Νομοτεχνική βελτίωση στη διάταξη για το άσυλο κατέθεσε η Κεραμέως
Νομοτεχνική βελτίωση στη ρύθμιση κατάργησης του ασύλου κατέθεσε στη Βουλή το πρωί Πέμπτης η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία προβλέπει αντικατάσταση των «αρμοδίων αρχών» με τις «δημόσιες αρχές».

«Αλλάξαμε τις αρμόδιες αρχές σε δημόσιες αρχές και διευκρινίζουμε ότι αυτές οι αρμοδιότητες είναι επιπροσθέτως των όποιων αρμοδιοτήτων έχουν οι πρυτανικές αρχές εκ του νόμου από άλλα νομοθετήματα», τόνισε η κ. Κεραμέως.

Η βελτίωση, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην ηγεσία του υπουργείου, αποσκοπεί στο να ξεκαθαριστεί ότι η εν λόγω διάταξη δεν αφορά τις πρυτανικές αρχές. Σημειώνεται, ότι δημόσιες αρχές νοούνται η αστυνομία, η πυροσβεστική, η εισαγγελία, η πολεοδομία, το ΣΔΟΕ.

Έτσι, με τη νομοτεχνική βελτίωση, η διάταξη για το άσυλο έχει ως εξής:

«Άρθρο 64

Ακαδημαϊκές ελευθερίες – Αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος

1. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας.

2. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει.

3. Εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι δημόσιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».

Τι είχε δηλώσει νωρίτερα η Κεραμέως

Υπενθυμίζεται ότι πριν μεσολαβήσει η κατάθεση της νομοτεχνικής βελτίωσης, η κ. Κεραμέως είχε αρχικά απορρίψει την πρόταση του ΚΙΝΑΛ για το άσυλο, αντιτείνοντας ότι «εισάγει μία πιο περιορισμένη διαδικασία, δεν εξομοιώνει τον δημόσιο χώρο με τον πανεπιστημιακό χώρο ώστε οι αρμόδιες Αρχές να μπορούν να επέμβουν σε περιπτώσεις έκνομων ενεργειών και κινδυνεύει να μείνει ανεφάρμοστη».

«Εμμένουμε στην αρχική μας πρόταση υλοποιώντας θεμελιώδη προεκλογική μας δέσμευση: Εντός των χώρων των ΑΕΙ, οι δημόσιες Αρχές να ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων», είχε δηλώσει μεταξύ άλλων.
Το τηλεφώνημα Γεννηματά – Μητσοτάκη

Μάλιστα, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του news247.gr και του Βασίλη Σκουρή, στο χθεσινοβραδινό τηλεφώνημα της Φώφης Γεννηματά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ του ζήτησε να ξαναδεί την παράγραφο 3 της ρύθμισης. Συνεπώς αναμένεται επανατοποθέτηση του ΚΙΝΑΛ σχετικά με την ψήφιση ή μη της διάταξης για την κατάργηση του ασύλου.

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook