Μήνυμα στήριξης των συλλογικών διαπραγματεύσεων από Ράιντερ (εικόνες – video)

  • Είναι πιθανό ένα καλό αποτέλεσμα στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για τη β’ αξιολόγηση
  • Το μέλλον της Ευρώπης πρέπει να βασίζεται σθεναρά στις κοινωνικές αρχές που την έκαναν επιτυχημένη 

Με τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) των Ηνωμένων Εθνών, Γκάι Ράιντερ, πραγματοποίησε συνάντηση ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Oι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτέλεσαν ένα από τα κεντρικά θέματα της συζήτησης των δύο ανδρών.

Το μήνυμα ότι είναι ώρα να σταματήσει το καθεστώς εξαίρεσης από το ευρωπαϊκό κεκτημένο για τη χώρα μας, έστειλε ο πρωθυπουργός, με τον κ. Ράιντερ να σημειώνει την αναγκαιότητα σεβασμού του δικαιώματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, από όλες τις πλευρές, και να τονίζει πως θα στηρίξει σθεναρά αυτήν την υπόθεση.

Η επίσκεψη Ράιντερ στέλνει μήνυμα στους δανειστές

Υποδεχόμενος τον κ. Ράιντερ στο Μέγαρο Μάξιμου, κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο πρωθυπουργός τον συνεγχάρη για την υλοποίηση, από την ηγετική θέση του, της αποστολής της ILO για κοινωνική δικαιοσύνη και τα εργασιακά δικαιώματα. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η επίσκεψη του κ. Ράιντερ «γίνεται σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και την προσπάθειά της να ανακάμψει». Επίσης, υπογράμμισε πως «δίνει ένα ισχυρό συμβολικό μήνυμα ότι οι προσπάθειες μας να σταματήσει το εδώ και επτά χρόνια καθεστώς εξαιρέσεων από τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές που αφορά τα εργασιακά δικαιώματα, πρέπει να δικαιωθούν».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι κάτω από αυτήν την ευρύτερη υποστήριξη οι εξελίξεις δείχνουν ότι είναι πιθανό να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για τη β’ αξιολόγηση.

Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θεμελιώδες δικαίωμα των εργαζομένων

«Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό», είπε ο γενικός διευθυντής της ILO και διαβεβαίωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη συνεχιζόμενη ενασχόληση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας με την Ελλάδα. «Νομίζω έχουμε αναπτύξει μία σημαντική συνεργασία αυτά τα τελευταία χρόνια, σε δύσκολες συνθήκες για τη χώρα σας», επισήμανε. «Νιώθουμε μία ισχυρή αίσθηση ευθύνης στο να διασφαλίσουμε ότι οι εργασιακές διαστάσεις της κρίσης θα απαντηθούν σωστά», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην απασχόληση, τους μισθούς και φυσικά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τη σημασία των εργασιακών σχέσεων και του κοινωνικού διαλόγου στην Ελλάδα.

«Αυτές», τόνισε, «είναι αξίες που νομίζω ότι όχι μόνο η ILO υποστηρίζει, αλλά και η Ευρώπη». Όπως σημείωσε, η καρδιά της ευρωπαϊκού εγχειρήματος είναι αυτή η αίσθηση της κοινωνικής συνεργασίας και σχολίασε πως υπό μια έννοια η Ελλάδα καθίσταται μία περίπτωση στην οποία δοκιμάζεται η ειλικρίνεια του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. «Θέλουμε να προσφέρουμε έμπρακτη βοήθεια στους Έλληνες φίλους μας και η πρόσκλησή σας μας δίνει τη δυνατότητα να ανανεώσουμε τη συζήτησή μας και να δούμε πώς η ILO θα μπορέσει να βοηθήσει τους Έλληνες φίλους μας», είπε.

Ο κ. Ράιντερ απάντησε «σαφώς», όταν εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ρωτήθηκε εάν στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, πρέπει όλοι να έχουμε τα ίδια εργασιακά δικαιώματα. Επισήμανε, άλλωστε, ότι εκπροσωπεί μία οργάνωση «που παράγει διεθνή εργασιακά πρότυπα, τα οποία ισχύουν για όλες τις χώρες και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο φυσικά έχουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο, για το οποίο ο πρωθυπουργός έθεσε το ερώτημα αν ισχύει για όλους και είδαμε και την απάντηση του προέδρου Γιούνκερ σε αυτό».

Επίσης, ανέφερε ότι η συνάντηση με τον πρωθυπουργό αφορούσε τη συζήτηση για τη συνεχιζόμενη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την ILO, σχολιάζοντας: «Έχουμε καλό ιστορικό συνεργασίας και φυσικά έχουμε μπροστά μας ορισμένες σημαντικές προκλήσεις».

Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας υπογράμμισε ότι μία από αυτές είναι το μέλλον των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα, ζητήματα που αφορούν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ζητήματα που αφορούν στον καθορισμό του κατώτατου μισθού. «Και έχουμε δουλειά να κάνουμε», σημείωσε. Όπως ανέφερε, ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζόμενων, που το ILO υπερασπίζεται, είναι το δικαίωμα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Τόνισε ότι ο σεβασμός σε αυτό το δικαίωμα, και το να το λαμβάνουμε υπόψη, πρέπει να είναι σημαντικό κομμάτι της θεώρησης, όχι μόνο των ελληνικών παραγόντων (κυβέρνησης, εργοδοτών, εργαζομένων) αλλά και των διεθνών εταίρων σας επίσης. «Και θα στηρίξουμε σθεναρά αυτήν την υπόθεση», συμπλήρωσε.

«Είναι σημαντικό να συνδέσουμε τις συγκεκριμένες συνθήκες στην Ελλάδα με το μέλλον της Ευρώπης και του ευρωπαϊκού κοινωνικού εγχειρήματος», υποστήριξε ο κ. Ράιντερ, για να τονίσει πως ο ίδιος τυγχάνει να είναι Βρετανός και ότι ως υποστηρικτής της Ευρώπης έχει ιδιαίτερο μέλημα για το γεγονός ότι «το μέλλον της Ευρώπης πρέπει να βασίζεται σθεναρά στις κοινωνικές αρχές που την έκαναν επιτυχημένη για δεκαετίες». «Η ελληνική υπόθεση σχετίζεται άμεσα με το συνολικό ευρωπαϊκό μέλλον», κατέληξε.

(ΑΠΕ/ΜΠΕ)