Το πλαίσιο δράσεων του υπουργείου στο οποίο είναι επικεφαλής, περιέγραψε ο Νίκος Παρασκευόπουλος από τη βήμα της Βουλής. Βασικός στόχος των δράσεων αυτών είναι η επιτάχυνση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης.

Ο Ν. Παρασκευόπουλος στην τοποθέτησή του κατά τη διαδικασία ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων, τόνισε την ανάγκη για προσπάθεια και ανάπτυξη τέτοιου νομοθετικού έργου, ώστε να αποφευχθούν τα φαινόμενα πολυνομίας, ενώ πρόσθεσε πως το υπουργείο Δικαιοσύνης προτίθεται να διεκδικήσει την ενίσχυση του προσωπικού των δικαστών, των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων.

Ο υπουργός στη συνέχεια απαρίθμησε μια σειρά παρεμβάσεων οι οποίες πρόκειται να ληφθούν σύντομα, όπως ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθορας και της φοροδιαφυγής, διευκόλυνση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη, αναμόρφωση της σχολής Δικαστών και μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία της δικαιοσύνης και στον κώδικα περί δικηγόρων.

«Τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος για χτίσιμο, για δημιουργία νέων δομών που θα υπηρετούν τη Δικαιοσύνη» είπε ο υπορυγός.

Σύμφωνο κοινωνικής συμβίωσης

Ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα ο υπουργός τόνισε ότι θα ρυθμιστούν νομοθετικά ορισμένα θέματα κράτους δικαίου και ισονομίας, όπως «η νέα μορφή συμφώνου κοινωνικής συμβίωσης με αναγνώριση γάμου ομοφύλων και ετεροφύλων», νέες εγγυήσεις ελευθερίας του Τύπου ώστε να διασφαλίζονται οι πολίτες από το γνωστό φαινόμενο κιτρινισμού και να αποθαρρύνονται από την άλλη οι υπέρμετρες αποζημιώσεις που μπορεί να λειτουργήσουν σαν άτυπη λογοκρισία, καθώς και θέματα που αφορούν την αντιρατσιστική νομοθεσία που δεν καλύπτει ισομερώς το πεδίο του ρατσιστικού λόγου και πράξεων.

Επίσης θα υπάρχει εθνικό σχέδιο δράσης για τα δικαιώματα του ανθρώπου, εθνικό σχέδιο δράσης για τα δικαιώματα του παιδιού ενώ αντίστοιχο σχέδιο θα υπάρξει για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας