Στις δυσκολίες της ομάδας που έχει αναλάβει να προσφέρει συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση για την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων αναφέρεται δημοσίευμα του περιοδικού politico που χαρακτηρίζει την επιτυχία του τρίτου ελληνικού προγράμματος ως αποστολή με μικρές πιθανότητες επιτυχίας.

«Ο Αϊνστάιν περιέγραψε την παράνοια ως μία διαδικασία που κάνουμε ξανά και ξανά το ίδιο πράγμα αναμένοντας διαφορετικό αποτέλεσμα», γράφει το περιοδικό σχολιάζοντας το νέο πρόγραμμα που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα.

«Αυτή είναι η παγίδα που θέλει να αποφύγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς κινητοποιεί μία ομάδα εμπειρογνωμόνων για να προσφέρει συμβουλές στην Ελλάδα» συμπληρώνει και κάνει μία αναδρομή στο έργο και τους λόγους αποτυχίας της task force.

Από το 2011 μέχρι το 2014 η Task Force δαπάνησε χιλιάδες ώρες για να βοηθήσει την Αθήνα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις γράφει το περιοδικό και συμπληρώνει ότι «μετά από 5 χρόνια μνημονίων και προγραμμάτων διάσωσης ακόμη δεν έχουμε τίποτα» λέει υψηλόβαθμος αξιωματούχος που μετείχε στην Task Force. Σε αυτό το πρόγραμμα οι Ευρωπαίοι θέλουν μεγαλύτερη συμμετοχή στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, χωρίς ταυτόχρονα να δίνουν την αίσθηση ότι έχουν αναλάβει ή «έχουν κάνει κατάληψη στη χώρα» συμπληρώνει το περιοδικό.

Η νέα ομάδα εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον Ολλανδό Maarten Verwey, που έχει αντίστοιχη εμπειρία από την παρουσία του στην Κύπρο, θέλει να κρατήσει χαμηλό προφίλ. Ήδη έχουν πιάσει δουλειά μακριά από τα βλέμματα των ΜΜΕ. Όπως υποστηρίζουν στο politico αξιωματούχοι βασικό συστατικό της επιτυχίας, είναι το ποσοστό συνεργασίας της ελληνικής κυβέρνησης. Όπως πρώην Ολλανδός διπλωμάτης τον προβληματίζει η ρητορική του Τσίπρα που λέει ότι του επιβλήθηκε αυτό το πακέτο μέτρων και ότι δεν πιστεύει σε αυτό.

Το περιοδικό μίλησε με 8 από τα μέλη της task force, τα οποία δεν είναι τόσο αισιόδοξα για το αποτέλεσμα που θα έχει το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Είναι πολύ πιθανό ότι η αποτελεσματικότητα του νέου προγράμματος θα είναι μικρή, λέει ένα από τα μέλη της task force, επισημαίνοντας ότι υπάρχει έλλειμμα συντονισμού, πολιτικής ηγεσίας της ομάδας αλλά και έλλειψη δέσμευσης από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Το περιοδικό αναφέρεται στα δομικά προβλήματα της Ελλάδας. Η προφανής αδυναμία είσπραξης των φόρων βρίσκεται στο επίκεντρο των οικονομικών δυσχερειών στην Ελλάδα, και ως εκ τούτου τίθεται στο επίκεντρο των προσπαθειών για την επιβολή των μεταρρυθμίσεων.

Η συλλογή φόρων είναι το πρώτο θέμα που θέτει η τελευταία συμφωνία. Οι εισπρακτικές αρχές στη χώρα συλλέγουν το 40% με 50% του συνολικού δυνητικού φορολογητέου εισοδήματος, από επαγγελματίες όπως οι γιατροί, δικηγόροι, αρχιτέκτονες σύμφωνα με τον Friedrich Schneider κορυφαίο στην Ευρώπη για θέματα φοροδιαφυγής και καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Αυστρίας. Την ίδια ώρα σε άλλες χώρες της Ευρώπης το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 80%.

Από την Ελλάδα λείπουν ακόμη 20 δισ. από την περσινή φορολογική χρονιά.

Η φοροδιαφυγή είναι βαθύ πρόβλημα στη χώρα και η task force έφερε ειδικούς που είχαν επιτυχία σε χώρες με ανάλογα προβλήματα. Αλλά οι σκεπτικιστές θεωρούν ότι η κατακερματισμένη προσέγγιση δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική.

Ακόμη ένα εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσει η νέα ομάδα εμπειρογνωμόνων είναι ο ανταγωνισμός με το ΔΝΤ για την παροχή συμβουλών.

Η εμπλοκή του ΔΝΤ είναι περισσότερο ιδεολογική, παρά πρακτική λέει μέλος της Task Force.

Επίσης προσθέτει το περιοδικό οι Έλληνες, αντιμετώπισαν εχθρικά την Task Force, είναι χαρακτηριστικό ότι Έλληνας αναρχικός έκαψε το 2012 το αυτοκίνητο της γυναίκας του Reichenbach στο Βερολίνο και ο ίδιος κάθε φορά που ερχόταν στην Αθήνα είχε πέντε σωματοφύλακες γύρω του.

Ακόμη και το πλούσιο βιογραφικό του Reichenbach δεν ήταν ικανό να αποτρέψει το γεγονός της περιθωριοποίησης της Task Force από την πιο υψηλού κύρους Τρόικα και ακολουθήθηκαν παράλληλες πορείες λέει υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.

Αυτή τη φορά πρέπει να αντιμετωπιστεί η έλλειψη προσανατολισμού, που εμποδίσει το συμβουλευτικό ρόλο της ομάδας. Η Task Force επέβλεπε 110 διαφορετικές ομάδες εργασίας σε 12 περιοχές μεταρρυθμίσεων.

Η νέα συμφωνία ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Αθήνα επικεντρώνει τη βοήθεια σε πιο περιορισμένο αριθμό τομέων συμπεριλαμβανομένης της φορολογικής διοίκησης. Κανένα από αυτά τα θέματα όμως, δεν θα βοηθήσουν την Επιτροπή να λύσει το μεγάλο πρόβλημα, όπως λέει ο Ολλανδός de Bruijn, με χαρακτηριστική ευθύτητα, με το ελληνικό δημόσιο, το οποίο είναι άσχημα οργανωμένο, δεν υπάρχουν υπάλληλοι με κατάλληλα προσόντα και έχουν ακόμη δομή του προηγούμενου αιώνα. «Η Ελλάδα δεν έχει μία σύγχρονη γραφειοκρατική δομή όπως η Ευρώπη» καταλήγει ο Ολλανδός αξιωματούχος.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας