Ως σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών προσελήφθη το γραφείο του ο κ. Κιμ Γκλεν, με σύμβαση η οποία υπεγράφη το περασμένο καλοκαίρι, ενημέρωσε την Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας σε ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων του αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη.

Ο κ. Τσακαλώτος αφού τόνισε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στους δημόσιους υπάλληλους, εξήγησε πως ταυτοχρόνως έχει ανάγκη εξειδικευμένων συμβούλων και επισήμανε ότι «η διαφορά με την προηγούμενη κυβέρνηση» είναι ότι από το καλοκαίρι σχετική ΠΝΠ έθεσε το πλαίσιο μέσα στο οποίο το ΚΥΣΟΙΠ μπορεί να αναθέσει έργα για την υποστήριξη της διαπραγμάτευσης με κάλυψη από τον προϋπολογισμό η οποία και εξειδικεύτηκε με ξεκάθαρη ρύθμιση και με διαφάνεια προσφάτως. «Παρότι προσπαθούμε να κάνουμε οικονομίες και να μην αναθέτουμε έργα χωρίς λόγο, είναι αλήθεια ότι έχω αισθανθεί στη διαπραγμάτευση απέναντί μου ότι έχουμε ανθρώπους με περισσότερους συμβούλους και περισσότερα όπλα», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Όπως ενημέρωσε δε, το γραφείο του κ. Κιμ Γκλεν έχει τεράστια εμπειρία σε πάρα πολλά ζητήματα και αξιοποιείται από το υπουργείο Οικονομικών και άλλα υπουργεία σε ζητήματα κεφαλαιαγορών, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, κόκκινα δάνεια, διαπραγμάτευση για χρέος και διαπραγμάτευση για τα άλλα θέματα.

Η απάντησή του, ωστόσο δεν ικανοποίησε τον ερωτώντα βουλευτή της ΝΔ, ο οποίος εξεμάνη λέγοντας πως θα αποχωρούσε από την αίθουσα αν δεν σεβόταν την Βουλή δεδομένου ότι «δεν εγκάλεσε τον υπουργό για αδιαφανή σύμπραξη για να δώσει τέτοια αόριστη απάντηση, του ζήτησε συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία και δεν παραχώρησε στη Βουλή όπως οφείλει». Όπως ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης, μετά από οκτώ αναβολές σε μια ερώτηση που έχει καταθέσει από την θητεία του κ. Βαρουφάκη, σήμερα ο Ευ. Τσακαλώτος και πάλι δεν έδωσε στην Βουλή την σχετική σύμβαση και δεν δεσμεύτηκε ότι θα την καταθέσει ώστε να ενημερωθεί το Σώμα για το χρηματικό ποσό που εισπράττει το γραφείο του συμβούλου. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, ζήτησε επίσης από τον υπουργό να επιβεβαιώσει ή όχι δημοσιεύματα σχετικά με την απαίτηση του συγκεκριμένου συμβούλου 375.000 ευρώ για τις υπηρεσίες του επί Γ. Βαρουφάκη κι αν του καταβλήθηκαν τα χρήματα και αν η αμοιβή του για την συμμετοχή του στην διαπραγμάτευση ορίζεται σε 800.000 ευρώ.

Στην δευτερολογία του ο αρμόδιος υπουργός, έκρινε ότι αδικείται από την κριτική του κ. Κακλαμάνη, αφού, όπως είπε, απάντησε για το είδος της σύμβασης και τις υπηρεσίες του συμβούλου. «Δεν νομίζω ότι είναι κάτι τρομερό. Δεν είδα να υπάρχουν αυτές οι συμβάσεις για το PSI και για πόσους οίκους συμβούλων απασχολούσαν» και πρόσθεσε πως το 2014 για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών υπήρξαν, για συμβούλους, δαπάνες 14,4 εκ. ευρώ ενώ από την σημερινή κυβέρνηση οι σχετικές δαπάνες είναι μόλις 1 εκ. ευρώ.

Η συζήτηση έληξε με τον κ. Κακλαμάνη να παρεμβαίνει από την θέση του λέγοντας πως με τέτοια απάντηση εκ νέου χωρίς στοιχεία, θα αποχωρήσει και τον κ. Τσακαλώτο να κάθεται στο έδρανό του, λέγοντας «λυπάμαι πολύ, απαντώ όπως μου μιλούν».

Την κατάθεση νομοσχεδίου για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, προανήγγειλε ο Ευ. Τσακαλώτος

Τις επόμενες δέκα μέρες θα κατατεθεί σχέδιο νόμου στη Βουλή για την επέκταση και τα κίνητρα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλη Κεγκέρογλου, σχετικώς με τις υπέρογκες χρεώσεις των διατραπεζικών συναλλαγών, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως και στο συγκεκριμένο θέμα, θα υπάρξει καλύτερη ισορροπία όταν θα αυξηθεί ο όγκος των συναλλαγών με τις τράπεζες γι αυτό και εξήγησε εντός του επόμενου δεκαημέρου θα κατατεθεί το νομοσχέδιο με το οποίο θα καθορίζονται τα κίνητρα για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

«Για μας αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς το πλαστικό χρήμα είναι ο βασικός τρόπος για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ή ενός τμήματος της φοροδιαφυγής. Αλλά νομίζω ότι θα έχει και αποτέλεσμα και θετικές επιπτώσεις στην άμβλυνση αυτού του θέματος που θίγεται» είπε ο κ. Τσακαλώτος προς τον ερωτώντα βουλευτή.

Ο κ. Κεγκέρογλου, ρώτησε εξάλλου τον υπουργό πότε θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα ο Κανονισμός για το πλαφόν στις συναλλαγές και εάν προτίθεται να θέσει πλαφόν στα διατραπεζικά εμβάσματα με τα οποία – όπως είπε χαρακτηριστικά – «σήμερα γίνεται κλοπή του χρήματος των καταναλωτών, της επιχείρησης και του πολίτη που θέλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του».

Ο Κανονισμός εφαρμόζεται, ενημέρωσε ο κ. Τσακαλώτος προσθέτοντας πως αν εφαρμόζεται καλά θα είναι σε θέση να δώσει στοιχεία σε περίπου τρεις μήνες από σήμερα, οπότε θα έχει υλοποιηθεί το Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο ηλεκτρονικών χρεώσεων που θα ελέγχει αν εφαρμόζεται κανονικά και σωστά ο Κανονισμός στη χώρα μας.

Το Φθινόπωρο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, η σύμβαση για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού

Το Φθινόπωρο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, η σύμβαση για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και των επενδυτών, ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Όπως εξήγησε, εκτιμά ως εφικτό τον στόχο να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τότε οι συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη με τους επενδυτές και ακολούθως να έρθει προς κύρωση στη Βουλή η επικαιροποιημένη πλέον σύμβαση.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος ζήτησε να πληροφορηθεί το χρονοδιάγραμμα και την εξέλιξη των δράσεων για την επικαιροποίηση της σύμβασης, ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε ότι υπάρχουν διάφορα προαπαιτούμενα από πλευράς ελληνικού δημοσίου για την ολοκλήρωση του έργου, έχουν γίνει ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση, όμως χρειάζεται μια αναδιαπραγμάτευση σε θέματα διάφορα με στόχο το όφελος του Δημοσίου, της χώρας και των τοπικών κοινωνιών.

«Θεωρώ ότι οι συζητήσεις με τον επενδυτή πρέπει να έχουν τελειώσει μέχρι το Φθινόπωρο. Είναι ένας στόχος που είναι αρκετά κοντά και μπορούμε να το κάνουμε» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε συγκεκριμένα ότι η σύμβαση αναμένεται να έρθει προς κύρωση από την Βουλή αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικαιροποίησης της, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η εξέλιξη των διαδικασιών

Πρόσθεσε ότι υπάρχει η έγκριση του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης της περιοχής με Προεδρικό Διάταγμα. Αναμένεται από τον επενδυτή η κατάθεση των σχετικών σχεδίων και μελετών (στρατηγική μελέτη και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων) και ακολούθως θα δρομολογηθεί η διαδικασία της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος.

Το αμέσως προσεχές διάστημα θα δρομολογηθεί η διαδικασία για τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας καζίνο και τη διενέργεια σχετικού διαγωνισμού.

Επίκειται δε, η μεταβίβαση εμπραγμάτων δικαιωμάτων από το Ελληνικό Δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ προς την «Ελληνικό ΑΕ», διαδικασία που θα ολοκληρωθεί μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που θα εγκρίνει το σχέδιο ανάπτυξης της έκτασης.

Εξάλλου, ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε ότι έχουν προχωρήσει αρκετά οι διαδικασίες για την εκκένωση του ακίνητου από όλους τους χρήστες δημόσιους φορείς και ιδιώτες που ήταν εγκατεστημένοι στην περιοχή και συγκεκριμένα από τους 69 χρήστες που ήταν εγκατεστημένοι (44 δημόσιοι και 25 ιδιώτες) έχει απομακρυνθεί το μεγαλύτερο μέρος των ιδιωτών και μεγάλο μέρος των δημόσιων φορέων, ενώ στο άμεσο προσεχές διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση και των υπόλοιπων ιδιωτών και παράλληλα να δρομολογηθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης για τους εναπομείναντες δημόσιους φορείς.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας