Τις βασικές προτεραιότητες της Ελληνικής Κυβέρνησης ανέλυσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στους Οικονομικούς και Εμπορικούς Ακολούθους του ξένου Διπλωματικού Σώματος στην Ελλάδα.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός Επικράτειας τόνισε ότι το βασικό μήνυμα που θέλει να μεταφέρει στη διεθνή κοινότητα μέσω των Οικονομικών και Εμπορικών Ακολούθων είναι ότι «η Ελλάδα πάει καλύτερα από το αναμενόμενο». Ως προς τις βασικές προτεραιότητες της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι:

– Μετά την επιβολή των capital controls, όλες οι προβλέψεις σχετικά με την ελληνική οικονομία έκαναν λόγο για ύφεση 3%. Ωστόσο, τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν σχεδόν μηδενική ύφεση, επίτευγμα που προέκυψε από το σημαντικό περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Το 2015 τα έσοδα υπερέβησαν το στόχο κατά 2 δισ. ευρώ, σε μια χρονιά με πολλές αναταράξεις και εκλογικές αναμετρήσεις. «Αυτό επιτεύχθηκε χάρη στις συνεχιζόμενες και συστηματικές προσπάθειες για την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων καταλόγων με Έλληνες καταθέτες σε τράπεζες του εξωτερικού και τον έλεγχό τους για πιθανή φοροδιαφυγή, σε συνδυασμό με την αύξηση των ελέγχων στο εσωτερικό της χώρας», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας.

Η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ έφτασε το 97,5% και έτσι η Ελλάδα είναι για πρώτη φορά πρωταθλήτρια Ευρώπης στην απορρόφηση.

Η Ελλάδα υλοποιεί πλήρως τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Ιουλίου και κανείς δεν θέτει σήμερα θέμα αξιοπιστίας των Ελληνικών Αρχών», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε πως η Ελληνική Κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και θα ακολουθήσει, όπως έχει συμφωνηθεί, η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

– Ανέφερε ακόμη ότι υλοποιείται μια πολύ σημαντική αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα, με τη δημιουργία μητρώου στελεχών υψηλών προσόντων, από το οποίο θα καλύπτονται οι θέσεις ευθύνης. Επίσης, ότι καθιερώνεται 5ετής θητεία των γενικών γραμματέων ώστε να διασφαλίζεται η θεσμική «μνήμη» του κράτους και να αποκλείονται οι κομματικού χαρακτήρα επιλογές.

– Την ίδια ώρα δρομολογείται ο διεθνής διαγωνισμός για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών, για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια λειτουργίας τους με διαρκείς «παρατάσεις νόμιμης λειτουργίας».

– Προχωρά εξάλλου μια εξαιρετικά σημαντική ασφαλιστική μεταρρύθμιση, δεδομένου ότι σήμερα το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο, εξαιτίας της πολύ υψηλής ανεργίας, της κατάρρευσης των αποθεματικών, αλλά και της γήρανσης του πληθυσμού. Η μεταρρύθμιση βασίζεται στη χορήγηση της εθνικής σύνταξης, σε συνδυασμό με τη ρήτρα ανάπτυξης που θα εξασφαλίζει αύξηση των συντάξεων όσο θα αναπτύσσεται η ελληνική οικονομία. «Μετά από 12 συνεχόμενες μειώσεις των συντάξεων (κατά 40% από το 2010), η Ελληνική Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντισταθεί σε νέες περικοπές», υπογράμμισε ο κ. Παππάς.

– στο αμέσως προσεχές διάστημα έρχεται στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που ενισχύει τις επιχειρήσεις με υψηλή προστιθέμενη αξία, οι οποίες επενδύουν στο ανθρώπινο κεφάλαιο.

Έχουν προχωρήσει οι συμφωνίες σχετικά με τα αεροδρόμια, τον ΟΛΘ και τον Αστέρα.

– «Στο προσφυγικό η Ελλάδα αναλαμβάνει πλήρως το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί και περιμένει ότι το ίδιο θα κάνει και η διεθνής κοινότητα, ιδιαίτερα η Ευρώπη, αφού η έννοια του μέλους μιας Ένωσης είναι να μοιράζεσαι και ευκαιρίες και ευθύνες. Και όχι, βέβαια, η λογική ο καθένας να κοιτάει την αυλή του όταν προκύπτει μια κρίση», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας