«Πρώτα σεβασμό στην ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, μετά ένταξη στην ΕΕ» το μήνυμα Τσίπρα σε Ράμα

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, είχε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας 16+1», στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας.

Η συζήτηση των δύο πρωθυπουργών χωρίστηκε σε δύο τομείς: Ο ένας αφορούσε την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την έναρξή της και ο δεύτερος τη διμερή συνεργασία κυρίως στον οικονομικό τομέα.

Ο έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε για ακόμη μία φορά ότι κεντρικό κριτήριο για την έναρξη της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Στο πλαίσιο αυτό συζήτησαν τις σαφείς θέσεις που έχει αναδείξει και η Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τα περιουσιακά δικαιώματα και τον εφαρμοστικό νόμο για τον αυτοπροσδιορισμό.

Συζητήθηκαν επίσης τα επόμενα βήματα σε σχέση με την άρση αλυτρωτικών αναφορών στα σχολικά εγχειρίδια και για τα κοιμητήρια.

Στο δεύτερο σκέλος της συζήτησης έθεσαν επί τάπητος την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας και Αλβανίας με έμφαση στις υποδομές.


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook