Συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, είχε στο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν μεταξύ άλλων τα «κόκκινα» δάνεια, η ανακεφαλοποίηση των τραπεζών, η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και το προσφυγικό.

O Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων αμέσως μετά τη συνάντηση είπε ότι χρειάζεται να γίνουν συλλογικά όλες οι προσπάθειες για την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος, προσθέτοντας ότι επίκεινται σημαντικές συζητήσεις στο Eurogroup στις 9 Νοεμβρίου, σε λιγότερο από μια εβδομάδα από τώρα.

«Είμαστε ικανοποιημένοι από τη συνεργασία με την κυβέρνηση» είπε ο επίτροπος, προσθέτοντας ότι, ειδικά μετά τον Ιούλιο, τα πράγματα βελτιώνονται. Ο Επίτροπος ανέφερε ότι είναι σημαντικό, όλα τα προαπαιτούμενα (“milestones”) να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας και είπε ότι με τον πρωθυπουργό συζήτησαν τα σημεία στα οποία χρειάζεται ακόμα να γίνουν βελτιώσεις. Στο πλαίσιο αυτό δήλωσε αισιόδοξος, ότι με τις θετικές προσπάθειες και των δύο πλευρών θα μπορέσει να βρεθεί ένας συμβιβασμός.

“Υπάρχει ένα καλό μομέντουμ για την Ελλάδα τώρα. Μαζί οικοδομούμε την επιστροφή της εμπιστοσύνης που είναι απαραίτητη για να υπάρξουν επενδύσεις”, διότι, όπως συμπλήρωσε, ο κοινός στόχος είναι η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή, που πρέπει να επανέλθουν στην Ελλάδα. Ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ισχυρός εταίρος για την Ελλάδα, βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας, «είμαστε έτοιμοι να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα στην επιτυχία του προγράμματος μεταρρυθμίσεων», ώστε να υπάρξει κοινή επιτυχία, για τον ελληνικό λαό και την Ελλάδα.

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι έχει έρθει η ώρα να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε στην ατζέντα θεμάτων που εκκρεμούν έως την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Μετά απ’ αυτά, πρόσθεσε, θα ήταν δυνατόν να συζητηθούν τα θέματα του χρέους, με μια φιλόδοξη αλλά επίσης ρεαλιστική προσέγγιση. «Και το συζητήσαμε αυτό με τον πρωθυπουργό», συνέχισε, για να τονίσει: «Νομίζω είμαστε στο σωστό μονοπάτι αλλά πρέπει να συνεχίσουμε το βήμα και το μομέντουμ».

Ερωτηθείς εάν μίλησαν για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι συζήτησαν για όλα τα σχετικά θέματα και όλα τα ζητήματα. Τέλος, σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πριν από το τέλος του έτους – και η κυβέρνηση το γνωρίζει πολύ καλά αυτό.

Ικανοποίηση στο Μαξίμου

Θετικές προσεγγίσεις από τον Πιερ Μοσκοβισί σε μείζονα ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, διαπίστωσε η ελληνική κυβέρνηση κατά την συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα θέματα που σχετίζονται με την συμφωνία και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Για το θέμα των “κόκκινων δανείων” που έθεσε ο πρωθυπουργός, «ο Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την βεβαιότητα ότι μπορεί να βρεθεί λύση που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή». Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, «οι δύο πλευρές εξέφρασαν την βεβαιότητά τους ότι το θέμα θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς πριν το τέλος του χρόνου».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «ο Πιερ Μοσκοβισί μίλησε εξαιρετικά θετικά για την μέχρι τώρα συνεργασία της Ελλάδας με τους θεσμούς. Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα υπάρξει συνεννόηση στα ανοιχτά ζητήματα, καθώς και την ιδιαίτερη αισιοδοξία του για την πορεία και την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος».

«Η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων πριν από τη Δευτέρα», δήλωσε ο Μοσκοβισί μετά τη συνάντηση με τον Τσακαλώτο

Greece's Finance Minister Euclid Tsakalotos and the European Commissioner for Economic and Financial Affairs, Taxation and Customs Pierre Moscovici hold a joint press conference at the Ministry of Finance in Athens, Greece on November 3, 2015. / Κοινή συνέντευξη τύπου του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Πιερ Μοσκοβισί, Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2015.

Η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων εντός των επομένων ημερών και πριν από το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων και να μπορέσουν να εκταμιευθούν τα 2 δισ. ευρώ που προβλέπονται από τη συμφωνία.

Αυτό επισήμανε ο επίτροπος για τις οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πιέρ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Μάλιστα, ανέφερε ότι εάν δεν επιλυθούν τα 3- 4 εκκρεμή ζητήματα από το πρώτο πακέτο, «η συμφωνία στο Eurogroup θα είναι πιο δύσκολη».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «πρέπει να προχωρήσει βήμα- βήμα και όταν έρθει η ώρα θα συζητήσουμε και το θέμα του χρέους». Η λύση για το χρέος, κατά τον κ. Μοσκοβισί, «πρέπει να διέπεται από φιλοδοξία και πραγματισμό και να είναι πολιτικά αποδεικτή από τους εταίρους». Επίσης, είπε ότι θα υπάρξουν προτάσεις για τη διευθέτηση του χρέους και από την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Πάντως, ειδικά για το χρέος, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε αισιόδοξος ότι η συζήτηση θα αρχίσει πριν από τα Χριστούγεννα και ότι η Ελλάδα δεν θα περιμένει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για να παρουσιάσει τις θέσεις της, καθώς ήδη εργάζεται μια ομάδα στο υπουργείο, η οποία θα ενημερώσει το ΚΥΣΟΙΠ. Ενώ, εάν υπάρχει καλή πίστη και από τις δύο πλευρές, είπε, υπάρχουν πολλές τεχνικές λύσεις για την αντιμετώπιση του θέματος.

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος κατέστησε σαφές προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο, ότι «πρέπει να καταλάβουν και οι θεσμοί ότι η Ελλάδα είναι ιδιαίτερη περίπτωση και υπάρχουν πράγματα που γίνονται σε ύφεση και πράγματα που δεν γίνονται». Πρόσθεσε δε, ότι η κυβέρνηση έχει καταρτίσει έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη που περιλαμβάνει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το κλείσιμο της αξιολόγησης και τη συζήτηση για το χρέος.

Ο κ. Μοσκοβισί, παρά τις επίμονες ερωτήσεις, δεν απάντησε εάν θα αποσυνδεθεί η αξιολόγηση από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τόνισε απλά την ανάγκη για ισχυρό χρηματοπιστωτικό σύστημα, βιώσιμες τράπεζες και προστασία των καταθέσεων.

Στις κοινές δηλώσεις, που ακολούθησαν τη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών του κ. Μοσκοβισί με τον κ. Τσακαλώτο και τον υπουργό αναπληρωτή Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, ο Ευρωπαίος Επίτροπος μίλησε, εξάλλου, για τη δυνατότητα οικοδόμησης ενός νέου success story για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη και να ευημερεί μέσα σε αυτήν.

Πηγή φωτογραφίας: sooc

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας