Συνέχεια στην στρατηγική της ΝΔ που αποτελεί πλέον το κεντρικότερο σημείο αναφοράς της σε αυτό τον προεκλογικό αγώνα, δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας εκ νέου τον ΣΥΡΙΖΑ στη συγκρότηση ενός «μεγάλου συνασπισμού».

«Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας από Δευτέρα θα είναι “όσοι πιστοί προσέλθετε” αλλά με έμφαση στο “πιστοί”», απαντά ο πρώην υπουργός, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξηγώντας: «Μακάρι να συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σαφές προγραμματικό πλαίσιο που θα καθορίσει τις προτεραιότητες, τη φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας της νέας Κυβέρνησης με κορμό τη Νέα Δημοκρατία. Θα είναι χρήσιμος και ευπρόσδεκτος. Σίγουρα, όμως, δεν πρόκειται να τον παρακαλέσουμε κιόλας».

Αναφορικά με την υλοποίηση του νέου προγράμματος, ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίζεται πως αυτό δεν πρόκειται να υλοποιηθεί εάν ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί εκ νέου στην κυβέρνηση: «Τα όσα προβλέπει το πρόγραμμα του τρίτου μνημονίου δεν θα υλοποιηθούν αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης», καθώς όπως σημειώνει «ο κ. Τσίπρας δεν το πιστεύει».

«Με όλα τα λάθη και τις παραλείψεις της, η ΝΔ σήμερα είναι ίσως πιο αναγκαία για τη χώρα από ό,τι υπήρξε ποτέ», υπογραμμίζει ο πρώην υπουργός, ενώ καταθέτοντας την άποψή του για τον δημόσιο τομέα, ο κ. Μητσοτάκης ασκεί κριτική στον κ. Κατρούγκαλο υποστηρίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα δράσης που είχε ξεκινήσει ο ίδιος ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Το πρόβλημα του Ελληνικού Κράτους σήμερα δεν είναι τόσο αριθμητικό όσο ποιοτικό» απαντά ο ίδιος αναφορικά με την ανάγκη ή μη απολύσεων από τον δημόσιο τομέα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ :

Αυλαία  στην προεκλογική εκστρατεία και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν απόλυτο ντέρμπι ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι  διαφορετικό  θα σημάνει για την ελληνική κοινωνία η νίκη του ενός ή του άλλου κόμματος με δεδομένο ότι και οι δύο συμφωνούν να εφαρμόσουν το 3ο μνημόνιο;

Αισθάνομαι την ανάγκη να προειδοποιήσω ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης, το πρόγραμμα δεν θα υλοποιηθεί. Ο κ. Τσίπρας δεν το πιστεύει, δεν έμαθε από τα λάθη του, δεν ελέγχει το κόμμα του και δεν διαθέτει τις δεξιότητες που απαιτούνται από έναν κυβερνήτη. Το ότι έφερε και ψήφισε το τρίτο Μνημόνιο στη Βουλή θα μπορούσε να ήταν δυνητικά η αρχή μιας ευρείας συνεργασίας για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η ψήφος του όμως ήταν συμπτωματική. Οι πράξεις του και ο προεκλογικός πολιτικός του λόγος ήταν απολογητικός σε σχέση με το Μνημόνιο που ο ίδιος έφερε. Ο κ. Τσίπρας θεωρεί το πρόγραμμα αναγκαίο κακό και δεν το πιστεύει. Όμως τώρα χρειαζόμαστε ηγεσία που θα κρατήσει σταθερή πορεία, θα μας συντονίσει και θα μας ενώσει στην εθνική προσπάθεια. Ηγεσία που να διασφαλίζει ότι η υλοποίηση του προγράμματος θα ξεκινήσει την επόμενη μέρα. Τη Δευτέρα το πρωί όλοι θα βρεθούμε στη νέα πραγματικότητα που ουσιαστικά θα καθορίσουν οι σημερινοί αναποφάσιστοι. Πιστεύω ότι θα το κάνουν με καθαρό μυαλό και επίγνωση των δεδομένων. Πιστεύω ότι θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία και θα ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία βάζοντας πλάτη ώστε η Ελλάδα να πάει μπροστά. Με όλα τα λάθη και τις παραλείψεις της, η ΝΔ σήμερα είναι ίσως πιο αναγκαία για τη χώρα από ό,τι υπήρξε ποτέ.

Κατηγορήσατε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επανάφερε το καθεστώς ανομίας στο δημόσιο. Τι σημαίνει αυτό;

Εμείς σε σύντομο χρόνο δρομολογήσαμε αλλαγές που είχαν μάλιστα τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς είχε καταστεί προφανές ότι αντιμετώπιζαν χρόνιες παθογένειες της διοίκησης. Το πελατειακό σύστημα είχε φθάσει σε σημείο να κάνει στραβά μάτια σε πλαστογράφους και επίορκους. Ξεκινήσαμε την αναδρομική έρευνα πλαστών πιστοποιητικών υπαλλήλων προκειμένου να εντοπίσουμε τους ζαβολιάρηδες και να απαλλάξουμε τη διοίκηση από αυτούς προκηρύσσοντας τις θέσεις τους για νέους ικανούς υπαλλήλους. Με συγκεκριμένες ρυθμίσεις στα πειθαρχικά των δημοσίων υπαλλήλων απαλλάξαμε τα Πειθαρχικά Συμβούλια από τη μέγγενη και των έλεγχο των συνδικαλιστών προκειμένου να αποδίδεται δικαιοσύνη. Εισαγάγαμε το θεσμό της αυτοδίκαιης αργίας για να αντιμετωπίσουμε τις εσκεμμένες κωλυσιεργίες που προστάτευαν «ημετέρους» από την τιμωρία. Με τα μέτρα αυτά, και παράλληλα με την εισαγωγή ενός αποτελεσματικού συστήματος αξιολόγησης ξεκινήσαμε να βάζουμε τάξη στο Δημόσιο. Αυτά ήλθε και τα ανέτρεψε με ένα νόμο ο κ. Κατρούγκαλος. Επίορκοι και διωκόμενοι υπάλληλοι επέστρεψαν στις υπηρεσίες τους. Οι συνδικαλιστές επανήλθαν δριμύτεροι στα Πειθαρχικά Συμβούλια και βέβαια σταμάτησε κάθε έρευνα για πλαστά πιστοποιητικά. Η «πρώτη φορά Αριστερά» μας πήγε πίσω στις παλιές κακές μέρες της ασυδοσίας. Ελπίζω αυτή η οπισθοδρόμηση να ανακοπεί την Κυριακή.

Η κυβέρνηση Τσίπρα προχώρησε στην επαναπρόσληψη των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, των σχολικών φυλάκων και των διοικητικών των ΑΕΙ. Θα αποδεχθείτε αυτή την απόφαση;

Οι άνθρωποι και η εργασία τους δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι οι παράπλευρες απώλειες κομματικών αντιδικιών. Δεν θα πρέπει συνεπώς να απολυθούν όσοι επανήλθαν, για λόγους που πάντως δεν έχουν σχέση με τη χρηστή διοίκηση. Οφείλω, όμως, να επισημάνω ότι για κάθε σχολικό φύλακα που επαναπροσλήφθηκε το Κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να προσλάβει νοσηλευτές. Ο κ. Κατρούγκαλος προέταξε την ικανοποίηση «πελατών» του (με την πολιτική αλλά και την επαγγελματική έννοια του όρου) αντί να φροντίσει να συνεχίσει την προσπάθεια που είχαμε ξεκινήσει για να κάνουμε το Κράτος πιο αποτελεσματικό.

Τα τελευταία χρόνια απομακρύνθηκαν από το δημόσιο πάνω από 200.000 υπάλληλοι. Πιστεύετε ότι υπάρχει ακόμη «λίπος» στο Δημόσιο, θα πρέπει να μειωθεί κι άλλο το έμψυχο δυναμικό του δημοσίου;

Το πρόβλημα του Ελληνικού Κράτους σήμερα δεν είναι τόσο αριθμητικό όσο ποιοτικό. Πρέπει το κράτος να γίνει καλύτερο, αποτελεσματικότερο και φιλικότερο προς πολίτες και επιχειρήσεις. Βασική προϋπόθεση για αυτό είναι η αξιολόγηση του έργου κάθε δημοσίου υπαλλήλου. Υπάρχει ένα διετές πρόγραμμα δράσης που άφησα φεύγοντας από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθώς και ένα πλήρες σύστημα αξιολόγησης που πρόλαβε να βγει σε δημόσια διαβούλευση λίγο πριν την έκτακτη διάλυση της Βουλής. Πιστεύω ότι η νέα Κυβέρνηση θα πρέπει να επιδιώξει αμέσως την εφαρμογή του. Το Δημόσιο είναι ο μεγάλος ασθενής της χώρας. Ταυτόχρονα είναι το εργαλείο εφαρμογής των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών. Η αποτελεσματική διοικητική μεταρρύθμιση συνεπώς είναι το κλειδί για την επιτυχή εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών. Το πρόγραμμα υπάρχει. Ελπίζω ότι από Δευτέρα θα ξεκινήσει η εφαρμογή του.

Θα αποδεχόσαστε τη συγκρότηση ενός Μεγάλου Συνασπισμού ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ; Θα ήταν αναγκαίο κακό ή στρατηγική επιλογή για την έξοδο από την κρίση;

Δυνητικά ναι, καθώς από τον ορυμαγδό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που βιώσαμε τους τελευταίους 8 μήνες μπορεί κάτι καλό να έχει προκύψει για τη χώρα. Παρότι η οικονομία μας είναι σήμερα σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ότι ήταν τον Ιανουάριο, υπάρχει επιτέλους μια ευρεία κατανόηση για το τι απαιτείται να κάνουμε προκειμένου να ορθοποδήσει η χώρα. Αυτή την κοινή αντίληψη φαίνεται να μοιράζεται πλέον το 70% του ελληνικού λαού. Η όψιμη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλε αναμφισβήτητα στο χτίσιμο αυτής της πλατιάς συναίνεσης γύρω από θεμελιώδεις αξίες που μέχρι πρότινος βέβαια αμφισβητούσε και ήθελε να ανατρέψει. Έχουμε από κοινού ψηφίσει το τρίτο Μνημόνιο οπότε θεωρητικά συμφωνούμε πλέον ότι πρέπει να μεταρρυθμίσουμε το κράτος, συμφωνούμε στις διαρθρωτικές αλλαγές, συμφωνούμε ότι οι δουλειές θα προκύψουν από την ιδιωτική οικονομία, συμφωνούμε ότι χρειάζεται να προσελκύσουμε επενδύσεις, συμφωνούμε ότι πρέπει να προσαρμοστούμε στο φιλελεύθερο μοντέλο λειτουργίας της ευρωπαϊκής ένωσης και της ευρωζώνης, συμφωνούμε ότι η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Όμως αυτή η συμφωνία παραμένει θεωρητική μόνο. Διότι ο κ. Τσίπρας, όπως σας εξήγησα ήδη, δεν πιστεύει στο πρόγραμμα που υπέγραψε. Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας από Δευτέρα θα είναι «όσοι πιστοί προσέλθετε» αλλά με έμφαση στο «πιστοί». Μακάρι να συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σαφές προγραμματικό πλαίσιο που θα καθορίσει τις προτεραιότητες, τη φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας της νέας Κυβέρνησης με κορμό τη Νέα Δημοκρατία. Θα είναι χρήσιμος και ευπρόσδεκτος. Σίγουρα, όμως, δεν πρόκειται να τον παρακαλέσουμε κιόλας.

Σε περίπτωση ήττας της ΝΔ στις εκλογές θα τεθεί θέμα ηγεσίας του κόμματος; 

Αυτή τη στιγμή το ερώτημά σας δεν αφορά κανέναν μας. Είμαστε προσηλωμένοι στην προσπάθεια για νίκη της Νέας Δημοκρατίας την Κυριακή. Αγωνιζόμαστε μέχρι την τελευταία στιγμή για να πάμε την Ελλάδα μπροστά.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας