ΥΠΕΞ προς Ακάρ: Η Τουρκία αντί για αυθαίρετες ερμηνείες, να σέβεται το διεθνές δίκαιο

  • Ο τούρκος υπουργός Άμυνας είχε ζητήσει αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου
  • «Να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της έντασης και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης» τον κάλεσε το ελληνικό ΥΠΕΞ
  • Τι απαντά για το διεθνές δίκαιο

Μία οργισμένη  απάντηση στην Τουρκία και πιο συγκεκριμένα στον τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, ο οποίος ζήτησε αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς, καλώντας την  να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο όπως ισχύει και όχι όπως το ερμηνεύει η ίδια.

Ταυτόχρονα τόνισε πως η Τουρκία πρέπει «να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της έντασης και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, αφιστάμενη από συνεχείς αδιέξοδες προκλήσεις»

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις σημερινές προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Αμύνης Χουλουσί Ακάρ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς διαμηνύει πως «η έγερση ανάλογων ζητημάτων από την τουρκική πλευρά, τη στιγμή μάλιστα που απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που μια κυρίαρχη χώρα ασκήσει ένα νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο, δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο σχέσεων που η Ελλάδα, ως δημοκρατική και ευρωπαϊκή χώρα, επιθυμεί να καλλιεργήσει με όλες τις γειτονικές της χώρες».

Υπογραμμίζει πως η Τουρκία οφείλει να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της έντασης και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, αφιστάμενη από συνεχείς αδιέξοδες προκλήσεις.

Ο κ. Γεννηματάς τονίζει πως «εφόσον η Τουρκία δηλώνει ότι σέβεται την καλή γειτονία, ας μάθει να σέβεται και το διεθνές δίκαιο όπως αυτό ισχύει και όχι όπως εκείνη αυθαίρετα το ερμηνεύει».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook