Τσίπρας: Οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα

  • Σημαντική ευκαιρία η επίσκεψη Ερντογάν για να γίνουν βήματα προς τα εμπρός
  • Μήνυμα στήριξης όσον αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών για μια δίκαιη και μόνιμη λύση στην Κύπρο
  • Επέκρινε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που θεωρούν μεσογειακό ζήτημα το προσφυγικό

Μία εκτενής συνέντευξη παραχώρησε ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στο τούρκικο πρακτορείο Anadolu, μία ημέρα πριν την επίσκεψη του τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αναλυτικότερα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις σχέσεις μεταξύ Ελλλάδας – Τουρκίας, στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, στην πορεία της συμφωνίας Ε.Ε.–Τουρκίας, στο προσφυγικό, στο Κυπριακό και στην υπόθεση των τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι έφθασαν στην Ελλάδα και οι ελληνικές Αρχές με απόφασή τους μπλόκαραν την έκδοσή τους στη γείτονα.

«Στις αρχές τις δεκαετίας του 2000 – μετά την αμοιβαία υποστήριξη που επέδειξαν οι λαοί μας κατά τους καταστροφικούς σεισμούς – οικοδομήσαμε της σχέσεις μας γύρω από την ενταξιακή διαδικασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την σταδιακή ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας. Το 2010 αναβαθμίσαμε τις σχέσεις μας στη βάση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, και το 2015-2016 στη βάση της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης», τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προκλήσεις του μέλλοντος.

«Σήμερα, διερχόμαστε μια περίοδο με πολύ σημαντικές προκλήσεις τόσο στην ευρύτερη περιοχή μας όσο και στην Ευρώπη που σχετίζονται με την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, τη μετανάστευση και την οικονομία. Η Ελλάδα και η Τουρκία, ευρισκόμενες στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, χρειάζεται να είναι σε θέση να τόσο να αντιμετωπίζουν αυτές τις προκλήσεις όσο και να αξιοποιούν τις μεγάλες ευκαιρίες που προσφέρει η περιοχή μας. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικότερο από ποτέ να αναπτύξουμε τη διμερή διάσταση του διαλόγου και των σχέσεών μας», πρόσθεσε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σημαντική ευκαιρία η επίσκεψη Ερντογάν για να γίνουν βήματα προς τα εμπρός»

«Η θέση μου ήταν πάντα σαφής, οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα. Συνεχίζουμε στο πλαίσιο αυτό τη συνεργασία με την Τουρκία στην ασφάλεια και τη δικαστική συνεργασία», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Πιστεύω ότι η πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Τουρκίας ύστερα από δεκαετίες είναι μια σημαντική ευκαιρία για να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός», συμπλήρωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος εν συνεχεία αναφέρθηκε και στο Κυπριακό.

«Είναι σημαντικό να στείλουμε ένα μήνυμα στήριξης όσον αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών για μια δίκαιη και μόνιμη λύση στην Κύπρο βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ», είπε και σημείωσε: «Οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν ξανά όταν θα είναι έτοιμες και οι δυο κοινότητες και να προετοιμαστούν με τρόπο που θα διασφαλίζουν την επιτυχία τους».

Επίσης, ο κ. Τσίπρας επέκρινε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που θεωρούν μεσογειακό ζήτημα το προσφυγικό. «Αυτό εξυπηρετεί μονάχα την ενίσχυση της ακροδεξιάς», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Εξυπηρετεί την απομάκρυνση χωρών όπως η Ελλάδα και η Τουρκία που φιλοξενεί 3 εκατομμύρια Σύρους».