«Ο φοβισμένος πολίτης είναι ανελεύθερος πολίτης. Και η Δημοκρατία δεν θέλει φοβισμένους πολίτες. Θέλει ασφαλείς, ελεύθερους και δημιουργικούς ανθρώπους», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για θέματα ασφάλειας των πολιτών.

«Η ασφάλεια είναι πολύτιμο ατομικό, κοινωνικό και εθνικό αγαθό. Είναι θεμελιώδες συνταγματικό δικαίωμα του πολίτη και θεμελιώδης υποχρέωση του Κράτους. Καθήκον κάθε δημοκρατικής Πολιτείας», είπε στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. 

Αναφερόμενος, στην πρωτοβουλία που έλαβε ο ίδιος για να πραγματοποιηθεί η σημερινή συζήτηση σημείωσε χαρακτηριστικά: «Με την πρωτοβουλία μας αυτή, σπάμε σήμερα ένα μεταπολιτευτικό ταμπού. Διαλύουμε μια αγκύλωση που για δεκαετίες είχε επιβάλει στο δημόσιο διάλογο και στην πολιτική ζωή του τόπου, μια ιδεοληπτική, περιθωριακή, αριστερίστικη λογική. Μια λογική που βασιζόταν – και δυστυχώς βασίζεται ακόμη και σήμερα – σε μια διπλή άρνηση:

  • Άρνηση αποδοχής ότι η ασφάλεια, η δημόσια τάξη και η εφαρμογή των νόμων είναι κοινωνικό αγαθό και εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση ελευθερίας, δημοκρατίας, ανάπτυξης, προόδου και ευημερίας, και
  • Άρνηση καταδίκης κάθε μορφής βίας, απ’ όπου και εάν αυτή προέρχεται».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για το «πώς η ζωή των πολιτών» και «η χώρα θα είναι ασφαλέστερες» και πρότεινε οκτώ συγκεκριμένες δράσεις:

– Τη συγκρότηση ενός ενιαίου Υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων
– Τη δημιουργία του θεσμού του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας
– Τη δημιουργία μιας ενιαίας επιτελικής δομής των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος
– Τη δημιουργία ενός Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων και Πολιτικής Προστασίας
– Τη λειτουργία ενός φορέα Ενιαίας Επιτήρησης των Συνόρων μας, χερσαίων και θαλάσσιων
– Τη δημιουργία δομών Επικοινωνίας και Συνεργασίας του Συστήματος Ασφαλείας της χώρας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες
– Τη δημιουργία ενός νέο πλαισίου συνεργασίας του Συστήματος Εσωτερικής Ασφάλειας με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τις Ένοπλες Δυνάμεις
– Τον εκσυγχρονισμό της Ε.Υ.Π.

Για τη στάση που έχουν απέναντι στη «δημόσια τάξη» , την «ασφάλεια» και στο «Κράτος δικαίου» η Κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «τόσο στο ιδεολογικοπολιτικό και αντιεξουσιαστικό τους παρελθόν, όσο και στο εξουσιαστικό τους και μνημονιακό παρόν, είχαν και έχουν μια αμφιλεγόμενη στάση απέναντι στη θεμελιώδη σημασία της ασφάλειας ως προϋπόθεση για τη Δημοκρατία, την ελευθερία, την απρόσκοπτη οικονομική δραστηριότητα και την πρόοδο. Για ορισμένα από τα στελέχη σας, οι όροι ‘’δημόσια τάξη’’, ‘’ασφάλεια’’ και ‘’Κράτος δικαίου’’ είναι λέξεις σχεδόν απαγορευμένες στο πολιτικό τους λεξιλόγιο. Τους προκαλούν αλλεργία».

«Η ανοχή στη βία χαμηλής έντασης εκτρέφει τελικά την τρομοκρατία. Η απόσταση που χωρίζει μια βαριοπούλα από μια μολότοφ και μια μολότοφ από ένα καλάσνικοφ είναι μικρή. Είναι η θεωρία των σπασμένων παραθύρων. Το σπάσιμο ενός παράθυρου, μια πράξη που σε κάποιον μπορεί να φαίνεται σχετικά ανώδυνη, μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε κλιμάκωση της βίας. Η επαναστατική γυμναστική των ‘’παιδιών’’ κινδυνεύει να εκθρέψει μια νέα γενιά αδίστακτων τρομοκρατών. Δυστυχώς, όμως, το πρόβλημα της ασφάλειας δεν αφορά μόνο στους κουκουλοφόρους και στους επίδοξους τρομοκράτες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα εξαιτίας του προσφυγικού, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σημείωσε πως «στην Ειδομένη και στις φαβέλες του Πειραιά και του Ελληνικού, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, άλλες γνωστές, και οι περισσότερες άγνωστες, υποκαθιστούν κατ’ ουσίαν το ελληνικό Κράτος. Υπάρχει επικίνδυνο κενό που καλύπτεται από τους διαβόητους πια ‘’αλληλέγγυους’’. Οι οποίοι μάλιστα – εκεί φτάσαμε – έχουν μεγαλύτερη αξιοπιστία, όταν απευθύνονται σε πρόσφυγες και μετανάστες, απ’ ότι όταν απευθύνεται σε αυτούς το ελληνικό Κράτος».

Και πρόσθεσε για τα πρόσφατα γεγονότα στα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων ότι «συνέβη το αδιανόητο. Δυνάμεις ασφαλείας των Σκοπίων, με τρόπο απαράδεκτο, άσκησαν βίαια αστυνομικά μέτρα κατά προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονταν στο ελληνικό έδαφος. Κατ’ ουσίαν δηλαδή, μια τρίτη χώρα προέβη σε πράξεις τήρησης της τάξεως σε ελληνικό έδαφος. Το ανήκουστο αυτό γεγονός συνέβη διότι υπήρξε πλήρης απουσία του ελληνικού κράτους από τμήμα ελληνικού εδάφους. Και μάλιστα το πιο ευαίσθητο τμήμα του ελληνικού εδάφους σήμερα».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα: «Ένα όμως είναι βέβαιο. Η ασφάλεια των πολιτών και της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτη».

«Όλοι οι τρομοκράτες προέρχονται από την μήτρα της άκρας Αριστεράς», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ στη δευτερολογία του

«Δεν μάθατε τίποτα, δεν ξεχάσατε τίποτα, ζείτε στον δικό σας ψεύτικο κόσμο», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην δευτερολογία του στη Βουλή απαντώντας στον πρωθυπουργό.

Συνεχίζοντας την επίθεσή του ανέφερε: «Είστε χαμένος σε έναν κόσμο φαντασίας, σε έναν αλλόκοτο κόσμο».

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού για την τρομοκρατία: «Μιλήσατε για τις σχέσεις της αριστεράς με την τρομοκρατία. Δεν είπα ότι όλοι οι αριστεροί είναι τρομοκράτες, αλλά όλοι οι τρομοκράτες προέρχονται από την μήτρα της άκρας Αριστεράς».

Διευκρίνισε ότι δεν εξισώνει τις συμπεριφορές των τρομοκρατών με τους αγώνες της Αριστεράς, τους οποίους σέβεται και τιμά και προσέθεσε: «Αναρωτιέμαι αν αυτοί που έδωσαν αγώνες για την Αριστερά, θα αναγνώριζαν εσάς κ. Τσίπρα ως υπερασπιστή των αγώνων της Αριστεράς».

Απάντησε στην κατηγορία του κ. Τσίπρα ότι απευθύνεται στα θολά νερά της ακροδεξιάς λέγοντας ότι «δεν απευθύνομαι στα θολά νερά της ακροδεξιάς, απευθύνομαι στα καθαρά νερά του μετριοπαθούς Κέντρου, ο ιδεολογικός προσανατολισμός της ΝΔ είναι σαφής και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, είμαστε η μεγάλη φιλελεύθερη κεντροδεξιά παράταξη».

Θύμισε την αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ότι “μέχρι το Πάσχα η Ειδομένη θα έχει αδειάσει όμορφα και ωραία”, για να προσθέσει ότι «δεν τα πάτε καλά με τις προθεσμίες».

Επισήμανε, τέλος, προς τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν απάντησε στο ερώτημά του για την σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης που παραμένει κλειστή για 33 ημέρες.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας