Εάν ήταν σενάριο, θα γινόταν σίγουρα blockbuster. Ένα δικαστικό – πολιτικό δράμα που διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά, τα οποία κάνουν τις παραγωγές του Hollywood να μοιάζουν υπερβολικές και εμάς να θεωρούμε ότι τέτοια πράγματα δεν συμβαίνουν στην πραγματικότητα. Με πρωταγωνιστές πολιτικούς, δισεκατομμύρια συμβάσεων, επιχειρηματίες που λειτουργούν ως ιδιοκτήτες του κράτους και «προϊστάμενοι» των υπουργών, μυστικές συναντήσεις, έγγραφα που «χάνονται», ΜΜΕ που παίζουν ένα τουλάχιστον βρώμικο ρόλο και με ανθρώπους που επιχειρούν να εφαρμόσουν τους κανόνες, να κατηγορούνται ως επιζήμιοι για το δημόσιο.

Δυστυχώς, δεν πρόκειται για σενάριο αλλά για μία από τις εκατοντάδες υποθέσεις εξοπλιστικών σκανδάλων στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο τα τελευταία χρόνια –του μεγάλου πάρτι της διαπλοκής- έσυρε το χορό των σκανδάλων. Οι υποθέσεις αυτές μπορεί να οδήγησαν έναν υπουργό στη φυλακή, αλλά σε καμία περίπτωση οι ευθύνες και τα σκάνδαλα δεν μπορούν να περιοριστούν στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου.

Το θέμα αναδεικνύεται σήμερα από τον ιστότοπο koutipandoras.gr. Το altsantiri.gr διαθέτει τις δικές του πληροφορίες και το ρεπορτάζ, για αυτή την αποκαλυπτική υπόθεση.

Η πραγματική ιστορία, ξεκίνησε το 2001. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκηρύσσει διαγωνισμό για την προμήθεια 18 Παρεμβολέων και 11 Κέντρων Ακροάσεως, συατήματα απαραίτητα για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο ταχύτητας και όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια για τα οποία κατηγορείται –και ενδεχομένως δικαίως- το ελληνικό κράτος, η σύμβαση υπογράφηκε σε λιγότερο από ένα μήνα από την ημέρα του ανοίγματος των προσφορών. Στις 20 Σεπτεμβρίου του 2001 έγινε το άνοιγμα των προσφορών και στις 19 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου, υπογράφηκε η σύμβαση με ανάδοχο την εταιρεία SONAK.

Η σύμβαση ήταν σχετικά (μπροστά στα δισεκατομμύρια των εξοπλιστικών) μικρής αξίας, άγγιζε τα 75.000.000 ευρώ, αλλά είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Σύμφωνα με τη σύμβαση η εταιρεία θα έπρεπε να παραδώσει το υλικό εντός 24 μηνών και να παραληφθεί μετά από τις επιτυχημένες δοκιμές των συστημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες του altsantiri.gr, τα συγκεκριμένα συστήματα δεν έχουν παραληφθεί ακόμη μολονότι το ελληνικό δημόσιο έδωσε προκαταβολή 35.000.000 ευρώ!

Αν και η υπογραφή της σύμβασης ξεπέρασε κάθε χρονικό όριο ταχύτητας, η παράδοση του υλικού ακολούθησε αντιστρόφως ανάλογη πορεία. Μετά από δύο αποτυχημένες δοκιμές των συστημάτων, ο τότε Γενικός Διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ, Ευάγγελος Βασιλάκος, ξεκίνησε τη διαδικασία για να κηρυχθεί η εταιρεία έκπτωτη. Στην προσπάθεια αυτή είχε και τη σύμφωνη γνώμη δύο υφυπουργών Εθνικής Άμυνας οι οποίοι πρότειναν, όχι μόνο την κήρυξη της συγκεκριμένης εταιρείας ως έκπτωτης, αλλά ζήτησαν και τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών.

fgdfdfΣύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του altsantiri.gr ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Μιχαλολιάκος τον Αύγουστο του 2006, είχε εγγράφως εισηγηθεί την άμεση εκκίνηση της διαδικασίας για να κηρυχθεί η εταιρεία έκπτωτη, την επιστροφή της προκαταβολής και ζήτησε να διαβιβαστεί ο φάκελος στον εισαγγελέα για την ποινική αξιολόγηση. Επιπλέον ο υφυπουργός ζήτησε, μετά από την πάροδο πέντε ετών από την υπογραφή της σύμβασης, να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για να ανταποκρίνεται το απαραίτητο εξοπλιστικό σύστημα, στις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις.

Ο Γενικός Γραμματέας Εξοπλισμών, αν και ήρθε αντιμέτωπος με μία σύμβαση που υπογράφηκε σε χρόνο ρεκόρ, αδυνατούσε να διεκδικήσει αποτέλεσμα από την επιτροπή που συνέστησε προκειμένου να ακυρωθεί η τρίτη δοκιμή των συστημάτων, να προλάβει τα χρονικά περιθώρια ώστε να μην χαθούν οι προθεσμίες για να μπορεί το ελληνικό δημόσιο να κηρύξει την εταιρεία έκπτωτη. Η επιτροπή αδυνατούσε να προχωρήσει στη σύνταξη πορίσματος γιατί δύο από τα μέλη της συμφωνούσαν με τις θέσεις της εταιρείας. Σύμφωνα με καταγγελίες, ο πρόεδρος της Επιτροπής, μετά την αποστρατεία του εργάστηκε σε εταιρεία που ήταν υποκατασκευαστής της SONAK στη συγκεκριμένη σύμβαση, και το δεύτερο μέλος της Επιτροπής που υπερασπιζόταν τις θέσεις της SONAK, εργάστηκε σε εταιρεία που αντιπροσωπεύει τη γνωστή γερμανική Rheinmetal, ο ιδιοκτήτης της οποίας αντιμετωπίζει κατηγορίες για μίζες.

Πέντε μήνες μετά τη συγκρότηση της επιτροπής, και χωρίς να έχει υπάρξει αποτέλεσμα, ο Ευάγγελος Βασιλάκος έπαυσε την Επιτροπή και αναζήτησε διαφορετικό τρόπο για την απεμπλοκή του δημοσίου από τη σύμβαση με την εταιρεία που δεν κατάφερνε να παραδώσει ένα λειτουργικό σύστημα.

Αντί το υπουργείο –τουλάχιστον- να συγχαρεί τον Γενικό Γραμματέα Εξοπλισμών για τις προσπάθειές του να απεμπλέξει το δημόσιο από μία κακή σύμβαση, ο Ευάγγελος Βασιλάκος, βρέθηκε κατηγορούμενος για πρόκληση ζημιάς στο ελληνικό δημόσιο, επειδή διέκοψε τις εργασίες της επιτροπής! Μάλιστα εκείνη την περίοδο όπως ο ίδιος αναφέρει σε συγκεκριμένη εφημερίδα έγινε πρώτο θέμα, με «πληρωμένα» δημοσιεύματα εναντίον του.

Γιατί η ΝΔ πανικοβάλλεται από τη σύμβαση

Ο Γενικός Γραμματέας Εξοπλισμών, σύμφωνα με πληροφορίες του altsantiri.gr, επιχείρησε από τον Σεπτέμβριο του 2006, με τη διεξαγωγή εσωτερικών συσκέψεων να βρεθεί τρόπος να προσπεράσουν τις κωλυσιεργίες της Επιτροπής και ενημέρωσε την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ταυτόχρονα, επιχείρησε συναντήσεις με τους εκπροσώπους της εταιρείας, οι οποίοι όπως αναφέρει, είχαν συνηθίσει να συμπεριφέρονται σε κρατικούς αξιωματούχους σαν να ήταν υπάλληλοί τους. Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες η εταιρεία γνώριζε τα εσωτερικά έγγραφα και την αλληλογραφία των στελεχών του υπουργείου, γεγονός που επιβάρυνε τη διαπραγματευτική θέση του ελληνικού δημοσίου.

Οι εσωτερικές συσκέψεις κατέληξαν στη σύνταξη ΦΕΕ (Φύλλο Ενημερώσεως Εισηγήσεων) προς τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Μεϊμαράκη, με εισήγηση να κηρυχθεί ο προμηθευτής έκπτωτος. Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στη σχετική δικογραφία η σχετική ενημέρωση «χάθηκε». Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βασιλάκο, η πολιτική ηγεσία καθυστέρησε αδικαιολόγητα να πάρει αποφάσεις για την εξέλιξη της προμήθειας και δεν έκανε τίποτα για να προωθήσει το αίτημα των υφυπουργών για εισαγγελική διερεύνηση του θέματος.

Το ενημερωτικό σημείωμα που εστάλη στον υπουργό χάθηκε, και σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκο δεν είναι το μόνο ΦΕΕ που έχει χαθεί χωρίς να έχει διεξαχθεί έρευνα για ποινικές και διοικητικές ευθύνες από τις «απώλειες» αυτές. 

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, όπως ο ίδιος αναφέρει πολλές φορές ζήτησε να πληροφορηθεί από τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, για την τύχη του συγκεκριμένου ΦΕΕ, για το εάν θα έστελναν την υπόθεση στον εισαγγελέα, αλλά και για την εξέλιξη της σύμβασης, για να δέχεται, όπως οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, την απάντηση ότι το ΦΕΕ του ΓΕΣ είναι άκυρο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης απέρριψε τις εκκλήσεις για να ζητηθεί η συνδρομή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, για τη διερεύνηση όλων των πιθανών ενεργειών προκειμένου να κηρυχθεί ο προμηθευτής έκπτωτος.

Το σημαντικότερο που προκύπτει από τα στοιχεία που διαθέτει το altsantiri.gr, είναι ότι ο έτερος υφυπουργός Άμυνας κ. Λαμπρόπουλος, είχε στείλει επιστολή προς τον τότε πρωθυπουργό, στην οποία ισχυρίζονταν ότι ο υπουργός ή συνεργάτες του είχαν μυστική συνάντηση με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας.

Η ιστορία δυστυχώς δεν τελειώνει. Μπορεί να κουκουλώνεται από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του σεναρίου, το οποίο τελικά μπορεί να μην έχει γίνει ακόμη ταινία, αλλά εκτυλίσσεται καθημερινά επί πολλά χρόνια μετατρέποντας σε πεδίο βολής συμφερόντων το πολύπαθο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. 

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας