερα να πληρώνουν υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και να υφίστανται υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση για πολλά χρόνια χωρίς να υπάρχει αντιστοίχηση με την πραγματική οικονομική τους κατάσταση.

Η πρόταση της κυβέρνησης για σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το πραγματικό εισόδημα (μετά την αφαίρεση των δαπανών) ανταποκρίνεται στην θεραπεία της παραπάνω αδικίας και υπήρξε πάγιο αίτημα των εκπροσώπων των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων.

Όλα τα παραπάνω εντάσσονται στις γενικές αρχές για την ισονομία και δικαιοσύνη στο χώρο του ασφαλιστικού αλλά και στην ανάγκη να υπάρχει μεγαλύτερη προστασία στους νέους επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες, εξασφαλίζοντας βέβαια την τήρηση αυτού που αποτελεί την ουσία των κανόνων για το νέο ασφαλιστικό, δηλαδή δίκαιους κανόνες, λύση για όλους με αναδιανομή και προστασία υπέρ των πιο αδύναμων κατηγοριών.

Για τον σκοπό αυτό, εξάλλου, συμφωνήθηκε με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών φορέων των επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών η συγκρότηση επιτροπής από εμπειρογνώμονες που θα ορίσουν οι ανωτέρω φορείς υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας και με συμμετοχή του Υπουργείου Οικονομικών. Η Επιτροπή αυτή θα εξειδικεύσει την πρότασή μας προκειμένου να τεθούν ανώτατα όρια στην επιβάρυνση με βάση το άθροισμα των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών έτσι ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενα άδικα αποτελέσματα.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας