Με αίτημα την ακύρωση ως αντισυνταγματικών και παράνομων των δύο υπουργικών αποφάσεων, με τις οποίες αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, η ΑΔΕΔΥ προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αναλυτικότερα, η ΑΔΕΔΥ ζητεί να ακυρωθούν οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες:

α) Αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους είχαν μεν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι 14.8.2015, αλλά δεν είχαν συμπληρώσει το προβλεπόμενο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

β) Αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όλους τους άλλους ασφαλιστικούς φορείς αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.

Η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι με το νόμο 4336/2105 και τις εν λόγω δύο υπουργικές αποφάσεις θίγονται συνταξιοδοτικά δικαιώματα και παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές:

α) της ισότητας,

β) του κοινωνικού κράτους δικαίου,

γ) της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικουμένου πολίτη (καθώς «αιφνιδίως μετέβαλαν επι τω χείρω τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης»),

δ) της αναλογικότητας και

ε) του σεβασμού της περιουσίας των πολιτών στην έννοια της οποίας περιλαμβάνεται ο μισθός και η σύνταξη.

Ακόμη, προσκρούουν στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στην Ευρωπαϊκή οδηγία 2000/78/ΕΚ που προβλέπει τη διαμόρφωση γενικού πλαισίου για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία και στη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας