Στο «καθήκον» του Έλληνα πρωθυπουργού να μεταρρυθμίσει την ελληνική κοινωνία, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις που έχει υπογράψει η ελληνική πλευρά στάθηκε μέσω συνέντευξής του ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων και Δημοκρατών, Γκι Φέρχοφστατ, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα Δευτέρα την Αθήνα όπου και θα έχει συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Έθνος, ο κ. Φέρχοφστατ, αφού τονίζει την ανάγκη να στηριχτεί η Ελλάδα «με κάθε κόστος» ώστε να παραμείνει στο ενιαίο νόμισμα, παράλληλα τάσσεται υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, μέσω της δημιουργίας ενός μηχανισμού αμοιβαιότητας του χρέους.

Ο κ. Φέρχοφστατ εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτικός όσον αφορά τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσφυγική κρίση, ζητώντας τη δημιουργία κοινών ευρωπαϊκών συνόρων και περιπολιών της Ακτοφυλακής.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Γκι Φέρχοφστατ:

Η Ελλάδα συμφώνησε σε ένα σκληρό πακέτο λιτότητας προκειμένου να μείνει στην Ευρωζώνη. Στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας καταφέρουν να το εφαρμόσουν επιτυχώς, ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η «απάντηση» της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Τι πρέπει να γίνει με το ελληνικό χρέος;

Πρώτα από όλα, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του πρέπει να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις. Είναι ένα μεγάλο καθήκον να μεταρρυθμίσουν την ελληνική κοινωνία προκειμένου να την κάνουν πιο ανταγωνιστική για να δημιουργήσει οικονομική ανάπτυξη ξανά.

Ο κ. Τσίπρας έχει δείξει ότι είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με την υπόλοιπη Ευρωζώνη και έχει δείξει ότι είναι πρόθυμος να αρχίσει τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν ο κ. Τσίπρας έχει καταφέρει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις επιτυχώς.

Θα τον δω στην Αθήνα για να συζητήσουμε το μεταρρυθμιστικό πακέτο και τον ρόλο που πρέπει να παίξει η Ευρωπαϊκή Ενωση στο να βοηθήσει την Ελλάδα να γίνει πιο ανταγωνιστική ξανά. Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να εργαστούμε προς τη μεγαλύτερη οικονομική ενοποίηση, συμφωνώντας σε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό αμοιβαιότητας χρέους και σε μια πραγματική ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση. Η αμοιβαιότητα του χρέους θα δώσει στις χώρες που συμμετέχουν περισσότερο χώρο να επενδύσουν στην οικονομία τους, επειδή, χάρη στις αυξανόμενες εγγυήσεις, τα επιτόκια των δανείων θα μειωθούν.

Υπάρχει ένα ντιμπέιτ στις χώρες που βρίσκονται σε κρίση ότι η ΕΕ δεν βοηθά επαρκώς στην επαναφορά της ανάπτυξης και την καταπολέμηση της φτώχειας. Στην περίπτωση της Ελλάδας, με περίπου το 30% να είναι άνεργοι, πώς θα μπορούσε η ΕΕ να βοηθήσει τη χώρα να ανακάμψει και να φύγει από τη λιτότητα;

Το επί δεκαετίες πελατειακό σύστημα στην Ελλάδα ήταν επιβλαβές για την ελληνική οικονομία. Κάτω από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η ελληνική οικονομία έχασε πολύ από την ανταγωνιστικότητά της. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ζήτησε η ΕΕ δεν είναι πάντα εύκολο να υλοποιηθούν, αλλά είναι απολύτως αναγκαίες για να επαναφέρουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Ο εκσυγχρονισμός της αγοράς εργασίας, το άνοιγμά της στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα είναι μέτρα που θα βοηθήσουν την ελληνική οικονομία μακροπρόθεσμα. Ολοι όσοι συνηγορούν υπέρ της επιστροφής στη δραχμή, παίζουν με τη φωτιά. Θα ήταν καταστροφή για την ελληνική οικονομία και κυρίως για τον μέσο Ελληνα, ο οποίος θα είχε να αντιμετωπίσει μια μεγάλη μείωση της αγοραστικής του δύναμης.

Τι θα πρέπει να περιμένει η ΕΕ από τον κ. Τσίπρα και την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να τερματίσει τη λιτότητα και την ύφεση; Ποια σημεία των μεταρρυθμίσεων τα οποία υπέγραψε η κυβέρνηση Τσίπρα είναι τα πιο σημαντικά κατά τη γνώμη σας;

Ο κ. Τσίπρας έχει έναν σημαντικό ρόλο να παίξει στο να σιγουρέψει ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών θα επιστρέψει, δείχνοντας ότι είναι σοβαρός όσον αφορά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Ενα από τα κρίσιμα στοιχεία της επαναφοράς εμπιστοσύνης είναι η εφαρμογή των νόμων. Επιπρόσθετα, ο κάθε ένας πρέπει να πληρώνει τους φόρους που του αναλογούν, ενώ η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα την εξάλειψη της διαφθοράς στην ελληνική κοινωνία, βάζοντας τέλος στο πελατειακό κράτος. Επίσης πρέπει να ανοίξει την αγορά εργασίας, να ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα και να μειώσει το Δημόσιο.

Τι έχετε να πείτε για τις συζητήσεις και τις συμφωνίες σχετικά με το Προσφυγικό; Ποια θεωρείτε ότι είναι η αποδοτική πολιτική, έτσι ώστε οι πρόσφυγες να διαμοιραστούν σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο σε συγκεκριμένες χώρες όπως η Ελλάδα;

Η μόνη καλή απάντηση είναι μια ευρωπαϊκή στρατηγική η οποία θα ασχοληθεί με την προσφυγική κρίση, συμπεριλαμβανομένου ενός Συστήματος Ευρωπαϊκών Συνόρων και Ακτοφυλακής, ένα μοναδικό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και μια Ευρωπαϊκή Μεταναστευτική Πολιτική.

Σήμερα αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες της αδράνειάς μας. Το Σύστημα του Δουβλίνου, στο οποίο αυτοί που ζητούν άσυλο πρέπει να κάνουν αίτηση στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα υποδοχής, έχει αποτύχει. Πρέπει να αντικατασταθεί από ένα σύστημα στο οποίο η κάθε χώρα δέχεται έναν δίκαιο αριθμό προσφύγων.

Πρέπει να συμφωνήσουμε επίσης σε κοινά ευρωπαϊκά σύνορα και Ακτοφυλακή. Σε μια ελεύθερη ζώνη Σένγκεν, τα ελληνικά σύνορα θα είναι επίσης και τα σύνορα της Γερμανίας. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μόνη της η υπεύθυνη της φύλαξης των συνόρων της. Πρέπει να δεχθεί βοήθεια από άλλες χώρες και πρέπει επίσης να δεχθεί ότι, εκτός από τη βοήθεια στη φύλαξη των συνόρων, θα τη βοηθήσουν στην καταγραφή όσων μπαίνουν στη χώρα και θα βοηθήσουν στην παροχή αξιοπρεπούς καταλύματος και συνθηκών διαβίωσης.

Η στρατηγική της ΕΕ επικεντρώθηκε στην ανάθεση των προβλημάτων μας σε χώρες εκτός της ΕΕ, κυρίως την Τουρκία. Ωστόσο, είναι μια φαντασίωση να πιστεύουμε ότι όλοι οι πρόσφυγες θα παραμείνουν στην Τουρκία, αν οι συνθήκες τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία δεν βελτιωθούν.

Πηγή φωτογραφίας: sooc

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας