Σε αντίθετη γραμμή από αυτή που ακολουθεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) κινείται ο υπουργός Άμυνας σε σχέση με το αν έχουν περάσει από την Ελλάδα Τζιχαντιστές. Ο Πάνος Καμμένος, με συνέντευξή του στην εφημερίδα “Real News”, τονίζει ότι το Λιμενικό Σώμα συνέλαβε στην Κω δύο άτομα, τα οποία στα κινητά τους τηλέφωνα είχαν φωτογραφίες με τη σημαία του ISIS, καλάσνικοφ και θύματα.

Ο υπουργός Άμυνας δηλώνει κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να λάβει μέρος σε χερσαίες επιχειρήσεις κατά του ISIS, ενώ σε σχέση με την κυβερνητική συνοχή εκτιμά πως “η πλειοψηφία των 153 βουλευτών και θα αντέξει και θα αυξηθεί”.

Έχει ζητήσει η Γαλλία από την Ελλάδα οτιδήποτε σε σχέση με πιθανή στρατιωτική επέμβαση κατά των τζιχαντιστών;

Όχι. Η ενεργοποίηση του άρθρου 47 παρ. 2 της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει να κάνει με το γενικότερο αίτημα προς την Ε.Ε. για συνδρομή. Η Ελλάδα έχει παραδοσιακούς δεσμούς και σχέσεις πέραν των συμμαχιών της με την Ε.Ε. και το NATO, με χώρες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, τα Αραβικά Εμιράτα, η Τυνησία και βεβαίως η Κύπρος. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα του NATO, η οποία διατηρεί άριστες σχέσεις με τη Ρωσία. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να παίξει έναν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο.

Ζήτησα και από την Ε.Ε., αλλά και στην προηγούμενη σύνοδο υπουργών του NATO, τη συνεργασία σε επίπεδο πληροφοριών. Σε αυτόν τον πόλεμο η ενημέρωση και οι πληροφορίες έχουν πάρα πολύ μεγάλο ρόλο.

Η υπόθεση του Ισλαμικού Κράτους ή καλύτερα του Daesh, δεν έχει να κάνει ούτε με συμβατικό πόλεμο, ούτε με ανταρτοπόλεμο. Μπορείς να δεις έναν οδοντίατρο στη Λιόν να δολοφονεί την επόμενη ημέρα.

Η απόλυτη ασύμμετρη απειλή. Πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό που έγινε στη Γαλλία. Τρεις από τους δράστες ήταν μόνιμοι κάτοικοι Γαλλίας, άλλοι που πέρασαν στην Ελλάδα κατεγράφησαν, ενώ δεν κατεγράφησαν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Υπάρχει πλέον ένα καινούργιο δόγμα που απαιτεί τη δημιουργία ενός δικτύου πληροφοριών.

Άρα να αποκλείσουμε οποιοδήποτε ελληνική εμπλοκή;

Αυτή τη στιγμή, διεξάγονται επιχειρήσεις από Ρωσία και ΗΠΑ – ευτυχώς σε συνεννόηση πλέον, και αυτή είναι μια σημαντική διαφορά – από το Ηνωμένο Βασίλειο και από τη Γαλλία.

Σε χερσαίες επιχειρήσεις υπάρχει ήδη εμπλοκή της Ρωσίας, αλλά και των ντόπιων στρατιωτικών δυνάμεων. Η Ελλάδα είναι μέρος της γειτονιάς, δεν μπορεί να λάβει μέρος σε τέτοιες επιχειρήσεις, διότι θα χάσει τη δυνατότητα να είναι ο παράγων σταθερότητας που μπορεί να διεξαγάγει συνομιλίες και να οργανώσει μία διεθνή συμμαχία.

Ανησυχείτε ότι θα έχουμε πρόβλημα από τους τζιχαντιστές;

Ζητήσαμε, πριν από το επεισόδιο, να γίνει σύσκεψη και δυστυχώς κάποιοι από την ΕΥΠ επέλεξαν, αντί να έρθουν για να πουν την άποψή τους, να στείλουν έγγραφο στο NATO, στο οποίο λένε ότι δεν υπάρχουν τζιχαντιστές που περνούν και πως δεν έχουν τέτοιου είδους στοιχεία. Στοιχεία υπάρχουν. Ξεκάθαρα πράγματα. Το Λιμενικό Σώμα συνέλαβε στην Κω δύο εξ αυτών. Στα κινητά τους τηλέφωνα είχαν φωτογραφίες με τη σημαία του ISIS, με καλάσνικοφ και με θύματα. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα αποτελεί τη χώρα σταθερότητας που μπορεί να δημιουργήσει ένα «τόξο» σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Καταλαβαίνω ότι υπάρχει μία διαφοροποίηση με την ΕΥΠ…

Η ΕΥΠ έχει άριστα στελέχη τα οποία έχουν πληροφορίες που μακάρι οι υπουργοί να διάβαζαν και να εκμεταλλεύονταν προς όφελος της πατρίδας μας. Διαφωνώ με τη διοίκηση της ΕΥΠ και συγκεκριμένα με τον κ. Ρουμπάτη, διότι όταν βλέπουμε διαλόγους που υποκλάπηκαν από την ΕΥΠ να βγαίνουν σε τηλεοπτικές εκπομπές και στα χέρια του κ. Πανούση έγγραφες συνομιλίες, θα έπρεπε ουσιαστικά αυτά να οδηγήσουν τον κ. Ρουμπάτη στην παραίτησή του. Από εκεί και πέρα, δεν γίνεται να ανταλλάσσουν πληροφορίες σε ξενοδοχείο στο Λουτράκι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη – και μιλάμε για τον κ. Πανούση – με τον διοικητή της ΕΥΠ.

Πιστεύετε ότι αυτό το θέμα της χρησιμοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων για εσωτερική ασφάλεια πρέπει να ανοίξει και στην Ελλάδα μετά το Παρίσι;

Το Σύνταγμά μας απαγορεύει τη χρήση στρατιωτικών δυνάμεων, με την εξαίρεση της κηρύξεως της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, οπότε έχουν συγκεκριμένο σκοπό και αποστολή. Πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί κάτι τέτοιο. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, όμως, μπορούν να βοηθήσουν στο επίπεδο των πληροφοριών και γι’ αυτόν τον λόγο προετοιμάζεται σχέδιο νόμου για τη δημιουργία Υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών.

Ο κ. Νικολόπουλος αρνήθηκε να παραδώσει την έδρα, όπως του ζητήσατε, και μάλιστα περνάει στην αντεπίθεση…

Στην πολιτική μου ζωή έχω μάθει να δέχομαι την αχαριστία. Η αχαριστία προς το πρόσωπό μου δεν σημαίνει τίποτα, η αχαριστία, όμως, απέναντι στον ελληνικό λαό, ο οποίος έδωσε την έδρα στον κ. Νικολόπουλο προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση της συγκεκριμένης συμφωνίας φαίνεται ξεκάθαρα. Ο κ. Νικολόπουλος δεν εξελέγη με σταυρό προτίμησης, εξελέγη με λίστα που τον διορίσαμε βουλευτή, γι’ αυτό οφείλει να παραδώσει την έδρα του.

Η πλειοψηφία των 153 βουλευτών θα αντέξει; Ή θα χρειαστεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, όπως προτείνουν ήδη κάποιοι, ή και οικουμενική, όπως λέει ο κ. Λεβέντης;

Η πλειοψηφία των 153 βουλευτών και θα αντέξει και θα αυξηθεί. Δεν χρειάζεται ούτε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, ούτε οικουμενική. Πιστεύω, όμως, ότι θα υπάρξουν βουλευτές οι οποίοι θα αντιληφθούν πως αυτή η κυβέρνηση επιτελεί εθνικό έργο και θα στηρίξουν αυτή την κυβέρνηση.

Το μήνυμα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση και οι δανειστές από τις αντιδράσεις των βουλευτών της πλειοψηφίας ποιο είναι;

Οι βουλευτές της πλειοψηφίας μαζί με την κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό και τους Ανεξάρτητους Έλληνες δώσαμε μία μεγάλη μάχη προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει στον ελληνικό λαό να προχωρήσει στην επόμενη ημέρα. Μια ημέρα που θα φέρει την ανάπτυξη και την ελπίδα. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε δεν αποτελεί ένα μνημόνιο το οποίο θα ακολουθεί ένα άλλο μνημόνιο, αλλά μία τελική συμφωνία που θα βγάλει τη χώρα μας από αυτή τη δίνη των πέντε ετών.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας