Σε πλήρη συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το ύψος της επόμενης δόσης και την ελάφρυσνη του χρέους, κατέληξε το Eurogroup, που ολοκληρώθηκε  τις πρώτες πρωϊνές ώρες, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση 11 ωρών, η οποία διακόπηκε αρκετές φορές, προκειμένου να συνεννοηθεί ο Πώλ Τόμσεν  με την Κριστίν Λαγκάρντ στη Ν.Υόρκη.

Η Ελλάδα πήρε την αξιολόγηση, δόση 10,3 δισ. τμηματικά τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο,  πολιτική συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους και άμεση επιστροφή ποσού άνω των 20 δισ. από τα κεφάλαια που διακρατήθηκαν από τις κεντρικές τράπεζες. Το ποσό αυτό  θα διατεθεί  για την επαναγορά χρέους με στόχο τη μείωση του .

Σε ο,τι  αφορά το ΔΝΤ, θα μείνει εκτός μέχρι το τέλος του χρόνου, οπότε και θα αποφασίσει τότε, με κριτήριο τη βιωσιμότητα του χρέους.

“Δεν θα πάμε στο Συμβούλιό μας αν δεν πειστούμε ότι βγάινουν τα νούμερα”, είπε χαρακτηριστικά ο Π. Τόμσεν…

Επίσης πέτυχε την αποδέσμευση από το όριο του 3,5%  για το πρωτογενές πλεόνασμα, μετά το 2018 , ενώ οι δανειστές απαιτούσαν παράταση μέχρι το 2028.

 

Πιο συγκεκριμένα οι δηλώσεις των Θεσμών:

Ντάισελμπλουμ: Μετά τη σημερινή συμφωνία το πρόγραμμα είναι καλύτερο. Η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολλά για να προχωρήσει προς τα εμπρός. Φυσικά αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε μια θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Είχαμε υποσχεθεί ότι θα συζητήσουμε για το χρέος. Θέλαμε να έχουμε το 15% και στο μέλον όταν το χρέος έχει κατέβει να έχουμε το 20%. Σχεδιάσαμε και συμφωνήσαμε απόψε σε μια σειρά μέτρων που μπορεί να ληφθούν βραχυπρόθεσμα και μια σειρά μέτρων για μεσοπρόθεσμα αν αυτά χρειαστούν. Έχουμε και μια σειρά μέτρων για μακροπρόθεσμα

Μοσκοβισί: Γυρίσαμε σελίδα στην ιστορία του ελληνικού προγράμματος, χρειάστηκε πολλή δουλειά. Οι ελληνικές αρχές έδειξαν υπευθυνότητα, έφεραν σε πέρας τις μεταρρυθμίσεις, υπήρχε αντίκτυπος σοβαρός. Χαιρετίζω τη ψήφο για το ταμείο εσόδων και ιδιωτικοποιήσεων. Η Ελλάδα επίσης ψήφισε τη θεμελίωση ενός μηχανισμού έκτακτης ανάγκης και ανταποκρίνεται σε όσα είχαμε συμφωνήσει στο Άμστερνταμ. Είναι αξιόπιστος και αυτόματος μηχανισμός. Επεξεργαζόμαστε τις λεπτομέρειες των μέτρων. Μπορεί να υπάρξουν μικρές αλλάγες αλλά ήδη μιλάμε για μια μεγάλη προσπάθεια μεταρρυθμίσεων. Είμαστε κοντά σε μια νέα αποδέσμευση. Θα πρόκειται για μια μεγάλη αποδέσμευση και η Ελλάδα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο προσεχές διάστημα πληρώνοντας τα χρωστούμενα. Μιλάμε για 10, 3 δις ευρώ και πιστεύω ότι θα ανταποκριθεί στις ανάγκες της χώρας.

Μα υπογραμμίσω ότι όλα τα μέλη έδειξαν υπευθυνότητα. Είναι μια καλή συμφωνία, αν και ήταν δύσκολη η συζήτηση. Είναι αναγκαίο για την ελληνική προοπτική. Επιπροσθέτως θέλαμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ και έπρεπε να υπάρχει απάντηση για το χρέος, κάτι που έγινε απόψε

Ρέγκλινγκ: Σημειώσαμε μια μεγάλη πρόκληση, με μια μεγάλη δόση προς την Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα και τα μέλη του ESM να ακολουθήσουν τις απαραίτητες εθνικές διαδικασίες τους.

Τόμσεν: Πρόκειται για ένα σημαντικό πακέτο μέτρων και μιλούμε για κάποια λεπτά ζητήματα. Όλες οι πλευρές έπρεπε να συμβιβαστούν, αλλά θα μπουν σε γερά θεμέλια οι βάσεις οικονομικής εξυγίανσης.  Όπως λέγαμε για μια αξιόπιστη συμφωνία χρειαζόμαστε και πακέτο πολιτικής αλλά και μέτρα για το χρέος. Καλωσορίζουμε ότι τώρα αυτό αναγνωρίζεται από όλους. Ότι η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση για να καταστεί το χρέος βιώσιμο και δεν μπορεί να στηριχτεί σε ίδιες προσπάθειες.

Εμείς επιθυμούμε να προτρέψουμε το ΔΣ μας ότι μιλούμε για επωφελή συμφωνία που αξίζει της στήριξης από το Ταμείο. Αυτό θα προχωρήσει πριν το τέλος του έτους υπό τον όρο ότι η ανάλυση βιωσιμότητας θα δώσει θετικά αποτελέσματα. Να υπογραμμίσω ότι μιλούμε για μια σύσταση που γίνεται από το προσωπικο το Ταμείου προς το ΔΣ. Αλλά το ΔΣ θα πάρει την απόφαση.

 

Παρακολουθήστε ζωντανά μέσα από το altsantiri.gr την εξέλιξη του κρίσιμου Eurogroup

03:00 “Υπάρχει πλήρης συμφωνία για την Ελλάδα”, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ

02.51 Το Eurogroup ολοκληρώθηκε προ ολίγου με συμφωνία ΔΝΤ- Σοϊμπλε για το χρέος. Αναμενέται το επίσημο κείμενο και μετά δηλώσεις.

02. 43 Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής  της Ναυτεμπορικής και  του Alpha TV, Ν. Μπέλλος:

«Σε μαραθώνια εξελίσσεται η συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, η οποία συνεχιζόταν και μετά τις 02:15 ώρα Ελλάδας με στόχο την αναζήτηση μια συνολικής συμφωνίας για την Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει την  ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την εκταμίευση της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ και έναν οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους.

Η συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 16:00 Ελλάδα, διακόπτεται συνεχώς τις τελευταίες 3 ώρες, προκειμένου να εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν να πάρει οδηγίες από την επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού Κριστίν Λαγκάρντ. Στη βελγική πρωτεύουσα παρά τις δυσκολίες στην προσέγγιση εμφανίζονται αισιόδοξοι για μια θετική κατάληξη, δηλαδή συνολική συμφωνία. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης έχουν εγκριθεί, αυτό που απομένει είναι η πολιτική συμφωνία για το χρέος, που θα ικανοποιεί το ΔΝΤ, ώστε να δεσμευθεί πως θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα».

02:07 Νέα διακοπή για να επικοινωνήσει ο Τόμσεν με τη Λαγκάρντ

02:00 Νέες διαβουλεύσεις για το χρέος. Η Γερμανία και οι φίλοι της διαφωνούν με το ΔΝΤ  για τους όρους παραμονής του Ταμείου

01:45  Σε λίγο η ανακοίνωση του Eurogroup.

12:43 “Τίτίβισμα” με νόημα και “Συρτάκι” από το Σάιμον Ο’ Κόνορ, στενό συνεργάτη του Πιερ Μοσκοβισί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

11:53 Μετά από διακοπή περίπου μίας ώρας, το Eurogroup συζητά αυτή την ώρα τον οδικό χάρτη για το χρέος , εξέλιξη που προϊδεάζει – πλην απροόπτου- για πολιτική συμφωνία…

11:30 Συγκρατημένη ικανοποίηση στο Μαξίμου για τα  αποτελέσματα του Eurogroup, το οποίο σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ενέκρινε την αξιολόγηση  και την εκταμίευση της δόσης  10, 3 δισ. ενώ  το θέμα του χρέους, θα εξετασθεί σε Σύνοδο Κορυφής, πιθανότατα μέχρι το Σεπτέμβριο, αναφέρουν πληροφορίες του altsantiri.gr.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες :

  •   Χαλαρώνουν οι στόχοι για πλεόνασμα  3,5 % μετά το 2018, γεγονός που συνεπάγεται χαλάρωση και για τον “κόφτη”.
  • Οι δόσεις θα καταβληθούν σε δύο δόσεις με τη μεγαλύτερη τον Ιούνιο της τάξης  των περίπου 8 δισ.  και  τα υπόλοιπα το αργότερο τον Σεπτέμβριο, ενδεχομένως και τον Αύγουστο.  

Απο στιγμή σε στιγμή αναμένεται το κοινό ανακοινωθέν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υψηλά ιστάμενες πηγές διέψευδαν κατηγορηματικά στο alstantiri.gr  πληροφορίες που κυκλοφόρησαν νωρίτερα για εμπλοκή αναφορικά με το ΕΚΑΣ, τα κόκκινα δάνεια  και το Υπερταμείο

Υπενθυμίζεται ότι για την ελληνική κυβέρνηση τρία ήταν τα ζητούμενα από το σημερινό Eurogroup:

  • Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και συνεπώς της συμφωνίας σχεδόν ένα χρόνο μετά τις περσινές υπογραφές.
  • Εκταμίευση δόσης που να καλύπτει σε μεγάλο βαθμό και τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, όπως αναφέρει και το προσχέδιο της συμφωνίας.
  • Μια απόφαση για το χρέος που θα βελτιώνει τους όρους αποπληρωμής βραχυπρόθεσμα και ταυτόχρονα θα περιλαμβάνει μια ισχυρή δέσμευση για το μέλλον.

20:44 Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά, αλλά η αξιολόγηση εξακολουθεί να μην είναι ακόμη έτοιμη, θα ήταν πολύ νωρίς για να χαίρονται οι Έλληνες για εκταμίευση δόσης σύντομα, τόνισε το απόγευμα από τις Βρυξέλλες στην δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, ωστόσο ο ίδιος αναμένει από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup μία αρχική συμφωνία.

Πρόσθεσε δε, πως με την συμφωνία θα δίνεται εντολή στον ESM να μπορεί να εκταμιεύσει τις δόσεις εφόσον εκπληρούνται οι αντίστοιχοι όροι, ενώ, ως προς το ύψος των δόσεων θα αποφασίσει ο ESM.

Ο ίδιος εξέφρασε κριτική σε σχέση με τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σημειώνοντας πως υπάρχουν διαφορές στην αξιολόγηση της Ελλάδας, αλλά ο ίδιος θα ανέμενε πως το ΔΝΤ δεν θα κάθεται στην πρώτη σειρά και καθημερινά θα σκέπτεται νέα μέτρα, προτού το ίδιο πραγματικά δηλώσει κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Οικονομικών και στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα τεθεί το ερώτημα αυτό και θα πρέπει να αποσαφηνιστεί εάν θα συμμετάσχει το ΔΝΤ και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για αυτό.

Όπως επισήμανε ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ, “τελείως σαφώς, όλοι επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Δεν τίθεται ζήτημα. Μόνον η θεώρηση είναι τελείως αντίθετη”.

Δεν υπάρχει “καμία ανάγκη, να γίνει αποδεκτό το κούρεμα χρέους που ζητά επανειλημμένα το ΔΝΤ”, ανέφερε, σημειώνοντας πως θα μπορούσε να εγκατασταθεί μία διαχείριση χρέους και να ληφθούν νέα μέτρα.

19:51 Στο ζήτημα του χρέους επικεντρώνονται οι διαπραγματεύσεις κατά τη συζήτηση για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup. Η Ελλάδα είναι το θέμα που απασχολεί αυτήν την ώρα τους υπουργούς Οικονομικών, οι οποίοι συνεδριάζουν από τις 4 ώρα Ελλάδας.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι 19 υπουργοί αναμένεται να δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης ύψους της τάξης των 10,3 δισ., παρ΄όλο που υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες, οι οποίες όμως θα περιληφθούν στην τελική δήλωση.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή αυτές οι εκκρεμότητες δεν είναι καθοριστικές και θα επιλυθούν με συνοπτικές διαδικασίες.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το χρέος, η απόσταση μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας είναι ακόμα μεγάλη και στόχος είναι να επιτευχθεί σήμερα μεγαλύτερη σύγκλιση. Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, σε συνέχεια των πιέσεων του ΔΝΤ το βάρος έχει πέσει στα μέτρα που θα ληφθούν βραχυπρόθεσμα, δηλαδή κατά τη διάρκεια του προγράμματος στα οποία αντιτίθεται κυρίως η Γερμανία.

Ωστόσο, παράγοντες της ευρωζώνης ευελπιστούν πως τελικά θα επιτευχθεί σήμερα κάποια συμφωνία με το ΔΝΤ, καθώς υπάρχει πολιτική πίεση να αποφευχθεί αναζωπύρωση της κρίσης.

18:38 Δείτε εικόνες από το εσωτερικό της αίθουσας όπου λαμβάνει χώρα αυτή την ώρα το Eurogroup.

16:55 «Η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ζητάει θετική απόφαση από το Eurogroup, τόσο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος διάσωσης, όσο και της απόφασης για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τη φορολογική ελάφρυνση. Ήρθε η ώρα για το Eurogroup να αναγνωρίσει ότι αυτό είναι κοινή λογική και ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός», δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών, Τζ. Πιτέλα, ενόψει της συνόδου του Eurogroup.

Ο κ. Πιτέλα πρόσθεσε ότι «ο ελληνικός λαός και η ελληνική κυβέρνηση εκπλήρωσαν όλες τις δεσμεύσεις τους με την υιοθέτηση του βασικού πακέτου μέτρων την Κυριακή, παρά τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα» και κατέληξε: «Η ομάδα μας υιοθετούσε πάντα πολύ εποικοδομητικές θέσεις υπέρ της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στους δολιοφθορείς και τα γεράκια της λιτότητας να επιτύχουν τους στενόμυαλους και κοντόφθαλμους στόχους τους».

16:40 Περιμένω μια συμφωνία επί της αρχής για την Ελλάδα, δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν προσερχόμενος στο Eurogroup.

16:28 Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ότι είναι αισιόδοξος πως σήμερα μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία επί της αρχής για την Ελλάδα. «Δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ», συμπλήρωσε ο κ. Σόιμπλε.

16:16 Η μεταρρυθμισιτκή προσπάθεια της Ελλάδας είναι σημαντική, θαρραλέα. Το θέμα του χρέους βρίσκεται στο τραπέζι, δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup. «Ελπίζω σήμερα να υπάρξει μια συμφωνία με την Ελλάδα όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη και με τη συμμετοχή όλων των θεσμών», συμπλήρωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

15:40 «Σύνθετη και πολυδιάστατη» χαρακτήρισε τη σημερινή συζήτηση για την Ελλάδα και το χρέος ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν προσερχόμενος στο Εurogroup στις Βρυξέλλες.
Ο Ιταλός υπουργός τόνισε ότι επικρατεί «ήρεμη αισιοδοξία», μετά την ψήφιση των μέτρων από την Ελλάδα. Όπως εξήγησε, η συμφωνία που αναμένεται να επιτευχθεί έχει «πολλές μεταβλητές», οι οποίες αφορούν το προφίλ του χρέους και συγκεκριμένα μέτρα και ότι σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ένα «ολοκληρωμένο πακέτο».

15:37 «Η Γαλλία είχε πάντα συνδετικό ρόλο μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο Γάλλος υπουργός σημείωσε ότι στόχος είναι σήμερα να επιτευχθεί μια «καλή συμφωνία», πρώτ’ απ’ όλα για την Ελλάδα που έχει ανάγκη να «αναπνεύσει» και που έχει κάνει «μεγάλες προσπάθειες», ενώ αναφέρθηκε και στο «δύσκολο» πακέτο που ψήφισε το Σαββατοκύριακο η ελληνική Βουλή.
Σε ό,τι αφορά το χρέος, ο Μ. Σαπέν σημείωσε πως η Γαλλία υποστήριζε πάντα ένα όσο πιο «λεπτομερές» σχέδιο για την ελάφρυνση του χρέους. Ερωτηθείς εάν το Eurogroup θα ανάψει σήμερα το πράσινο φως για την εκταμίευση, απάντησε πως αυτός είναι ο στόχος.

15:32 Είμαστε έτοιμοι για την εκταμίευση (της δόσης) προς την Ελλάδα, «είμαστε ευέλικτοι ως προς το ποσόν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πέτερ Καζιμίρ προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Φοβάμαι ότι θα περάσουμε τη νύκτα μαζί στο Eurogroup», έγραψε στο Twitter ο σλοβάκος υπουργός Οικονομικών. «Πιστεύουμε ότι οι συνομιλίες για την ελάφρυνση χρέους και την οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ μπορούν να περιμένουν για μεταγενέστερη φάση», σημείωσε και πάλι στο twitter o κ. Κάζιμιρ.
“Το πιο σημαντικό είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να συμφωνηθεί η δόση, να δοθεί ανάσα στην Ελλάδα. Δεν χρειαζόμαστε άλλη μια κρίση ρευστότητας”. “Αυτό το Eurogroup δεν θα είναι εύκολο. Πολλά θέματα μένουν ανεπίλυτα”.

15:20 «Ο στόχος της σημερινής συνεδρίασης είναι να επιτύχουμε τη συμφωνία με το ΔΝΤ» δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο πρόεδρος του σώματος, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι η απομάκρυνση του ΔΝΤ «δεν αποτελεί επιλογή», πολλά κράτη μέλη έχουν εκφράσει την «επιθυμία τους να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς έχει εμπειρία στην παρακολούθηση προγραμμάτων και αξιολογεί με μεγαλύτερη ακρίβεια την κατάσταση στην Ελλάδα και την υλοποίηση των δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς».

Επίσης, ο Γ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι δεν εξετάζεται το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους αλλά ο τρόπος να γίνει πιο διαχείριση η ετήσια επιβάρυνση από το χρέος. «Υπάρχει λόγος που πρέπει να εξετάσουμε την ελάφρυνση του χρέους. Γιατί είναι πολύ υψηλό και θα υπάρχουν προβλήματα στο μέλλον. Η ανάλυση του χρέους το δείχνει αυτό. Πόσο μεγάλα είναι τα προβλήματα, πότε και πώς θα αντιμετωπίσουμε είναι το θέμα της σημερινής συνάντησης», σημείωσε ο ίδιος.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως οι θεσμοί θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομιών εάν η Ελλάδα έχει εφαρμόσει σωστά τις μεταρρυθμίσεις, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί πλήρης συμφωνία. «Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική δουλειά από πέρυσι το καλοκαίρι και ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες έχει εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και δύσκολα μέτρα».

15:06 Αισιοδοξία εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις για ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας