Σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Νέας Σμύρνης μίλησε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η διαπλοκή ήταν ο τρόπος άσκησης της εξουσίας στην Ελλάδα και με την αδειοδότηση σπάει ο ομφάλιος λώρος πολιτικής εξουσίας-ΜΜΕ-τραπεζών.

Στην εκδήλωση που είχε θέμα “Διαπλοκή, Διαφθορά και ΜΜΕ” παρενέβησαν επίσης με ομιλίες τους οι δημοσιογράφοι Κατερίνα Ακριβοπούλου και Κώστας Αρβανίτης.

Ο Ν. Παππάς, όπως επισημαίνει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, αναφέρθηκε και σε στέλεχος τηλεοπτικού σταθμού ο οποίος, όπως είπε, κάλεσε άλλους μετόχους του ιδίου σταθμού να “βάλουν χρήματα, γιατί μέσω αυτού του σταθμού απέκτησαν χρήμα και ισχύ”.
Τόση ισχύ που κάποιοι θεώρησαν ότι δεν ήταν υποχρεωμένοι να καταθέτουν δηλώσεις ‘πόθεν έσχες'”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας. Δήλωσε επίσης ότι μέσω αυτής της κατ’ αυτόν τον τρόπο αποκτηθείσας ισχύος ασκούνταν πιέσεις σε κυβερνήσεις ώστε αυτές με την σειρά τους να επηρεάζουν τραπεζικές αποφάσεις, ενώ ταυτόχρονα εθεωρείτο ότι το δικαστικό σύστημα υπήρχε “για να βάζει στην άκρη υποθέσεις”.

“Προσπάθησαν να επιβιώσουν και με την νέα κατάσταση καθώς δε μπορούσαν να διανοηθούν ότι θα τεθούν κανόνες”, είπε ο υπουργός. Αναφερόμενος στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, είπε, χαρακτηριστικά ότι “φτιάχνουμε συνθήκες εργαστηρίου ανταγωνισμού”, προσθέτοντας, “θα περίμενε κανείς να ενθουσιαστούν με την ρύθμιση οι οπαδοί της ελεύθερης αγοράς, εκείνοι που αρνούνται την ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, ενώ την ίδια ώρα θέλουν την απελευθέρωση του επαγγέλματος της κομμώτριας.

Ο κ. Παππάς σημείωσε παράλληλα ότι η κυβέρνηση έχει εισπράξει 40 εκατ. ευρώ από το τέλος χρήσης συχνοτήτων και τόνισε ότι τα χρέη αυτά καταλογίζονται και πηγαίνουν στις φορολογικές αρχές, όπου μπορεί να υπάρξει και ρύθμιση – “όπως σε κάθε πολίτη” – και επισήμανε ότι “υπήρχε και ο φόρος τηλεοπτικής διαφήμισης τον οποίο ‘κράδαινε‘ πάνω από τα τηλεοπτικά κανάλια η κυβέρνηση της εποχής του πρώτου Μνημονίου προκειμένου να εξασφαλίσει την στήριξή της.

Διευκρίνισε ότι για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών ελήφθη υπόψη το γεγονός ότι από το 2020 και μετά ένα τμήμα του φάσματος πρέπει “να περάσει στην κινητή τηλεφωνία”, ενώ τόνισε ότι “βασική μας μέριμνα ήταν η οικονομική βιωσιμότητα, διότι διαφορετικά αρχίζουν οι πιέσεις στις τράπεζες και το πολιτικό σύστημα”. “Πως γίνεται ζημιογόνες επιχειρήσεις να κρατιούνται στην ζωή; Τα κανάλια δεν είναι μια τυπική επιχείρηση, και βέβαια δεν πονούσαν για τις θέσεις εργασίας”, είπε.

Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να επηρεάσει το περιεχόμενο των ειδήσεων, υπενθυμίζοντας ότι στις 4 Ιουλίου λήγει η προθεσμία υποβολής των φακέλων.
Γνωστοποίησε ότι μας έχουν στείλει και δικόγραφα και θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα και των πιο σφοδρών αντιπάλων μας για ενστάσεις.
Ο κ. Παππάς κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση “έχει εξαντλήσει κάθε δυνατότητα του ισχύοντος πλαισίου εσωτερικού και διεθνούς και δε θα υπάρχει κανάλι με offshore και ‘αυτοφωράκια’, ούτε κανάλι χωρίς πρόγραμμα και παραγωγή“.

Αναφορικά με τον συσχετισμό του αριθμού των τηλεοπτικών καναλιών , ο υπουργός είπε ότι “είχαμε παραπάνω από τέσσερα κανάλια και καθόλου πλουραλισμό φέρνοντας ως παράδειγμα το δημοψήφισμα, όπου δεν υπήρξε ισότιμη προβολή των απόψεων”.

Αν ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης σπάει ο ομφάλιος λώρος που συνέδεε την πολιτική εξουσία με τα ΜΜΕ, αν καταφέρουμε να πάμε και σε βιώσιμα σχήματα σπάει και ο ομφάλιος λώρος των ανάρμοστων σχέσεων ΜΜΕ και τραπεζών” τόνισε ο υπουργός Επικρατείας .
Απαντώντας σε ερωτήσεις για την ΕΡΤ, είπε ότι η δημόσια τηλεόραση “θα βρει τον βηματισμό της και στην ΕΡΤ δεν απαγορεύεται ούτε η κριτική, ούτε η πολεμική στην κυβέρνηση.
Σε ότι αφορά το Μητρώο των Online Media σημείωσε ότι οφείλουν άπαντες πλέον να δημοσιοποιούν την διαφημιστική δαπάνη τους.
Έκανε, χαρακτηριστικά, λόγο για “χαμό με τα sites που ζουν από αντιγραφές” και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν υποχρεώνει κανέναν να εγγραφεί στο Μητρώο, αλλά παρέχει ισχυρά κίνητρα.

Ο υπουργός Επικρατείας, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης λέγοντας ότι η κυβέρνηση δέχεται “επιθέσεις για δευτερεύοντα ζητήματα”, τις οποίες ενέταξε στην “τακτική αντιπερισπασμού” της αντιπολίτευσης. “Να μην αφήσουμε την Νέα Δημοκρατία να παρεκκλίνει από τις δεσμεύσεις της”, είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας στην συνέχεια ότι υπέγραψε την 5η αξιολόγηση που προέβλεπε 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο και ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις. Έχει κλείσει το σενάριο της ‘παρένθεσης’ και ‘ανοίγουν τα στόματα’: Ο Χαρδούβελης είπε ότι το πρόγραμμα δεν έβγαινε. Ο Σαμαράς έπρεπε να πάρει μέτρα και για το 2014 και για το 2015″.
Ο κ. Παππάς είπε ότι η ΝΔ “προσπαθεί να σβήσει τις εκλογές του Σεπτέμβρη – έφεραν τον ΕΝΦΙΑ χωρίς να ρωτήσουν τον λαό, εμείς πήγαμε στον λαό για όσα καταφέραμε και για όσα δεν καταφέραμε”.
“Τον Γενάρη πήραμε εντολή για διαπραγμάτευση, διαπραγματευτήκαμε, τον Ιούλιο καταλήξαμε στην συμφωνία και πήγαμε ξανά στον λαό λέγοντας τι μπορούμε να κάνουμε με αυτή την συμφωνία”, είπε ο κ. Παππάς.

Επισήμανε παράλληλα ότι με τη διαπραγμάτευση καταφέραμε να έχουμε 1% του ΑΕΠ πλεόνασμα πάνω από τα προβλεπόμενα και τις επόμενες μέρες θα μελετήσουμε πώς θα γίνει η διανομή αυτού του πλεονάσματος.

Τόνισε τέλος ότι ο κ. Τσίπρας “ανήκει αυτή την στιγμή στις κορυφαίες προσωπικότητες της ευρωπαϊκής αριστεράς”, πρόσθεσε ότι “η ποτέ η χώρα δεν είχε τέτοιο εκτόπισμα” ενώ ανέφερε ότι αν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος “διεκδικεί να επηρεάσει τις εκεί εξελίξεις”.
Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι οι πολιτικές εξελίξεις στην Πορτογαλία και την Ισπανία θα ήταν διαφορετικές αν δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση στην Ελλάδα.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας