Πρόσκληση Βούτση σε κοινοβουλευτικό έλεγχο των διαδικασιών αποκατάστασης των πυρόπληκτων – «Είναι μια υπόθεση που “στοιχειώνει” την κοινωνία»

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο  πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης απεύθυνε πρόσκληση σε κοινοβουλευτικό έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί η πρόοδος των εργασιών  αποκατάστασης της υλικής υποδομής και των πυρόπληκτων από την πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού αλλά και να ενημερωθεί το σώμα.

Το θέμα ξεκίνησε από  την τοποθέτηση της βουλευτού της ΔΗΣΥ, Εύης Χριστοφιλοπούλου, η οποία ανέφερε το θέμα, υπενθυμίζοντας πως το κόμμα της έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.

Τότε ο κ. Βούτσης, με την ιδιότητα του ως πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής, παρενέβη και ενημέρωσε πως για το ζήτημα  έχει γίνει ήδη διάθεση του ποσού των 38,5 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό για τους πυρόπληκτους, στον οποίο συμμετέχει η Βουλή με το ποσό των 10 εκατ. ευρώ.

Ενημέρωσε ότι έχει αποδεσμευτεί από τον κεντρικό λογαριασμό για τους πυρόπληκτους, το 20% για συγκεκριμένες δράσεις, οι εγκαυματίες έχουν καλυφθεί «όλοι και απολύτως» με επιπλέον ποσό, ενώ στα χαρακτηρισμένα ως «κίτρινα» σπίτια προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς και με βάση το σχέδιο οι ανακατασκευές, ενώ διαπιστώνονται προβλήματα σε 70 «κόκκινα» σπίτια (λόγω του ότι αρκετά από αυτά βρίσκονται σε δασικές περιοχές και απαιτούνται επιπλέον διαδικασίες για την έναρξη των εργασιών).

«Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση, που “στοιχειώνει” την κοινωνία και πρέπει να επιδείξουμε το μέγιστο ενδιαφέρον», είπε ο κ. Βούτσης και κάλεσε την εκπρόσωπο της ΔΗΣΥ –η οποία ανακίνησε το θέμα και ζήτησε να υπάρξει συνεννόηση όλων- και τους συναρμόδιους υπουργούς να «προκαλέσουν» κοινοβουλευτικό έλεγχο ώστε να αναλυθούν ενώπιον του ελληνικού λαού όλα τα ζητήματα «για να γνωρίζουν όλοι και τις ευθύνες και τις συνέπειες και τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται σε αυτό τον τομέα».

«Εκτιμώ την παρέμβαση του προέδρου. Είναι προς τη θετική κατεύθυνση», είπε η κ. Χριστοφιλοπούλου και προσέθεσε ότι το κόμμα της έχει παραδώσει συγκεκριμένες προτάσεις για λύσεις και επανέλαβε την ανάγκη για συνεννόηση ώστε να προχωρήσει το έργο.

«Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρξει η μέγιστη συνεννόηση για όλα τα μέτρα για να προχωρήσουμε», απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ανάλογο αίτημα για συνεννόηση κατέθεσε και ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Τραγάκης.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)





Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook