16-09-2019 | 00:17

«Κρύβετε το πρόβλημα του υπέρογκου δανεισμού κάτω από το χαλί», τόνισε ο Κουτσούμπας (εικόνες – video)

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την οικονομία, κατηγόρησε τους Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη για «κούφιους διαπληκτισμούς». «Δεν θα σας αφήσουμε ανενόχλητους να συνεχίσετε τη φαρσοκωμωδία της τεχνητής πόλωσης. Και οι δύο, με τους κολαούζους σας, είστε το ίδιο επικίνδυνοι για τα λαϊκά συμφέροντα», τόνισε και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει το πρόβλημα του υπέρογκου δανεισμού κάτω από το χαλί και να το σπρώξει στο μέλλον.

Είπε ότι «όσο και αν οξύνονται οι διαπληκτισμοί μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ δεν μπορεί να κρυφτεί η συμφωνία τους για τα μέτρα που θα γονατίσουν τον ελληνικό λαό», ενώ και οι αντιπαραθέσεις «για το ποιος πολιτικός είναι απατεώνας ή ανίκανος διαχειριστής δεν μπορούν να κρύψουν τις δεσμεύσεις σας, να περικοπούν τα επόμενα χρόνια οι συντάξεις, να μειωθεί και άλλο το αφορολόγητο όριο, να συνεχιστούν οι λαϊκές θυσίες για να ανακάμψει η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων».

Επικαλούμενος την πρόσφατη τοποθέτηση του ΣΕΒ ως την «πιο αποκαλυπτική μαρτυρία για το τι έρχεται την επόμενη μέρα», όπως είπε, τόνισε ότι «είναι ολοφάνερο, ότι χέρι – χέρι οι δανειστές και η εγχώρια άρχουσα τάξη έχουν δρομολογήσει τις χειρότερες μέρες που έρχονται για τους εργαζόμενους».

Χαρακτήρισε πρόκληση τόσο το να μιλά η κυβέρνηση, για «δίπολο ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση» και να λαμβάνει επαίνους από τα επιτελεία της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, της αμερικανικής κυβέρνησης και της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας, όσο και το εμφανίζει ως δήθεν βαθιές διαφορές με τη ΝΔ «το αν θα αναστείλετε για μερικούς μήνες στην ουσία, άντε μέχρι τις κάλπες των βουλευτικών εκλογών, τις δεσμεύσεις σας να πετσοκόψετε τις συντάξεις».

«Το ΚΚΕ έχει αποκαλύψει και καταγγείλει το τσάκισμα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, που έχουν οδηγήσει σε μεγάλες περικοπές μισθών και συντάξεων και διεκδικεί την κάλυψη των απωλειών, την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης», είπε, καλώντας την κυβέρνηση «εάν θέλει πραγματικά να ανακουφίσει τους συνταξιούχους και όχι να τους κοροϊδέψει πάλι μέχρι τις επόμενες εκλογές», να ψηφίσει την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο που συζητιέται την ερχόμενη Τρίτη του υπουργείου Εργασίας, για κατάργηση όλων των ρυθμίσεων του Ν. 4387/16, που προβλέπουν τον επανυπολογισμό των συντάξεων και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς.

«Επίσης, προχωρήστε στην άμεση κατάργηση του άρθρου 12 του “νόμου Κατρούγκαλου”, για να αποκατασταθούν οι συντάξεις χηρείας, όπως ήταν πριν τον νόμο αυτό» επισήμανε.

Χαρακτήρισε επίσης μεγάλη πρόκληση να εμφανίζει η κυβέρνηση ως φιλολαϊκή στροφή τη μείωση του ΦΠΑ, που η ίδια αύξησε, και μόνο σε πέντε νησιά και όχι στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου, προσθέτοντας: «Είστε όλοι υπόλογοι γιατί με το τρίτο μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, αλλά και τα άλλα κόμματα που το ψήφισαν – η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ- δεσμευτήκατε για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου».

«Το ΚΚΕ διεκδικεί την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στα πλαίσια αυτά προτείνουμε τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου. Για το λόγο αυτό καταθέσαμε τροπολογία – προσθήκη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας – που συζητιέται κι αυτή την Τρίτη – και σας προκαλούμε να το ψηφίσετε, εάν δεν έχετε σκοπό πάλι να κοροϊδέψετε για αυτό το εξάμηνο τους νησιώτες που πραγματικά υποφέρουν», πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε, επίσης, πρόκληση να έχουν ληφθεί μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα για όλα τα επόμενα χρόνια «και η κυβέρνηση λέει ότι αυτά αντισταθμίζονται από ορισμένα βοηθήματα που θα δοθούν μόνο μία φορά σε ορισμένες κατηγορίες, κυρίως ακραίας φτώχειας».

«Με τη φαρσοκωμωδία της γραβάτας, είχατε το θράσος να βγείτε στον ελληνικό λαό και να ανακοινώσετε πως “λύσατε” το ζήτημα του χρέους, πως το πρόβλημα διευθετήθηκε δήθεν μέσα απ’ τη σκληρή σας διαπραγμάτευση», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε, μεταξύ άλλων, ότι «το μόνο που κερδίσατε με τη διαπραγμάτευση είναι η δυνατότητα να μην αποπληρώνει το κράτος δάνεια προς τον EFSF για μια δεκαετία, σπρώχνοντας τα λίγο προς το πίσω».

Αυτό επιτρέπει, συνέχισε, «ασφάλεια σε όσους δανείσουν σήμερα στο ελληνικό κράτος πως θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω, αφού τη δεκαετία που εξασφαλίσατε, δεν έχει άλλες μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις. Οι εργαζόμενοι αρκεί να σκεφτούν ποιος πληρώνει και ποιος θα ωφεληθεί από τη νέα ρύθμιση του χρέους».

Είπε ότι η συμφωνία της κυβέρνηση «δεσμεύει τους εργαζόμενους της χώρας σε τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα, του 3,5% για τα επόμενα 4 χρόνια και στη συνέχεια, για πλεονάσματα αδιευκρίνιστου ύψους, πάνω απ’ το 2,2% μέχρι το 2060, φορτώνοντας σε τρεις γενιές Ελλήνων εργαζόμενων να αποπληρώνουν τα διάφορα δάνεια».

«Η νέα ρύθμιση λοιπόν του χρέους, σημαίνει πως ο λαός, ξανά, θα ματώνει», υπογράμμισε.

Χαρακτήρισε ως δεύτερο ψέμα του πρωθυπουργού τα περί τέλους της εποπτείας, τονίζοντας «η συμφωνία που υπογράψατε, προβλέπει ένα συνεχές, μόνιμο αυστηρό πλαίσιο ελέγχου των οικονομικών εξελίξεων στη χώρα» και ότι η κυβέρνηση δεσμεύθηκε πως «όλες οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει, θα διατηρηθούν».

«Το πιο “ωμό” ψέμα σας είναι πως με τη συμφωνία που υπογράψατε, τα βάσανα των εργαζόμενων τελειώνουν», είπε, επισημαίνοντας ότι η μέχρι σήμερα σφαγή των λαϊκών δικαιωμάτων θα θωρακιστεί στο διηνεκές, ότι η μεταμνημονιακή περίοδος μεταφράζεται σε νέες σκληρές θυσίες για τους εργαζόμενους, που περιλαμβάνονται στο παράρτημα της συμφωνίας, με νέα φορολογική αφαίμαξη του λαού, επιθετική επέκταση των πλειστηριασμών και διατήρηση των καθηλωμένων μισθών με μοναδικό κριτήριο την θωράκιση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Πρόσθεσε ότι στη συμφωνία περιλαμβάνονται σαφείς δεσμεύσεις της κυβέρνησης για ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων και εκχώρηση στο μεγάλο κεφάλαιο της Ενέργειας, της Ύδρευσης και των Μεταφορών.

«Ιδιωτικοποιήσεις, που θα οδηγήσουν σε τεράστια εκτίναξη του κόστους για τα λαϊκά στρώματα, για τις λαϊκές οικογένειες», υπογράμμισε.

Είπε ότι η κυβέρνηση φέρνει μέτρα που εγγυώνται την καπιταλιστική κερδοφορία και γι’ αυτό «σας κρατάνε τα πολιτικά αφεντικά σας και σας αξιοποιούν σε αυτή μόνο την κατεύθυνση», προσθέτοντας: «Η ανάπτυξή σας πατάει πάνω στο τσάκισμα των εργαζόμενων, στη διατήρηση αντιλαϊκών μέτρων, σε νέα μέτρα που θα έρθουν για φθηνή εργατική δύναμη. Γι’ αυτό και οι εργαζόμενοι πρέπει να φοβούνται αυτή την ανάπτυξή σας».

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση απροκάλυπτα έχει αναλάβει τον ρόλο του σημαιοφόρου των συμφερόντων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, διακινδυνεύοντας ακόμα και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε πολεμική αναμέτρηση για τα συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων.

Είπε ότι το ΚΚΕ προειδοποιεί τον ελληνικό λαό ότι η ανάπτυξη για την οποία κάνει λόγο η κυβέρνηση μόνο βάσανα θα του αποφέρει.

Χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό επιτυχημένο διαχειριστή του σάπιου και διεφθαρμένου συστήματος, προσθέτοντας ότι «γι’ αυτό και η ΝΔ δυσκολεύεται να σας αντιπολιτευτεί επί της ουσίας και ανακαλύπτει ακόμα και “αριστερά” στοιχεία στην πολιτική σας, εκεί που δεν υπάρχουν, διακινδυνεύοντας πλέον ακόμα και τη σοβαρότητά της, ως το βασικό αστικό κόμμα που εκφράζει την πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου».

«Τα περί “φωτός – σκότους”, “προόδου – συντήρησης”, “ακροδεξιάς – ακροαριστεράς¨” και κολοκύθια τούμπανα, είναι μόνο για να κρύψουν την πλήρη ταύτιση και των δυο σας στη σημερινή κυρίαρχη και άκρως επικίνδυνη ευρωατλαντική πολιτική» τόνισε, καταλήγοντας: «Είναι στο χέρι του λαού μας, των εργαζομένων, των νέων να βγουν στο προσκήνιο, να οργανώσουν την αντεπίθεση τους ενάντια σε όλους εσάς που τους ματώνετε τα όνειρα, που τους κλέβετε την ίδια τη ζωή. Εμείς, σ’ αυτή τη μάχη θα είμαστε παρόντες, κάθε ώρα κάθε στιγμή, με δυναμισμό και με συνέπεια».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στιγμές αγωνίας στη Ζάκυνθο: Σκληρή μάχη με τις φλόγες – Εκκενώθηκαν χωριά (video)

Οι Αρχές αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα χωριά Αγαλάς και Κερί, παρά τις αντιρρήσεις πολλών κατοίκων - Κάηκε ένα σπίτι Μεταφέρθηκαν με λεωφορεία πελάτες...

Κύπρος: Χειροπέδες σε δυο Ελληνοκύπριες από τις κατοχικές «αρχές» στη Μόρφου

Πρόκειται για δύο γυναίκες ηλικίας 50 και 20 ετών, που θέλησαν να φωτογραφίσουν το σπίτι όπου διέμεναν πριν από την τουρκική εισβολή Η...

Άγρια δολοφονία με μαχαίρι στην πλατεία Αμερικής: Ένας νεκρός από τη συμπλοκή

Η αιματηρή συμπλοκή μεταξύ δυο ομάδων αλλοδαπών σημειώθηκε στην οδό Σπάρτης 4 στην πλατεία Αμερικής Το νεαρό θύμα έφερε στο σώμα του τραύματα...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποινή φυλάκισης 35 ετών και πρόστιμο 680.000 ευρώ από την εφορία στον Βασίλη Παϊτέρη

Ο Βασίλης Παϊτέρης εξομολογήθηκε τις δύσκολες στιγμές που περνάει μετά από πρόστιμο που του επέβαλε η εφορία.Πώς είναι η ζωή σου αυτόν τον καιρό;Είμαι...

Ξέσπασε ο Κραουνάκης κατά της Παναγιωταρέα – «Ουστ ελεεινή»

«Άστραψε και βρόντηξε» κατά της συμβούλου της υπουργού Πολιτισμού Άννας Παναγιωταρέα ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης, μετά από άρθρο που έγραψε η δημοσιογράφος στον...

Πέθανε ο Τάκης Σπυριδάκης

Ο Τάκης Σπυριδάκης «έφυγε» από τη ζωή σκορπίζοντας θλίψη τον καλλιτεχνικό κόσμο. Ο γνωστός ηθοποιός έδινε μάχη με τον καρκίνο αλλά δυστυχώς δεν τα...

Ο ανάγωγος της Κυριακής: Η κόρη μου η ΚΙΝΑΛίστρια!!!

Α! το κοριτσάκι το ‘χασε. Η Φωφώκα. Το υπηρετικό προσωπικό του Κυριάκου. Η κόρη μου η ΚΙΝΑΛίστρια!!!Της έδειξαν αυτή την αφίσα για το ΚΙΝΑΛ...

Βασίλης Καρράς: Τραγούδησε στη γαμήλια δεξίωση της κόρης του (video)

Την κόρη του πάντρεψε το απόγευμα της Παρασκευής ο Βασίλης Καρράς στη Θεσσαλονίκη.Η Ειρήνη παντρεύτηκε τον σύντροφό της, Λάμπρο και ακολούθησε δεξίωση με λαμπερούς...

Ολική επαναφορά Αλέξη (video)

Δυναμικός και με μια εξαιρετική ομιλία, ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε από το βήμα της 84ης ΔΕΘ τον προοδευτικό δρόμο που έχει ανάγκη η Ελλάδα,...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Λεπέν βλέπει «ιδεολογική νίκη» της ακροδεξιάς στο χαρτοφυλάκιο Σχοινά περί «προστασίας του ευρωπαϊκού...

Πήρε θέση και η Μαρίν Λεπέν για την αμφιλεγόμενη απόφαση της νέας προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να αναθέσει στον αντιπρόεδρο Μαργαρίτη...

«Πάρτι» για τον Άρη, «σκόρπισε» 4-0 τον Παναθηναϊκό που έχει μπει σε αγωνιστικό τέλμα

Με τον Γιάννη Φετφατζίδη να πετυχαίνει ένα γκολ και να δημιουργεί άλλα δύο, ο Άρης έφτασε στο επιβλητικό 4-0 επί του Παναθηναϊκού στο «Κλεάνθης...

Πήραν θέση οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες στη Βρετανία: Δεσμεύονται για ακύρωση του Brexit (video)

Ακύρωση του Brexit χωρίς δημοψήφισμα δεσμεύτηκαν ότι θα δρομολογήσουν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, εφόσον εκλεγούν, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την αναβολή στις όποιες εξελίξεις...

Τουλάχιστον 36 αγνοούμενοι από βύθιση πλοίου σε ποταμό στη Λ.Δ. του Κονγκό

Μάχη με το χρόνο και τα νερά δίνουν συνεργεία διάσωσης στη Λ.Δ. του Κονγκό, καθώς αγνοούνται τουλάχιστον τριάντα έξι άνθρωποι μετά το ναυάγιο ενός...

Νέα επιτυχία για την ΑΕΚ με τον Κωστένογλου στον πάγκο, 2-0 τη Λαμία

Η… αναγεννημένη ΑΕΚ της πέτυχε το «3Χ3» με τον Νίκο Κωστένογλου στον πάγκο της, καθώς επικράτησε 2-0 της Λαμίας στο ΟΑΚΑ, στο πλαίσιο της...

Τζακ Ποτ σημειώθηκε στην κλήρωση του Τζόκερ – Αυτοί είναι τυχεροί αριθμοί

Νέο Τζακ Ποτ σημειώθηκε στην πρώτη κατηγορία (5+1) – μοίραζε κοντά στα 5εκατ. ευρώ – στην κλήρωση του Τζόκερ την Κυριακή (15/09). Στη 2η...

Άγρια δολοφονία με μαχαίρι στην πλατεία Αμερικής: Ένας νεκρός από τη συμπλοκή

Η αιματηρή συμπλοκή μεταξύ δυο ομάδων αλλοδαπών σημειώθηκε στην οδό Σπάρτης 4 στην πλατεία Αμερικής Το νεαρό θύμα έφερε στο σώμα του τραύματα...

Ακάθεκτη και «λαμπερή» η Ξάνθη, νέα νίκη με 2-1: Αυτή τη φορά «θάμπωσε» τον...

Η Ξάνθη γράφει ιστορία, καθώς για πρώτη φορά καταφέρνει να ξεκινήσει σεζόν στο πρωτάθλημα με τρεις συνεχείς νίκες και μάλιστα με το ίδιο σκορ,...

Απειλεί με δημοψήφισμα ο Σαλβίνι: Εάν ακυρωθεί ο αντιμεταναστευτικός νόμος

Πήρε το «όπλο» στα χέρια του ο Ματέο Σαλβίνι και απειλεί απειλεί τη νέα κυβέρνηση με δημοψηφίσματα.Συγκεκριμένα, την οδό των δημοψηφισμάτων θα επιδιώξει η...

Έμεινε… ζωντανός με Μαξίμοβιτς ο Πανιώνιος, 1-0 την ΑΕΛ

Την πρώτη εφετινή νίκη του στη Super League 1 σημείωσε την Κυριακή (15/09) ο Πανιώνιος, ο οποίος για την 3η αγωνιστική πέτυχε σημαντική επιτυχία...

Κύπρος: Χειροπέδες σε δυο Ελληνοκύπριες από τις κατοχικές «αρχές» στη Μόρφου

Πρόκειται για δύο γυναίκες ηλικίας 50 και 20 ετών, που θέλησαν να φωτογραφίσουν το σπίτι όπου διέμεναν πριν από την τουρκική εισβολή Η...

Νέες εξελίξεις για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου – Εδώλιο για έξι ζητεί ο...

Αυτούς προτείνει ο εισαγγελέας να παραπεμφθούν σε δίκη για το αδίκημα της πρόκλησης θανατηφόρου σωματικής βλάβης Η οικογένεια θεωρεί ότι αυτή είναι μία...

Νεκρός άνδρας μέσα σε εγκαταλελειμμένο σπίτι στην Πάτρα

Άνδρας που ήταν νεκρός μέσα σε εγκαταλελειμμένο σπίτι στη διασταύρωση των οδών Λύκωνος και Μαυροκορδάτου στην Πάτρα, εντόπισε η Αστυνομία το πρωί της Κυριακής...

Με επιτυχία η μάχη της Πυροσβεστικής σε πυρκαγιά στην Ηλεία

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε τις απογευματινές ώρες σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Τριανταφυλλιά, του δήμου Ήλιδας στην Ηλεία. Η πυροσβεστική, λόγω και της ύφεσης των ανέμων, κατάφερε...

Τάκης Σπυριδάκης: Η ανακοίνωση της οικογένειάς του για την κηδεία

Ο Τάκης Σπυριδάκης έφυγε από τη ζωή το Σάββατο (14/09), σκορπίζοντας θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο, με τον ίδιο να είναι ιδιαίτερα αγαπητός στο κοινό....