“Πριν το Πάσχα θα επιστρέψουν τα κλιμάκια στην Αθήνα”

  • Στη Μάλτα Τσακαλώτος – Χουλιαράκης για την κρίσιμη συνεδρίαση 
  • Προηγήθηκε συνάντηση Τσακαλώτου – Ντάισελμπλουμ 

Τελείωσε το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα, στο οποίο διακυβεύεται το κλείσιμο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Οι κύριοι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης στόχευσαν στον καθορισμό ημερομηνίας επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα για να ολοκληρωθούν εντός του μήνα οι συζητήσεις και η δεύτερη αξιολόγηση.

Η επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας αποφασίστηκε, κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής συνάντησης των επικεφαλής των Θεσμών και του οικονομικού επιτελείου της Ελλάδας.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι Θεσμοί θα επιστρέψουν πιθανότατα, την ερχόμενη εβδομάδα, πριν από το Πάσχα.

Σημειώνεται ότι όλοι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι μπαίνοντας στη συνεδρίαση αναγνώρισαν την σημαντική πρόοδο της χώρας μας.

Σημειώνεται ότι συνάντηση με τον Πρόεδρο του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ και με τους επικεφαλής των Θεσμών πραγματοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών του Eurogroup στη Βαλέτα της Μάλτας, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης.

Η συνάντηση έγινε σε μια προσπάθεια να ξεκαθαριστούν οι διαπραγματευτικές θέσεις, για μία καταρχήν συμφωνία.

Ντάισελμπλουμ: Οι συνομιλίες έχουν αποφέρει αποτέλεσμα

«Έχουμε επιτύχει αποτελέσματα και θα ενημερώσω γι’ αυτά τους υπουργούς» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, μετά τις συζητήσεις με Τσακαλώτο.

«Εργαστήκαμε εντατικά την τελευταία εβδομάδα και θα ενημερώσω για τα αποτελέσματα τους υπουργούς Οικονομικών. Γιατί πετύχαμε αποτελέσματα» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι σήμερα δεν θα υπάρξει «συνολική πολιτική συμφωνία».

«Είμαι αισιόδοξος, γιατί σημειώθηκε πρόοδος» κατέληξε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Ντομπρόβσκις: Ελπίδα ότι θα σημειωθεί πρόοδος κατά τη σημερινή συνεδρίαση

Την ελπίδα ότι θα σημειωθεί «πρόοδος» κατά τη σημερινή συνεδρίαση, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις προσερχόμενος στο Eurogroup.

«Eλπίζω ότι θα σημειώσουμε καλή πρόοδο σήμερα, σε ό,τι αφορά τις βασικές παραμέτρους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να γίνει «σε σύντομο χρονικό διάστημα και το αργότερο μέχρι το επόμενο Eurogroup».

Όπως εξήγησε, η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τους στόχους της για το 2015 και το 2016, ενώ είναι σε τροχιά επίτευξης των στόχων της γι’ αυτή τη χρονιά. Τέλος, ανέφερε πως τα «ανοιχτά ζητήματα», που αφορούν τη δημοσιονομική πορεία για το 2018 και τα επόμενα χρόνια, επιλύονται.

Μοσκοβισί: Όλοι πρέπει να δεσμευτούν να κλείσουν τις παραμέτρους μιας καλής συμφωνίας

«Το σημερινό Eurogroup είναι σημαντικό γιατί όλοι πρέπει να δεσμευτούν να κλείσουν τις παραμέτρους μιας καλής συμφωνίας» για την Ελλάδα δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρωζώνη έχουν ανάγκη από μια «καλή συμφωνία», για να σταματήσει το κλίμα αβεβαιότητας και όλοι αυτοί οι παράγοντες που απομακρύνουν τους επενδυτές, τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.

«Εδώ και εβδομάδες συζητάμε για ένα πλαίσιο- δημοσιονομικό πακέτο για την Ελλάδα», που θα της επιτρέψει να ξαναβρεί τη σταθερότητά της στην Ευρωζώνη και παράλληλα θα ανοίξει τον δρόμο για την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, πρόσθεσε ο γάλλος Επίτροπος.