«Συγκεκριμένες, ριζικές και ριζοσπαστικές αποφάσεις καλείται σήμερα να δρομολογήσει η Πολιτική με Π κεφαλαίο-, που θα εγγυηθούν και θα ενισχύσουν σημαντικά το μέλλον μιας Ευρώπης της οικονομικής ανάπτυξης, των ανοικτών διεθνών σχέσεων και συνόρων, της κοινωνικής σύγκλισης, της ισοτιμίας, της αλληλεγγύης και της προσήλωσης στις ιδρυτικές αρχές και τις αξίες του νομικού της πολιτισμού», ανέφερε από το βήμα του οικονομικού φόρουμ των Δελφών ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Όπως τόνισε ο κ. Βούτσης, αν συνεχίσει στη σημερινή ρότα της αναποφασιστικότητας και της συντηρητικής αντίληψης, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπει σε μια σύντομη ή λιγότερο σύντομη διαδρομή ιστορικής συρρίκνωσης σε όλα τα επίπεδα και σε μια επίσης άκρως επικίνδυνη μετατόπιση του πολιτικού συσχετισμού προς την ξενοφοβική ακροδεξιά, δηλαδή θα ευνουχιστεί όλο το απόθεμα ιδεών, προτάσεων και προτεραιοτήτων που γονιμοποίησαν το έδαφος της ίδρυσής της και της νομισματικής ενοποίησης.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Βούτσης τόνισε ότι επί της ουσίας βρίσκεται στο κέντρο της κρίσης, όμως μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο για την υπέρβασή της. Μια χώρα, που λόγω της ιδιαίτερης γεωπολιτικής της θέσης και σημασίας, θα είναι βασική συνιστώσα για τη λύση και όχι ένα περιθωριακό και καταπιεσμένο μέρος του προβλήματος.

«Οι αξίες της Ευρώπης αναβαπτίστηκαν μέσα από την υπομονή, την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια που επέδειξε ο ελληνικός λαός στη δραματική εμπειρία του, μέσα από δύο ταυτόχρονες κρίσεις. Αυτή της παρατεταμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και αυτή της αιφνίδιας και υπέρμετρης, για τα δεδομένα ενδεχομένως συνολικά της Ευρώπης, προσφυγικής κρίσης στις ημέρες μας», ανέφερε ο κ. Βούτσης.

Αυτό που χρειάζεται να γίνει, σύμφωνα με τον κ. Βούτση, είναι «να στείλουμε το μήνυμα ότι ο λαός αυτός δεν είναι διατεθειμένος να περιχαρακωθεί και να απομονωθεί, για να βιώσει -ως τιμωρία άραγε ή κι ως βαλβίδα διαφυγής- τις δύο ταυτόχρονες αυτές κρίσεις, στεγανοποιώντας την υπόλοιπη Ευρώπη από την επίδρασή τους».

Υπάρχουν, πλέον, πολιτικές δυνάμεις και ηγεσίες, σημείωσε ο κ. Βούτσης, που αντιλαμβάνονται ότι το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να είναι ένα μέλλον με τείχη, δεν μπορεί να είναι ένα μέλλον μόνο για τα πλούσια κράτη, δεν μπορεί να είναι μόνο ένα μέλλον για τους πλούσιους μέσα σε όλα τα κράτη. Δεν μπορεί εντέλει να είναι ένα μέλλον μιας υπερεθνικής οντότητας που θα παράγει και θα αναπαράγει ανισότητες και καταπιέσεις στο εσωτερικό της.

Στο ίδιο πεδίο, προσέθεσε ο πρόεδρος της Βουλής, δοκιμάζεται και η Δημοκρατία σε όλες της τις εκφάνσεις, ακόμα και σε αντιπαράθεση ή σε αγνόηση των δημοκρατικά εκλεγμένων οργάνων της Ένωσης.

«Είναι γνωστό, πλέον, κι έχουν δημιουργηθεί πυρήνες κριτικής αντιπαράθεσης στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες γι’ αυτό το θέμα, ότι την τελευταία τριετία, εν κρυπτώ και παραβύστω, διαμορφώνεται η Διατλαντική Εμπορική Συμφωνία TTIP χωρίς καμιά δημοκρατική διαβούλευση και νομιμοποίηση και με άξονα την υπεράσπιση των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος κοινωνικών κατακτήσεων και σε βάρος της κυριαρχίας των ευρωπαϊκών κρατών. Όπως επίσης είναι γνωστό ότι αναπτύσσονται άλλες εστίες έντασης, όπως με την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, που διαμορφώνουν προϋποθέσεις για περιχαρακώσεις και για αναβίωση παλαιών συνδρόμων, είτε των δύο αιματηρών παγκόσμιων πολέμων, είτε αυτών του ψυχρού πολέμου, τώρα και του οικονομικού Ππολέμου, που βιώθηκαν δραματικά στην πρόσφατη ιστορία της Ευρώπης».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Βούτσης τόνισε: «Δεν χρειαζόμαστε καμιά φιλανθρωπία. Δεν μας αφορά καμιά πράξη συνεχιζόμενης πολλαπλής πίεσης και πατερναλιστικής συμπεριφοράς προς τη χώρα μας. Τις ευθύνες μας τις έχουμε αναλάβει και τις αναλαμβάνουμε καθημερινά. Και ως πολιτική ηγεσία, αλλά –ιδιαίτερα- κι ως κοινωνία, ως λαός».

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας