Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ζητώντας την αναθεώρηση του Κανονισμού 472/2013, με τον οποίο προβλέπεται η εξαίρεση των κρατών-μελών που βρίσκονται σε Πρόγραμμα Μακροοικονομικής Προσαρμογής από τις προβλεπόμενες διαδικασίες της ΟΝΕ και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται χώρες δύο ταχυτήτων.

«Η απουσία ενός κράτους από τις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, δίνει ένα επιπρόσθετο αρνητικό σήμα στους επενδυτές, καθυστερώντας ακόμα περισσότερο την επιστροφή του εν λόγω κράτους στην ομαλή χρηματοδότηση από τις διεθνείς αγορές», τόνισε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση:

Σύμφωνα με τον Κανονισμό 472/2013 τα κράτη-μέλη που εφαρμόζουν Πρόγραμμα Μακροοικονομικής Προσαρμογής, εξαιρούνται από συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως την κατάθεση Προγράμματος Σταθερότητας (άρθρο 10) ή την παρακολούθηση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου (άρθρο 12), με στόχο την αποφυγή εποπτικών επικαλύψεων ή την υποβολή πολλαπλών εκθέσεων για το ίδιο θέμα.

Ωστόσο, η εμπειρία δείχνει ότι οι συγκεκριμένες εξαιρέσεις δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνουν, αφού εμφανίζουν τα κράτη-μέλη που εντάσσονται σε Πρόγραμμα, ως χώρες δεύτερης κατηγορίας, για τις οποίες δεν ισχύουν οι κανόνες του Ευρώ.

Επιπρόσθετα, η απουσία ενός κράτους από τις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, δίνει ένα επιπρόσθετο αρνητικό σήμα στους επενδυτές, καθυστερώντας ακόμα περισσότερο την επιστροφή του εν λόγω κράτους στην ομαλή χρηματοδότηση από τις διεθνείς αγορές.

Με δεδομένο ότι ο στόχος του περιορισμού των εποπτικών επικαλύψεων μπορεί να επιτευχθεί και με άλλους τρόπους, ερωτάται η Επιτροπή:

Σκοπεύει να προτείνει την αναθεώρηση του Κανονισμού 472/2013 ώστε να εντάσσονται τα κράτη-μέλη που βρίσκονται σε Πρόγραμμα, στις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου;

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας