Η επίσπευση του παράλληλου προγράμματος είναι το επόμενο βήμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση, με στόχο να ψηφιστεί εντός του Δεκεμβρίου, προκειμένου η εφαρμογή του να ξεκινήσει στις αρχές του νέου χρόνου.

Τη Δευτέρα κατατίθεται το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο, εκτός από παράταση του προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία «Κέντρων Κοινότητας», για τους οικονομικά αδύναμους. Πρόκειται για δομές κοινωφελούς χαρακτήρα, οι οποίες θα καλύπτουν ποικιλοτρόπως τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Τα «Κέντρα Κοινότητας» θα συνεργάζονται τόσο με τον ΟΑΕΔ όσο και με τους Δήμους, προκειμένου να «εντοπίζουν» τους αναξιοπαθούντες οι οποίοι χρήζουν άμεσης βοήθειας από την Πολιτεία. Σε πρώτη φάση θα τους εντάσσουν σε όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να αναλαμβάνουν δράσεις και πρωτοβουλίες για την κοινωνική προστασία των αδύναμων πολιτών.

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται ακόμη δημιουργία προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας για τους ανέργους, κοινωνικά τιμολόγια ΔΕΗ για τις ευπαθείς ομάδες, επαναφορά ενισχυτικής διδασκαλίας σε γυμνάσια και λύκεια, υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, καθώς και κίνητρα για ιατρεία σε άγονες και νησιωτικές περιοχές .

Επίσης δίνεται κατ’ εξαίρεση η δυνατότητα στα αρμόδια όργανα των ΟΤΑ να παραιτούνται από τα ένδικα μέσα κατά πρωτόδικων δικαστικών αποφάσεων που διατάσσουν την παραμονή ή την επάνοδο εργαζομένων στις θέσεις τους ή αναγνωρίζουν τις σχέσεις εργασίας τους ως αορίστου χρόνου, εφ’ όσον υπάρχει σχετική θετική γνωμοδότηση δικηγόρου και σύμφωνη γνώμη του προϊσταμένου της οικονομικής υπηρεσίας.

Επιπροσθέτως παρατείνεται για ακόμη οκτώ χρόνια, η προθεσμία δυνατότητα παραχώρησης δημοτικών οικοπέδων σε άστεγους και οικονομικά αδύνατους δημότες, προκειμένου να ανεγείρουν κατοικία.

Με άλλη διάταξη, εισάγεται νομοθετική ρύθμιση για το διορισμό επιτυχόντων του ΑΣΕΠ το 1997, που είχαν συγκεντρώσει υψηλές βαθμολογίες, αλλά λόγω δυσλειτουργιών και βαθμολογικών ανακολουθιών είχε περιοριστεί σημαντικά η πιθανότητα διορισμού τους.
Τέλος εντάσσονται στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου 2643/1998 (Α’ 220) οι τρίτεκνες οικογένειες, δια της πρόσληψης ή τουδιορισμού σε δημόσιες υπηρεσίες , μέσω της μοριοδότησης των γονέων τριών τέκνων και ενός από τα τέκνα των τρίτεκνων οικογενειών.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας