Πεδίο αντιπαράθεσης στη Βουλή το θέμα της ΔΕΗ – «Βέλη» Σταθάκη σε ΝΔ

  • «Απαράδεκτο το αίτημα της ΔΕΗ για κατάθεση του Παναγιωτάκη», είπε ο Σταθάκης
  • «Θα ενημερώσουμε εμείς την Επιτροπή»
  • «Βολές» από την αντιπολίτευση – Ζητούν ενημέρωση

Σε έντονο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης εξελίχθηκε σήμερα στη Βουλή το ζήτημα της ΔΕΗ, με τον υπουργό Οικονομίας και Υποδομών, Γιώργο Σταθάκη, να εξαπολύει επίθεση στη Νέα Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα, την κατηγόρησε για καταστροφολογία, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το περιεχόμενο του αιτήματός της να κληθεί και να ενημερώσει την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις.

Εξηγήσεις ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές τόσο της ΝΔ όσο και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, τόνισαν την ανάγκη ενημέρωσης της Βουλής για το τι ακριβώς διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους θεσμούς σε σχέση με τη ΔΕΗ ενώ τις καταλόγισαν χειρισμούς που οδηγούν στην περαιτέρω απαξίωση της.

Αφορμή για την αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με επίκεντρο τη ΔΕΗ, ήταν η ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΔΔΗΕ Νικόλαο Χατζηαργυρίου, σχετικά με την ανάθεση του διαγωνισμού για την προμήθεια καλωδίων και αγωγών.

Σταθάκης: Θα γίνει ενημέρωση στην Επιτροπή, με δική μας πρωτοβουλία 

«Είναι ένα κείμενο απαράδεκτο, με απειλές για ειδικά δικαστήρια που δεν τηρεί ούτε τις τυπικές διαδικασίες. Με πρωτοβουλία δική μας θα γίνει ειδική ενημέρωση στην Επιτροπή σχετικά με τις εξελίξεις στη ΔΕΗ», τόνισε ο κ. Σταθάκης, αποδίδοντας τις επιθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση, «στην προσπάθεια της να νομιμοποιήσει το σχέδιο της για πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ».

«Η ΝΔ έχει σαφή θέση, πουλήστε τα όλα, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ. Εμείς έχουμε άλλη στρατηγική. Θα ανοίξουμε την αγορά με επιβεβλημένες αλλαγές και με συστατικό πυλώνα η ΔΕΗ να παραμείνει υπό τον έλεγχο του δημοσίου. Είναι σαφές ότι υπάρχουν δυο διαφορετικά σχέδια», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε: «Για να λειτουργήσει το σχέδιο της ΝΔ πρέπει να καταρρεύσει η ΔΕΗ.

Οπότε ανεβαίνουν οι καταστροφολογικοί τόνοι ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης οδηγούν στην κατάρρευση της. Φυσικά η ΔΕΗ έχει προβλήματα, τα οποία όμως είναι μακριά από τέτοια σενάρια που εξυπηρετούν αυτούς που θέλουν την πλήρη ιδιωτικοποίηση της. Εμείς είμαστε σε διάλογο με όλους και συντεταγμένα προσπαθούμε με διαφανή και αποτελεσματικό τρόπο να πετύχουμε το στόχο μας. Να είναι η ΔΕΗ υπό το δημόσιο έλεγχο ένας βασικός υγιής πυλώνας ενέργειας και οι αγορές να λειτουργήσουν όπως πρέπει να λειτουργήσουν».

Σκρέκας: Επιδεινώθηκε το πρόβλημα της ΔΕΗ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο

Νωρίτερα, ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Σκρέκας, υποστήριξε ότι το πρόβλημα της ΔΕΗ επιδεινώθηκε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, σημειώνοντας ότι το 2014 τα κέρδη της προ φόρων, πλησίασαν το ένα δισ. ευρώ ενώ για το 2017 εκτιμάται ότι πιθανόν να είναι αρνητικό το αποτέλεσμα.

«Ζητάμε την ενημέρωση από τον κ. Παναγιωτάκη γιατί το θέμα της ΔΕΗ είναι κρίσιμο, είναι εθνικό και μέγιστης προτεραιότητας αλλά φοβόμαστε ότι η κυβέρνηση δεν το έχει αντιληφθεί. Η εταιρία έχει πρόβλημα ρευστότητας. Αν καταρρεύσει η ΔΕΗ θα καταρρεύσει και η χώρα», επεσήμανε ο κ. Σκρέκας.

Μανιάτης: Δεν γίνεται να μην γνωρίζουμε τους όρους της διαπραγμάτευσης

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης, χαρακτήρισε «αδιανόητο να μην γνωρίζουν οι βουλευτές για τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το μείζον θέμα της αξιοποίησης της ΔΕΗ, στις διαπραγματεύσεις που κάνει».

«Δεν υπάρχει τίποτα κρυφό. Εμείς πήγαμε στη Κοζάνη και κάναμε μια ανοιχτή συζήτηση με όλους για το θέμα παραχώρησης λιγνιτικών μονάδων. Κάναμε ένα ανοιχτό διάλογο με τοπική κοινωνία, φορείς, βουλευτές», του απάντησε ο κ. Σταθάκης. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, χαρακτήρισε προσχηματική την αντιπαράθεση, για το αν θα είναι καλή ή όχι η συμφωνία, τονίζοντας ότι, «η διαπραγμάτευση που γίνεται με τους θεσμούς, είναι για το ποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα βγουν κερδισμένοι, και η πώληση της ΔΕΗ, μόνο αυτούς ενδιαφέρει».

Από το Ποτάμι ο Γιώργος Αμυράς, έθεσε το ερώτημα αν τα «φρικτά στοιχεία της επιχείρησης», έχουν επηρεάσει το είδος της διαπραγμάτευσης που κάνει η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές.

Ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων, μίλησε για αδυναμία της ΔΕΗ να εισπράξει ληξιπρόθεσμες οφειλές και τόνισε ότι οι απώλειες από τις ρευματοκλοπές ξεπερνούν τα 500 εκ ευρώ.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, τόνισε την ανάγκη να δώσει ο υπουργός σαφή εικόνα για το που βρίσκεται σήμερα η ΔΕΗ, μετά όπως είπε και τις δραματικές εκκλήσεις του ΣΕΒ που μίλησε για ανησυχητική κατάσταση της επιχείρησης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Νικόλαος Χατζηαργυρίου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών, χαρακτήρισε την αντιμετώπιση της «ρευματοκλοπής ως ένα επώδυνο θέμα που δεν έχει εύκολη λύση» διευκρινίζοντας ότι η επιχείρηση δεν έχει δυνατότητα να επιβάλει δικά της μέτρα, πέρα από αυτά που ρυθμίζει αυστηρά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στην Επιτροπή, το 2016 το σύνολο των αποκοπών που διαβιβάστηκαν στην ΔΕΔΔΗΕ ήταν 320.000 ενώ στις 500.000 περίπου μεταβιβάσεις ρεύματος που έγιναν, υπήρξαν πάνω από 10.000 ρευματοκλοπές και έχουν ήδη υποβληθεί 3.500 μηνύσεις.

«Ποιοι πληρώνουν γιατί δεν πληρώνουν η επιχείρηση δεν το ξέρει. Εμείς, όταν έχουμε εντολή αποκοπής από τη ΔΕΗ, χωρίς να γνωρίζουμε ούτε το ποσό ούτε την προτεραιοποίηση της ΔΕΗ, είμαστε υποχρεωμένοι να κόψουμε το ρεύμα», τόνισε. Κατά τα άλλα, ο κ. Χατζηαργυρίου διευκρίνισε ότι η ΔΕΔΔΗΕ, είναι 100% θυγατρική εταιρία της ΔΕΗ και διαχειρίζεται το αναπτυξιακό δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας ενώ για τον διαγωνισμό των καλωδίων, επεσήμανε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο επικύρωσε την τελευταία προσφορά στους μειοδότες, με τιμή χαμηλότερη κατά 3,5 εκ ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη.

«Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο η απόφαση του ΔΣ της επιχείρησης έχει γνωστοποιηθεί και όλα τα τεύχη προκήρυξης του διαγωνισμού στάλθηκαν στο ελεγκτικό συνέδριο του κράτους για να γίνει ο προέλεγχος», τόνισε ο κ. Χατζηαργυρίου και αναγνώρισε ότι υπάρχει όντως πρόβλημα έλλειψης υλικών, προσθέτοντας ότι τα δύο τελευταία χρόνια καταβάλλεται προσπάθεια να λυθεί το θέμα και έχουν γίνει σημαντικά βήματα, και εκτίμησε ότι τους επόμενους μήνες θα εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Ένας λόγος όπως είπε, είναι η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουν οι εταιρίες και δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του διαγωνισμού με αποτέλεσμα πολλοί διαγωνισμοί να καταλήγουν άκαρποι ενώ και η επανέναρξη μιας διαγωνιστικής διαδικασίας είναι πολύ δύσκολη. «Κάνουμε χρήση ήδη των καλών προμηθευτών για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με τους μετρητές, ήδη ξεκίνησε η νέα διαγωνιστική διαδικασία και μέχρι τέλη Μαΐου αναμένονται οι παραδόσεις των νέων», κατέληξε ο κ. Χατζηαργυρίου.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)