Σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται να επικεντρωθεί η αυριανή ατζέντα για τη διαχείριση του Προσφυγικού στη Σύνοδο Κορυφής, στη Μάλτα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση θα έχει εκεί ως αιχμή του… δόρατος το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα. Επ’ αυτού ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά θέλει να πάει εκεί, να θέσει την ατζέντα της ΕΕ, να ακούσει τι έχει να πει η τουρκική πλευρά και τι ζητάει και κατόπιν η Ελλάδα να παίξει ρόλο στην προετοιμασία της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα διεκδικεί ενεργό ρόλο στη διαπραγμάτευση της ΕΕ με την Τουρκία για το ζήτημα της διαχείρισης των προφυγικών ροών. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συζητήσει τις τουρκικές θέσεις, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει το πρωί της Πέμπτης, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θέμα της συνάντησης τους θα είναι το Προσφυγικό, ο συντονισμός για την άτυπη σύνοδο και το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία. Επιπλέον, αύριο το πρωί, στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με την Πρόεδρο της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, Σιμονέτα Σομαρούγκα, με αντικείμενο την προώθηση της αμοιβαίας συνεργασίας σε οικονομικά και φορολογικά θέματα.

Κεντρικές θέσεις της ελληνικής πλευράς είναι να γίνεται στην Τουρκία η ταυτοποίηση και η επανεγκατάσταση των προσφύγων προς τις χώρες της ΕΕ, ώστε να σταματήσει το καθημερινό ρίσκο και το καθημερινό δράμα της απώλειας ζωών στη θάλασσα του Αιγαίου, και αφετέρου να υπάρχει καλύτερη φύλαξη των συνόρων της. Tις θέσεις αυτές έχει ήδη διατυπώσει η ελληνική κυβέρνηση, δια του πρωθυπουργού, και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το θέμα αυτό θα είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει στην Τουρκία την επόμενη εβδομάδα.

Από τη δική της πλευρά η Τουρκία έχει διατυπώσει τις ακόλουθες θέσεις: χαλάρωση της βίζα, επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, χρηματοδότηση για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και εκκίνηση μιας διαδικασίας συνόδων ΕΕ-Τουρκίας. Επισημαίνεται ότι η χρηματοδότηση που ζητείται είναι της τάξης των 3 δισ., ενώ το Ταμείο που αναμένεται να ανακοινωθεί στη Σύνοδο της Βαλέτας για την αντιμετώπιση οικονομικών και άλλων προβλημάτων που οδηγούν τους ανθρώπους να φεύγουν από τις αφρικανικές χώρες, έχουν ως αρχικό ποσό μόλις 1,81 δισ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι στην άτυπη σύνοδο, θα είναι “παρών” και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, επιστρέφοντας από το ταξίδι του στην Τουρκία.

Όσον αφορά στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής για τη Μετανάστευση που μετά το αποψινό δείπνο συνεχίζονται αύριο, στην τοποθέτησή του ο Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να διατυπώσει τη βασική θέση ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο τριών κρίσεων – για τις οποίες έχει επανειλημμένα μιλήσει ο πρωθυπουργός, ότι δέχεται την πίεση από τις προσφυγικές ροές και δίνει αγώνα για την διαχείρισή τους στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης και των αξιών.

Στη Σύνοδο για τη Μετανάστευση, που γίνεται με τη συμμετοχή των κρατών-μελών της ΕΕ και σειρά αφρικανικών χωρών, η βασική αντίθεση είναι μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διεξαγωγή της Συνόδου ήταν επιδίωξη της Ιταλίας ώστε να καταστήσει το μεταναστευτικό ζήτημα (σ.σ. η ίδια δέχεται μεταναστευτικά ρεύματα από την Αφρική) ως πρόβλημα που αφορά την ΕΕ στο σύνολό της. Η Ελλάδα επιδιώκει να καταστήσει το μεταναστευτικό και προσφυγικό ως πρόβλημα που αφορά την ΕΕ, αλλά και τη Μεσόγειο στο σύνολό της, και συμφωνεί με τη θέση πως θα πρέπει να αναδειχτεί ότι υπάρχει πύλη μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων προς την Ευρώπη, όχι μόνο από την Αφρική, αλλά και από την Τουρκία.

Στη Σύνοδο θα ψηφιστεί κείμενο συμπερασμάτων και ένα πρόγραμμα δράσης. Αναφορικά με το σημείο σχετικά με την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της εκμετάλλευσης και της παράνομης διακίνησης μεταναστών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ελληνική θέση είναι ότι η αντιμετώπιση δεν πρέπει να περιοριστεί σε τοπικό επίπεδο, αλλά ότι θα πρέπει να υπάρξει συνολική αντιμετώπιση των δικτύων διακίνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητώντας με συνεργάτες του ο κ. Τσίπρας είχε την πρόθεση να αναδείξει και άλλες πτυχές του θέματος, όπως π.χ. το ότι θα πρέπει όταν γίνονται προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού θα πρέπει να ασχοληθούμε με δύο πράγματα, τις περιφερειακές συγκρούσεις και τη φτώχεια και εξαθλίωση στις χώρες προέλευσης. Συνεπώς κάθε προσπάθεια για ριζική αντιμετώπιση του θέματος πρέπει να εστιάζει στις αιτίες αυτές. Επιπλέον, αναμένεται να θέσει και το ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας οδικός χάρης που δεσμεύσει κάθε χώρα σε κοινές αρχές.

Μηνύματα ενότητας από τη Βαλέτα, στη Σύνοδο Κορυφής για την προσφυγική κρίση

epa05020921 Attendees to the Valetta Summit on Migration 2015 line up for a group photo in Valetta, Malta, 11 November 2015. European and African leaders meet in Malta starting for a two-day migration summit, as Europe struggles to stem the flow of people attempting to reach its shores. EPA/LINO ARRIGO AZZOPARDI

Περισσότερες από 50 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αφρικής συμμετέχουν στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής για την προσφυγική κρίση, με την ελπίδα να δοθούν κοινές απαντήσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου που αποσταθεροποιεί την Ευρώπη και επηρεάζει επίσης την Αφρική.

«Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, τόσο οι χώρες προέλευσης όσο και οι χώρες προορισμού», δήλωσε κατά την έναρξη των εργασιών της Συνόδου των ηγετών των κρατών των δύο ηπείρων, ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μούσκατ, ο οποίος χαρακτήρισε τη Σύνοδο αυτή «μια ευκαιρία χωρίς προηγούμενο (οι χώρες) να εργαστούν από κοινού».

Οι αφρικανικές και ευρωπαϊκές χώρες «έχουν κοινό συμφέρον» να μειώσουν τις ροές των προσφύγων, επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την άφιξή του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να βοηθήσει την Αφρική και «οι Αφρικανοί οφείλουν να μας βοηθήσουν προκειμένου να περιορίσουμε τις μεταναστευτικές ροές ή ενδεχομένως να τις σταματήσουμε» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έθεσε από τη Βαλέτα το ζήτημα της ευρωπαϊκής βοήθειας με στόχο την ανάπτυξη της Αφρικής ως πρωτεύον στις προσπάθειες για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, ενώ απηύθυνε έκκληση στις χώρες της Αφρικής να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών.

«Πρέπει να τείνουμε το χέρι προς την Αφρική», όμως «πρέπει επίσης να τους ζητήσουμε να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις στον τομέα της ασφάλειας διότι δε μπορούμε να αποδεχθούμε ότι στη Λιβύη, στο Νίγηρα υπάρχουν διακινητές που χρησιμοποιούν την απόγνωση για να προωθήσουν τη μετανάστευση, η οποία καταλήγει σε αδιέξοδα ή ακόμα και τραγωδίες» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Η Ευρώπη και η Αφρική δε μπορούν να αδιαφορούν» είπε ενώπιον των ομολόγων του ο πρόεδρος της Σενεγάλης Μακί Σαλ, η χώρα του οποίου έχει αναλάβει την προεδρία της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (Cédéao).

«Μαζί, ας απορρίψουμε τον στιγματισμό, την πολιτική της ανέγερσης φρακτών και την αναδίπλωση στον εαυτό μας» σημείωσε.

Αυτήν την θέση υποστηρίζουν σε μεγάλο βαθμό όλοι οι ηγέτες.

«Ο μόνος τρόπος για να διαχειριστούμε αυτό το φαινόμενο είναι να το κάνουμε μαζί» δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Το Ταμείο για την Αφρική, με διαθέσιμα ύψους 1,8 δισεκ, ευρώ, που αναμένεται να επικυρωθεί στη Μάλτα, είναι «ένα από (τα απαραίτητα) εργαλεία», όμως «δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων» τόνισε.

Το σχέδιο δράσης στο οποίο αναμένεται να καταλήξει η Σύνοδος «θα καταπολεμήσει την παράτυπη μετανάστευση και θα συμβάλλει περισσότερο προκειμένου να προσφέρουμε επιπλέον νόμιμες δυνατότητες (στους πρόσφυγες και μετανάστες) να αρχίσουν να εργάζονται στην Ευρώπη» υποσχέθηκε από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Η ΕΕ προσφέρει οικονομική βοήθεια κι άλλα οφέλη στις αφρικανικές χώρες για να ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσφέρει στις κυβερνήσεις αφρικανικών κρατών ένα φάσμα οικονομικής βοήθειας, καθώς και διευκολύνσεις στις διαδικασίες χορήγησης θεωρήσεων διαβατηρίου, σε αντάλλαγμα για τη συμβολή τους στον περιορισμό της ροής μεταναστών προς κράτη-μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένου του επαναπατρισμού παράτυπων μεταναστών που επαναπροωθούνται.

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης, ένα έγγραφο 17 σελίδων, στο οποίο αναμενόταν να συμφωνήσουν οι ηγέτες των κρατών της ΕΕ και της Αφρικής στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα στην Μάλτα και περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, ενεργοποιούνται δεκάδες πρωτοβουλίες για μια συνεργασία – όπως την χαρακτηρίζουν οι ηγέτες – για την αντιμετώπιση της φτώχιας και της έλλειψης ασφάλειας που εξωθούν τους πολίτες αφρικανικών χωρών προς βορρά και για την διασφάλιση ενός ασφαλούς ταξιδιού για τους μετανάστες που βρίσκονται ήδη σε κίνηση.

Αξιωματούχοι της ΕΕ ανέφεραν ότι το σχέδιο δράσης οριστικοποιήθηκε σήμερα, έπειτα από διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ευρωπαϊκές και αφρικανικές χώρες.

Παράλληλα με την δέσμευση να συναφθούν περισσότερες συμφωνίες μεταξύ ΕΕ και αφρικανικών κρατών για την διεύρυνση και επιτάχυνση του επαναπατρισμού παράνομων αφρικανών μεταναστών από την Ευρώπη, οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα προσφέρουν στις κυβερνήσεις των αφρικανικών χωρών που επιδεικνύουν πνεύμα συνεργασίας διευκολύνσεις στις διαδικασίες χορήγησης θεώρησης διαβατηρίων για όσους ταξιδεύουν στην Ευρώπη, όπως και στη χορήγηση επαγγελματικής βίζας.

Ο αριθμός των αφρικανών φοιτητών και των καθηγητών πανεπιστημίου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής της ΕΕ θα διπλασιαστεί τον επόμενο χρόνο, συγκριτικά με τα επίπεδα που βρισκόταν το 2014.

Το σχέδιο επίσης δίνει απαντήσεις στις ανησυχίες που έχουν εκφράσει αφρικανικές κυβερνήσεις ότι ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών ενδεχομένως να επιφέρει μείωση των εμβασμάτων από αφρικανούς που ζουν στην Ευρώπη προς τις οικογένειες τους στις πατρίδες τους.

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών εκτιμούν ότι τα εμβάσματα αυτά τονώνουν την οικονομία των αφρικανικών χωρών, καθώς το ποσό που στέλνουν είναι διπλάσιο από αυτό της κρατικής οικονομικής βοήθειας.

Λαμβάνοντας υπόψη τις διαμαρτυρίες για το ότι οι αφρικανοί που ζουν στην ΕΕ χρεώνονται υπέρογκες προμήθειες για να στείλουν χρήματα στις πατρίδες τους – στις περισσότερες περιπτώσεις το 10% ή περισσότερο – το σχέδιο υποχρεώνει τις κυβερνήσεις να περικόψουν τις προμήθειες κάτω από το 3% σταδιακά έως το 2030 και να ενθαρρύνουν μια σημαντική μείωση στα έξοδα μεταφοράς τα επόμενα πέντε χρόνια.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας