Συνάντηση με τον πρόεδρο της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Τζιάνι Πιτέλα, είχε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος υποδέχθηκε τον ιταλό πολιτικό στο προεδρικό μέγαρο, όπου συζήτησαν εκτενώς, ενώ αμφότεροι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την έκβαση που παίρνει το προσφυγικό φαινόμενο στην Ευρώπη, αλλά και την κατάσταση που δημιουργείται στην Ελλάδα, ως χώρα υποδοχής, υποστηρίζοντας ότι η λύση θα πρέπει να έρθει συλλογικά από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και όχι από μονομερείς ενέργειες κρατών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έκρυψε την απογοήτευσή του από τον τρόπο που χειρίζονται αρκετά κράτη των Βαλκανίων αλλά και της Κεντρικής Ευρώπης το προσφυγικό, ζητώντας από την Ε.Ε. να προβεί σε κυρώσεις όσον καταπατούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις θεσμικές διαδικασίες της Ένωσης.

Οι διάλογοι ανάμεσα τους έιναι χαρακτηριστικοί :

Προκόπης Παυλόπουλος: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας στην Αθήνα, η οποία συμπίπτει με μια πολύ κρίσιμη στιγμή και για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και σας ευχαριστώ τόσο περισσότερο, όσο οι θέσεις τις οποίες εκφράζετε -και που δεν είναι προσωπικές σας, αλλά εκφράζουν ένα πολύ σημαντικό τμήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- είναι οι θέσεις ενός πραγματικού Ευρωπαίου.

Παρατηρούμε με ιδιαίτερη ανησυχία ότι η στάση ορισμένων εταίρων μας ως προς το προσφυγικό, είναι εντελώς αντίθετες και με το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο, αλλά βεβαίως και με τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, γιατί δε νοείται αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, από πλευράς Ευρώπης, με κλειστά σύνορα. Η στάση αυτή επίσης είναι αντίθετη με τη Σύμβαση για τους πρόσφυγες του 1951, πράγμα το οποίο επεσήμανε με ιδιαίτερη έμφαση ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Μπαν Κι-μουν.

Για το λόγο αυτό δεν μπορεί η Ευρώπη να μείνει απαθής απέναντι σε εταίρους που, όπως είπα προηγουμένως, δε σέβονται τις υποχρεώσεις τους. Και αυτό αναδεικνύει κύριε Πρόεδρε ένα άλλο μεγάλο κενό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δείχνει ότι ενώ στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση υπάρχουν και κανόνες και κυρωτικοί μηχανισμοί ώστε ένα κράτος όταν παραβιάζει τους κανόνες αυτούς υφίσταται σκληρές και άμεσες κυρώσεις -και η Ελλάδα το έχει ζήσει αυτό, έχει ζήσει αυτή την πικρή εμπειρία- σε ό,τι αφορά τα λοιπά θέματα υπάρχει ένα τεράστιο δημοκρατικό κενό, γιατί η παραβίαση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δε συνοδεύεται από κυρώσεις και πολύ περισσότερο από άμεσες κυρώσεις. Αυτό το κενό κύριε Πρόεδρε πρέπει να το καλύψουμε αμέσως. Και Ευρωπαίοι με τη δική σας νοοτροπία και τη δική σας θεσμική λειτουργία, μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα προς την κατεύθυνση αυτή.

Κατόπιν τούτου και επειδή δεν μπορεί να υπάρχει Ευρώπη δύο ταχυτήτων και πολύ περισσότερο Ευρώπη αλά καρτ, πρέπει όλοι μαζί να εργαστούμε για την μία και ενιαία Ευρώπη και σε θέματα Δημοκρατίας και σε θέματα Πολιτισμού. Και όπως σας είπα και πριν, σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμβολή σας προς την κατεύθυνση αυτή. Είναι κορυφαία.

Πιτέλα στο προεδρικό μέγαρο: Απαράδεκτο να υπάρχουν διπλοί κανόνες και κράτη δεύτερης κατηγορίας

Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε για τα ευγενικά σας λόγια και οφείλω να ομολογήσω ότι είναι πραγματικά σημαίνοντα. Οι δεσμοί που έχω με την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντικοί και ο λόγος που με συνδέει με την Ελλάδα είναι η συνειδητοποίηση ότι η Ελλάδα αποτελεί την κοιτίδα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και όλα τα έθνη είμαστε ευγνώμονα για τα διδάγματα και τα μαθήματα τα οποία μας δίδαξε η αρχαία Ελλάδα.

Πραγματικά δώσαμε από κοινού μία μάχη για να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδος από την ζώνη του ευρώ. Κάτι τέτοιο εάν ήθελε συμβεί, θα αποτελούσε ρήξη για την Ευρώπη, ρήξη για ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Και τούτη ακριβώς την στιγμή δίνουμε μια νέα μάχη, όλοι μαζί, η Ελλάδα, η Ευρώπη ολόκληρη, σε επίπεδο αλληλεγγύης, αλληλεγγύης η οποία πρέπει να καταδειχθεί έναντι των προσφύγων, των μεταναστών και μια άλλη αλληλεγγύη, την οποία πρέπει να επιδείξουμε εις το εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν διπλοί κανόνες, να υπάρχουν δύο κράτη, τα οποία αφενός μεν κράτη πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, κράτη τα οποία σέβονται και συμμορφώνονται προς τους κανόνες της Ευρωπαϊκής ενώσεως, και κράτη τα οποία δεν σέβονται και δεν συμμορφώνονται προς τους κανόνες αυτής. Εμείς θα απαγορεύσουμε με όλες μας τις δυνάμεις στο να καταστεί η πανέμορφη αυτή χώρα, η Ελλάδα, ένα κλουβί. Ένα κλουβί στο οποίο ο οποιοσδήποτε μπορεί να μπει, αλλά δεν μπορεί να εξέλθει.

Ερχόμαστε στο μέλλον και μιλάμε για την επόμενη συνάντηση, το επόμενο κρίσιμο ραντεβού, το οποίο θα λάβει χώρα την Δευτέρα 7η Μαρτίου. Αναφέρομαι στην Συνάντηση Κορυφής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην οποία θα συμμετάσχει και η Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να δρομολογήσουμε την υλοποίηση της συμφωνίας που συνήψε η Τουρκία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ότι αφορά την επαναπροώθηση προσφύγων, και αυτό θα πρέπει να γίνει με όλα τα Κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το δεύτερο σημαντικό θέμα άπτεται των οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων. Αναφέρομαι στο δεύτερο αυτό θέμα, και βεβαίως η Ελλάδα αντιμετωπίζει μίαν κρίση πέραν του προσφυγικού ζητήματος, οικονομικής και κοινωνικής φύσεως. Αναφέρομαι στο μνημόνιο το οποίο έχει υπογράψει η Ελλάδα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το οποίο τηρεί και σέβεται. Θα πρέπει λοιπόν, στο πλαίσιο αυτό, να δούμε πώς και με τι τρόπο θα πρέπει να αποκατασταθεί η σταθερότητα και η βεβαιότητα μέσα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Τέλος κ. Πρόεδρε οφείλω να τονίσω και να υπογραμμίσω το εξής. Προσωπικότητες όπως εσείς, με το κύρος και την εκτίμηση την οποία χαίρετε πανταχού, θα πρέπει να ενώσετε τις δυνάμεις σας με άλλες προσωπικότητες, ώστε αυτό το ύψιστο αγαθό το οποίο καταφέραμε να υλοποιήσουμε όλα τα τελευταία αυτά έτη, δηλαδή η ενότητα και η ένωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να διατηρηθεί. Διότι πέραν και εκτός αυτού, υπάρχει το βάραθρο της μοναξιάς και εμείς οφείλουμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας το αγαθό το οποίο υλοποιήσαμε.

Δείτε ακόμα:

Αδιανόητο χώρες που δεν έχουν πάρει ούτε ένα πρόσφυγα να κουνούν το δάχτυλο, τόνισε ο Τσίπρας

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας