Μετά από έξι ώρες συνεδρίασης του Eurogroup, η συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό στήριξης για τριετές πρόγραμμα, με στόχο την επιστροφή στην ανάπτυξη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, επιτεύχθηκε!

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στη συνεδρίαση του Eurogroup, επαναβεβαιώθηκε η συμφωνία της 12ης Ιουλίου και οι υπουργοί Οικονομικών είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράσεις, όπως μεγαλύτερες προθεσμίες αποπληρωμών, με σκοπό να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Μ’ αυτό τον τρόπο θα συμμετάσχει και το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, γεγονός που το Eurogroup θεωρεί απαραίτητο. Οι δράσεις που θα εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα εξαρτηθούν από την εφαρμογή του προγράμματος και θα καθοριστούν μετά την πρώτη αξιολόγηση (Οκτώβριος 2015).

Σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου Οικονομικών παραμένουν τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, όπως αυτά συμφωνήθηκαν στην Αθήνα. Είναι -0,25% για το 2015, +0,5% για το 2016, +1,75% για το 2017 και +3,5% για το 2018.

Επίσης το Eurogroup αποφάσισε ότι το συνολικό ποσό του προγράμματος θα είναι έως 86 δισ. ευρώ. Σ’ αυτό το ποσό περιλαμβάνονται και (έως) 25 δισ. ευρώ για τις τράπεζες.

Η πρώτη δόση του προγράμματος θα είναι 26 δισ. ευρώ και θα δοθεί σε δύο υποδόσεις: Η πρώτη υποδόση θα είναι 10 δισ. ευρώ και θα καταβληθεί άμεσα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ η δεύτερη υποδόση θα είναι 16 δισ. ευρώ και θα καταβληθεί στην Ελλάδα τμηματικά. Η πρώτη καταβολή των 13 δισ. ευρώ θα γίνει έως τις 20 Αυγούστου. Το υπόλοιπο ποσό (3 δισ. ευρώ) θα καταβληθεί σε μία ή περισσότερες δόσεις μέσα στο φθινόπωρο υπό την προϋπόθεση εφαρμογής προαπαιτούμενων μέτρων.

Η δεύτερη δόση για τις τράπεζες θα είναι έως 15 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν από τα stress test των τραπεζών. Το ποσό θα καταβληθεί μετά την πρώτη αξιολόγηση, αφού ολοκληρωθούν, δηλαδή, τα stress test και σε κάθε περίπτωση πριν τις 15 Νοεμβρίου.

Αποκλείεται το bail in για τους καταθέτες

Το Eurogroup, όπως τονίζουν οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών, απέκλεισε το bail in για τους καταθέτες, ανεξαρτήτως ποσού. Το Eurogroup δεν αποκλείει να υπάρξει συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και από ομολογιούχους, απόφαση που θα παρθεί μετά την ολοκλήρωση των stress test των τραπεζών, περί τα μέσα Οκτωβρίου.

Αναφορικά με το Ταμείο, το Eurogroup συμφωνεί με την δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου Ταμείου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Η εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων θα γίνεται με τρόπο που θα διασφαλίζει ότι το τίμημα ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία των περιουσιακών στοιχείων. Ο νόμος θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως το τέλος Οκτωβρίου του 2015 προκειμένου το νέο Ταμείο να αρχίσει να λειτουργεί από τα τέλη του 2015. Πρόκειται για κρατικό επενδυτικό Ταμείο, με τελείως διαφορετική λειτουργία και λογική από το ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο θα περιέλθουν περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου καθώς και οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Στόχος του Ταμείου είναι έσοδα 50 δισ. ευρώ από τα οποία τα 25 δισ. ευρώ θα καλύψουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ τα υπόλοιπα 25 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν κατά 50% για το χρέος [12,5 δις. ευρώ] και το υπόλοιπο 50% θα πάει στην ανάπτυξη [12,5 δισ. ευρώ]. Είναι εμφανής ο διαφορετικός στόχος του Ταμείου καθώς με το ΤΑΙΠΕΔ από τις αποκρατικοποιήσεις τα όποια έσοδα πήγαιναν εξολοκλήρου στην αποπληρωμή του χρέους.

Η ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρει και τα βασικότερα μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία που ψήφισε την Παρασκευή το πρωί η Βουλή. Συγκεκριμένα την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος με σκοπό την ενίσχυση της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητάς του, την ενίσχυση των επενδύσεων, τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και προϊόντων, την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων», την πιθανότητα δημιουργίας «bad bank», ενώ πιθανόν θα υπάρξουν αλλαγές και στο «νόμο Κατσέλη» μετά από τεχνική επεξεργασία.

Θυμηθείτε, αναλυτικά, τις εξελίξεις, μέχρι και την ολοκλήρωση της συνεδρίασης: 

22:27 – Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έδωσαν το πράσινο φως σε ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Έχουμε συμφωνία” ανέφεραν τρεις πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

22:25 – Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ υπάρχει συμφωνία.

22:19 – Ολοκληρώθηκε πριν λίγο το Eurogroup. Αναμένονται δηλώσεις.

21:31 – Οι θέσεις των υπουργών Οικονομικών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Διέρρευσαν οι θέσεις στις οποίες κάθονται οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, στη συνεδρίαση του Eurogroup. Υπεύθυνος γι’ αυτό ο ανταποκριτής του BBC, στις Βρυξέλλες, Άνταμ Φλέμινγκ.

21:15 – Επέστρεψαν στην αίθουσα οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ

Όπως αναφέρει ο Guardian, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επέστρεψαν στην αίθουσα της συνεδρίασης για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.

21:00 – Bloomberg: “Λευκός καπνός” στις Βρυξέλλες

Σε θετικό κλίμα βρίσκεται η συνεδρίαση του Eurogroup, με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να βρίσκονται ένα βήμα πριν την επίτευξη συμφωνίας για το νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, οι Ευρωπαίοι βρίσκονται στο στάδιο συγγραφής της επίσημης ανακοίνωσης.

20:51 – Πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου στις 23:00 θα τελειώσει το Eurogroup

Υπάρχουν πληροφορίες ότι το Eurogroup αναμένεται να ολοκληρώσει τις εργασίες του περίπου στις 23:00. Το μόνο που απομένει να δούμε είναι αν θα επιβεβαιωθούν.

20:30 – Μικρή διακοπή στη συνεδρίαση

Διακόπηκε για μερικά λεπτά η συνεδρίαση του Eurogroup, προκειμένου οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ να δειπνήσουν. Το “μενού” περιλαμβάνει μόνο σάντουιτς και έτσι οι περισσότεροι πήραν κάποιες σαλάτες από το μπαρ που υπάρχει για τις ανάγκες των δημοσιογράφων.

19:54 – Πολύ θετική, σύμφωνα με δημοσιογράφο του “Guardian”, η εισήγηση της Κριστίν Λαγκάρντ

Όπως μεταδίδει μέσω twitter ο ανταποκριτής του “Guardian”, Ίαν Τρέινορ, η Κριστίν Λαγκάρντ έδωσε την εισήγησή της για την Ελλάδα, η οποία περιγράφεται ως “πολύ θετική”.

18:58 – Άμεση εκταμίευση 23 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο χορήγησης δανείου – γέφυρας, αφού προβλέπεται, σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, άμεση εκταμίευση 23 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, τα οποία σχεδόν όλα θα χρησιμοποιηθούν για δανειακές υποχρεώσεις!

18:02 – Η Κριστίν Λαγκάρντ συμμετέχει στο Eurogroup… τηλεφωνικά

Μέσω τηλεφώνου συμμετέχει η γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στη συνεδρίαση του Eurogroup.

17:31 – Σε θετικό κλίμα η πρωινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας

Θετικό ήταν για την ελληνική πλευρά το κλίμα που κυριάρχησε στη συνεδρίαση της Ομάδας Eργασίας του Eurogroup, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες για να προετοιμάσει την υπουργική σύνοδο. Όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες ελληνικές διπλωματικές πηγές, καμία εθνική αντιπροσωπεία δεν έθεσε στη συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών θέμα προσωρινού δανεισμού της Ελλάδας σε βραχυπρόθεσμη βάση, ενώ ο βασικός άξονας των διαβουλεύσεων αφορούσε τη χρηματοδότηση της Ελλάδας επί τη βάσει του νέου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η ευρωζώνη δείχνει να προσανατολίζεται στην άμεση παροχή ενός ποσού της τάξεως των 12,5 δισ. ευρώ για την κάλυψη των άμεσων υποχρεώσεων του ελληνικού κράτος, στα οποία στη συνέχεια θα προστεθούν άλλα δέκα δισ. ευρώ που θα απορροφηθούν για την ενίσχυση του ελληνικού τραπεζικού τομέα.

Ως προς τα εκκρεμή ζητήματα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως το μεγαλύτερο αφορά τον τρόπο λειτουργίας και τον χαρακτήρα του Οργανισμού. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι ο εν λόγω Οργανισμός θα πρέπει να έχει πρωτίστως επενδυτικό προσανατολισμό.

17:17 – Στουμπ: Θα με εξέπληττε αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία

Αισιοδοξία ότι το σημερινό Eurogroup θα συμφωνήσει για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, σημειώνοντας, ωστόσο ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα που πρέπει να αποσαφηνιστούν. «Υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που πρέπει να επιλυθούν σήμερα, αλλά θα με εξέπληττε αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία. Είμαι αισιόδοξος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλεξάντερ Στουμπ. Όπως είπε ο ίδιος, το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ, το μέγεθος της πρώτης δόσης του δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και το χρονοδιάγραμμα της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, είναι μεταξύ των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, ο υπουργός οικονομικών της Φιλανδίας ανέφερε ότι το πρώτο βήμα είναι η εξεύρεση λύσης και η συμφωνία για το ποσό της πρώτης εκταμίευσης προς την Ελλάδα, πριν τις 20 Αυγούστου. Το δεύτερο βήμα, αφορά στην πρώτη αξιολόγηση από τους θεσμούς, κατά πάσα πιθανότητα τον Οκτώβριο και ανάλογα με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Το τρίτο βήμα αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ και τον «τετραγωνισμό του κύκλου» όπως είπε, δεδομένου ότι η Φιλανδία, όπως και η Γερμανία δεν επιθυμούν στην παρούσα φάση την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την οποία ζητά το ΔΝΤ.

17:00 – Ντομπρόβσκις: Εφικτή η επίτευξη συμφωνίας

Eurogroup Finance ministers meeting on the Greek bailout Η επίτευξη συμφωνίας για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας είναι εφικτή, εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες. Ο Βλ. Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι η τεχνική συμφωνία που επετεύχθη πριν από λίγες ημέρες μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμικών εκπροσώπων των δανειστών αποτελεί καλή βάση για μια πολιτική συμφωνία. Πρόσθεσε, ότι η τεχνική συμφωνία αποτελεί καλή βάση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πλήρως.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα, σχετικά με τις προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν το νέο πρόγραμμα και τα οποία αφορούν τον τραπεζικό τομέα, τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, το μέγεθος των δόσεων του νέου δανείου κ.ο.κ. Καταλήγοντας, ο Βλ. Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι οι τεχνικές διαπραγματεύσεις έγιναν σε στενή συνεργασία με το ΔΝΤ. Όπως είπε ο ίδιος, το ΔΝΤ έχει το δικό του πρόγραμμα και εξετάζει το ενδεχόμενο τριετούς προγράμματος με την Ελλάδα, ωστόσο δεν αναμένεται επίσημη απόφαση επ’ αυτού του ζητήματος πριν από τον Οκτώβριο.

16:26 – Καζίμιρ: Σημαντικό να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα

«Είναι πολύ σημαντικό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετέχει στο πρόγραμμα», τόνισε με έμφαση ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Πίτερ Καζίμιρ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. «Λέω από την πρώτη στιγμή ότι το πιο σημαντικό μέρος του παιχνιδιού είναι η κυριότητά του και η εφαρμογή του», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Σλοβάκος υπουργός.

16:22 – Ντε Γκίντος: Νομίζω πως θα δώσουμε το “πράσινο φως”

Eurogroup Finance ministers meeting on the Greek bailout Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας είναι αισιόδοξος πως το Eurogroup θα δώσει το “πράσινο φως” για το τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας

16:15 – Σόιμπλε: Αν δεν βρεθεί λύση με το ΔΝΤ θα πρέπει να πάμε σε πρόγραμμα – γέφυρα

Eurogroup Finance ministers meeting on the Greek bailout Στη σημασία συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας αναφέρθηκε και πάλι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. «Σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση με το Ταμείο, θα πάμε σε πρόγραμμα – γέφυρα για την Αθήνα», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Πάντως, εξέφρασε την πεποίθηση ότι σήμερα θα υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα, ενώ ανέφερε ότι αντικείμενο συζήτησης θα αποτελέσει και η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

15:53 – Ντάισελμπλουμ: Τον Οκτώβριο θα γίνει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Μόνο σύντομη δεν θα είναι η συνεδρίαση του Eurogroup, όπως προειδοποίησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, ενώ τόνισε πως το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα συζητηθεί τον Οκτώβριο.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νέο Μνημόνιο της Ελλάδας, αναμένεται να ασκηθεί κριτική, ενώ όπως είπε υπάρχουν αρκετά ερωτήματα και κάποια θέματα χρειάζονται διευκρίνιση όπως, για παράδειγμα, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και το ζήτημα του χρέους. «Ελπίζω ότι ως το βράδυ θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα» πρόσθεσε ωστόσο ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Ανέφερε, τέλος, ότι τον Οκτώβριο θα γίνει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς όπως είπε είναι ένα σημαντικό ζήτημα για το ΔΝΤ, ενώ η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα είναι σημαντική για όλους.

15:34 – Σαπέν: Το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα δημιουργήθηκε για να πετύχει

«Είμαστε σήμερα εδώ για να αποφασίσουμε για την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος βοήθειας της Ελλάδας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος σήμερα στο Eurogroup.

O Mισέλ Σαπέν επισήμανε ότι έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά και προετοιμασία από την ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των θεσμών. Όπως είπε, η απόφαση για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας θα είναι ένδειξη αλληλεγγύης έναντι της υπευθυνότητας που επέδειξε τις τελευταίες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση. «Θα εξετάσουμε αν χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

Εξάλλου, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τον Οκτώβριο θα γίνει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς όπως είπε θεωρείται αναγκαίο για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να ανασάνει. Αυτό όμως που πάνω από όλα χρειάζεται η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες-μέλη, τόνισε ο Μισέλ Σαπέν, είναι η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας κατά τρόπο που να δημιουργεί ευημερία και θέσεις απασχόλησης.

15:17 – Δεν έκανε δηλώσεις ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχοντας στη… βαλίτσα του τις 222 ψήφους της ελληνικής βουλής, έφτασε στο Eurogroup.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας