Με μια παλιά αραβική παροιμία που λέει πως «τα σκυλιά ουρλιάζουν αλλά το καραβάνι προχωρά», ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απέκλεισε κάθε σενάριο για οικουμενική κυβέρνηση, εξαπολύοντας ταυτόχρονα μετωπική επίθεση σε ΜΜΕ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ στη σημερινή ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Να ξεχάσουν τα σενάρια για οικουμενικές κυβερνήσεις. Εμείς θα αντέξουμε, μακάρι να αντέξουνε και αυτοί που τώρα μας πολεμάνε. Όχι μόνο θα αντέξουμε, αλλά θα πετύχουμε και τους στόχους μας. Και ο λαός θα κρίνει το έργο μας, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, το Φθινόπωρο του 2019. Εμείς θα αντέξουμε, ας αντέξουν και αυτοί που μέχρι τώρα μας πολεμούν», υπογράμμισε με έμφαση ο Πρωθυπουργός.

Επίθεση σε ΜΜΕ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

«Παρουσιάζουν σαν αστάθεια της χώρας τη δική τους αποσταθεροποίηση! Αν υπάρχει στο πολιτικό σύστημα κρίση αστάθειας αυτή βρίσκεται σε κάποιους άλλους, όχι στον ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση που εδώ και τρεις μήνες δεν μπορεί να κάνει ούτε εσωκομματικές εκλογές, αρκείται στην αντι-σύριζα ρητορική. Τη στιγμή που η ευρωπαική σοσιαλδημοκρατία αλλάζει, όπως βλέπουμε στην Πορτογαλία, το ΠΑΣΟΚ επιμένει με μεγάλη εμμονή στη σύμπραξη με τη χειρότερη εκδοχή της Νέας Δημοκρατίας»

«Το μιντιακό σύστυμα ξεψυχά και βρυχάται γιατί η δικαιοσύνη άρχισε τους ελέγχους για τα θαλασσοδάνειά τους. Αυτά που ξέρανε να τα ξεχάσουνε.”, τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας την επίθεση του στα ΜΜΕ, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως: «Η δικαιοσύνη θα προχωρά απρόσκοπτα και χωρίς παρεμβάσεις και αυτό ας το βάλουνε καλά στο μυαλό τους. Όλοι θα ελέγχονται το ίδιο. Δεν υπάρχει περίπτωση να παρέμβουμε στο έργο της Δικαιοσύνης για να προστατεύσουμε κανένα. Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους μικροεπιχειρηματίες που δεν μπορούν να πάρουν δάνεια και αυτούς που χωρίς να μπορούν να τα δικαιολογούν παίρνανε δάνεια που δεν μπορούσαν να αποποληρώσουν.»

«Έχουμε ήδη περάσει στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος, το νόμο για τα ΜΜΕ», ανέφερε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην ΚΟ και πρόσθεσε: «Και τώρα η ευθύνη είναι στην αντιπολίτευση, η οποία πρέπει να συναινέσει επιτέλους για τον ορισμό των μελών του νέου ΕΣΡ, ώστε να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί για τις άδειες. Καταγγέλουμε στον ελληνικό λαό, αν υπάρχει σκέψη να μην στελεχωθεί το ΕΣΡ. Εμείς σε κάθε περίπτωση περιμένουμε, αλλά δεν θα αφήσουμε το θέμα στις καλένδες και εξηγούμαστε: Αν δεν προχωρήσει άμεσα ο ορισμός των μελών του ΕΣΡ δεν πρόκειται να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Θα αναλάβουμε τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβουμε”.

Συνεχής η καταπολέμηση της διαφθοράς

Ο Πρωθυπουργος αναφέρθηκε στη συνέχεια στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, λέγοντας ότι “μολονότι δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι με τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, της λαθρεμπορίας και της διαφθοράς, βελτιωνόμαστε κάθε μέρα όλο και περισσότερο”.

Μίλησε και για την άρνηση της αντιπολίτευσης να συζητήσει το ασφαλιστικό: “η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι το αν θα έχουμε την δυνατότητα να δίνουμε συντάξεις σε μερικά χρόνια, δεν είναι εθνικό θέμα. Δηλαδή δεν είναι εθνικό θέμα, ένα θέμα που αφορά την κοινωνική μας συνοχή.”

Υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε του κυβερνητικού έργου λέγοντας: «Κόντρα στις καταστροφολογικές εκτιμήσεις, καταλήξαμε σε ρυθμίσεις πολλαπλά προστατευτικές για τα χαμηλά εισοδήματα, αλλά και συνολικά για την ελληνική οικονομία», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια και πρόσθεσε: “Το πετύχαμε αυτό ανατρέποντας τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που τώρα μας κουνάνε το δάχτυλο, για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, αλλά και την αρχική θέση των δανειστών που ήθελαν καθεστώς προστασίας μόνο για το 16% των οφειλετών”.

Ως θετική εξέλιξη, όπως είπε ο πρωθυπουργός, καταγράφεται η διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος για τις 100 δόσεις. Αναφέρθηκε στο ζήτημα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση αλλά και στην ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών. Ειδικά για τις τράπεζες, είπε ότι η κυβέρνηση δημιουργεί προϋποθέσεις για την ταχύτατη ολοκλήρωση της διαδικασίας και την αποτροπή του κακού σεναρίου του κουρέματος των καταθέσεων. Είπε δε, ότι για πρώτη φορά το ελληνικό δημόσιο εξασφαλίζει κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου αλλά και υψηλότατα επιτόκια για τα χρήματα που θα καταβάλει, ενώ υπογράμμισε και την μεγαλύτερη του αναμενόμενου συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα που μειώνει την επιβάρυνση του δημόσιου χρέους και των φορολογουμένων.

Προυπολογισμός ανάπτυξης αυτός του 2016

Για την μαραθώνια μάχη του προϋπολογισμού που ξεκινά απόψε στη Βουλή, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «μπορεί κανείς να τολμήσει την εκτίμηση ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η ελληνική οικονομία μπορεί να επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης», με συνέπεια η δημοσιονομική προσαρμογή που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές να περιορίζεται κατά 500 εκατομμύρια ευρώ. Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο σημερινός στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016 είναι 0,5%, ενώ με βάση το προηγούμενο πρόγραμμα θα ήταν 4,5%. Για το λόγο αυτό κάλεσε όσους κουνάνε σήμερα το δάχτυλο στην κυβέρνηση, να μελετήσουν τα στοιχεία και να σταματήσουν την ακραία και πολιτικά σκόπιμη παραπληροφόρηση και την τρομολαγνεία. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι ο προϋπολογισμός που έχει κατατεθεί δίνει βάρος στην αύξηση των κοινωνικών δαπανών για να στηριχθούν όσοι πραγματικά έχουν ανάγκη στήριξης.

Παρ΄όλα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε τους βουλευτές ότι «ο δρόμος παραμένει ακανθώδης και ανηφορικός, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα είναι και δρόμος καταστροφής».

Ασφαλιστικό

Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η απάντηση του Πρωθυπουργού στις επικρίσεις που διατυπώνει η αντιπολίτευση για το ασφαλιστικό: «εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με απλή κινδυνολογία και καταστροφολογία, αλλά με σαφή προσπάθεια υπονόμευσης της εθνικής στρατηγικής απέναντι στις σκληρές απαιτήσεις των πιο σκληρών κύκλων των δανειστών». Είναι, όπως κατήγγειλε, οι ίδιοι άνθρωποι και οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που πρωταγωνίστησαν στο καταστροφικό PSI, είναι εκείνοι που επί μια πενταετία σχεδίασαν σε συνεργασία με την Τρόϊκα και ψήφισαν δεκάδες οριζόντιες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Και είναι ακόμη εκείνοι, όπως είπε, που καλούσαν την κυβέρνηση καθόλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, να δεχθεί πάλι οριζόντιες περικοπές, κατάργηση του ΕΚΑΣ και να δεχθεί τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος χωρίς δυνατότητα για ισοδύναμα.

Αναφερόμενος στη στάση που τήρησαν τα κόμματα στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «δεν έχουμε απλώς μια ανεύθυνη αντιπολιτευτική γραμμή» αλλά κόμματα που βάζουν το μικροκομματικό τους συμφέρον πάνω από τα συμφέροντα των συνταξιούχων. Ταυτόχρονα μίλησε για «βαθειά ανήθικη χαιρεκακία για τις δήθεν περικοπές που δήθεν θα αναγκαστεί να περάσει η κυβέρνηση με τη δική της ασφαλιστική μεταρρύθμιση».

«Εμείς θα κάνουμε τα πάντα ώστε να διασφαλίσουμε τις συντάξεις χωρίς περαιτέρω επώδυνες περικοπές και ταυτόχρονα θα επιχειρήσουμε να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά», είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πιάσει το στόχο της εξοικονόμησης του 1% του ΑΕΠ χωρίς οριζόντιες περικοπές, αλλά με εξορθολογισμό του συστήματος και θα επιχειρήσει ακόμη να καταστήσει το σύστημα ξανά βιώσιμο.

Καταπολέμηση της ανεργίας

Αλλά και στο πεδίο της καταπολέμησης της ανεργίας, «επίσης έχουν γίνει σημαντικά βήματα», είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι υπάρχει πια, ο συνδυασμός της κατάρτισης με την «εγγυημένη απασχόληση», ώστε η αναβάθμιση προσόντων να είναι πραγματική και αποτελεσματική για τους ανέργους και τις επιχειρήσεις. Στην κατεύθυνση αυτή 481 εκ ευρώ θα διατεθούν από σήμερα μέχρι το καλοκαίρι του 2016 και πλέον η κατάρτιση θα είναι πλήρως συνδεδεμένη με τις ανάγκες του παραγωγικού ιστού της χώρας μας, (εξαγωγικό εμπόριο, δεξιότητες πληροφορικής, logistics, κλπ). Ταυτόχρονα σχεδιάζεται και τίθεται σε εφαρμογή νέα γενιά προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας που δημιουργεί τουλάχιστον 100.000 νέες θέσεις απασχόλησης. Για την ανάπτυξη και υποστήριξη της κοινωνικής οικονομίας δημιουργούνται μέσα στο χρόνο που έρχεται, περιφερειακά κέντρα εξειδικευμένης νομικής και λογιστικής βοήθειας, δίκτυα ενημέρωσης, ενώ

“Θα συνεχίσουν να μας πολεμάνε τα συστημικά κέντρα εξουσίας”

“Δεν πρόκειται να σταματήσουμε εδώ όσο και αν κάποιοι το επιθυμούν”, συνέχισε ο πρωθυπουργός, και προέβλεψε ότι οι πιέσεις από τα συστημικά κέντρα εξουσίας θα συνεχίσουν να εντείνονται.

“Είναι δεδομένο ότι το σύστημα οικονομικής και πολιτικής εξουσίας δεν νιώθει άνετα με την διακυβέρνηση μας. Γι αυτό βρισκόμαστε σε διασταυρούμενα πυρά. Πρέπει γι αυτό να ανεβάσουμε ρυθμούς. Όχι μόνο στο πεδίο του κυβερνητικού έργου αλλά και μέσα στην κοινωνία, στους θεσμούς της, στα κινήματα, στα σωματεία. Οφείλουμε να κινητοποιηθούμε άμεσα όχι μόνο για να υλοποιούμε πολιτικές δεσμεύσεις, αλλά για να αλλάζουμε κάθε μέρα τους κοινωνικούς συσχετισμούς. Να υπερασπιζόμαστε την κυβέρνηση και το έργο της. Σε αυτήν την προσπάθεια χρειαζόμαστε την στήριξη του ελληνικού λαού.”, κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

 

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας