Με τον αντιδήμαρχο της Νάπολη συναντήθηκε ο Νάσος Ηλιόπουλος

Με τον αντιδήμαρχο της Νάπολη, Enrico Panini, συναντήθηκε στα γραφεία της «Ανοιχτής Πόλης», ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, Νάσος Ηλιόπουλος εγκαινιάζοντας και επίσημα τον κύκλο των διεθνών επαφών που έχει, συζητώντας μεταξύ άλλων και καλές πρακτικές ευρωπαϊκών πόλεων σε μια σειρά από ζητήματα, όπως η καθαριότητα και το οργανωμένο έγκλημα. Ξεχωριστή ενότητα αποτέλεσαν η κοινωνική πολιτική και η αλληλέγγυα αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Θέματα που αφορούν άμεσα και την Αθήνα.

Στην εγκάρδια αυτή συνάντηση, ο Αντιδήμαρχος της Νάπολη, εξήγησε στο Νάσο Ηλιόπουλο το πως η δημοτική αρχή έχει μεταμορφώσει μια πόλη που αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα καθαριότητας, εγκληματικότητας και προσφυγικού ζητήματος σε συνάρτηση με την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς.

Πιο συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο Enrico Panini, η δημοτική αρχή της Νάπολη:

Διενέργησε δημοψήφισμα με το οποίο ο δήμος επανάκτησε από ιδιώτες τη διαχείριση του νερού

Επέλυσε το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων με νέο τρόπο αποκομιδής, σύγκρουσης με τη μαφία και προσλήψεις δημοτικών υπαλλήλων.

Στην κορύφωση της κρίσης του προσφυγικού, όταν ο ακροδεξιός Σαλβίνι έκλεισε τα λιμάνια, ο δήμος της Νάπολη, χρησιμοποιώντας το ιταλικό σύνταγμα, άνοιξε το λιμάνι, κινητοποίησε τους κατοίκους της πόλης για συλλογή χρημάτων υπέρ των προσφύγων και έκανε καμπάνια όπου κάτοικοι, προσέφεραν εθελοντικά τα σκάφη τους για την περισυλλογή προσφύγων.

Ο Enrico Panini και ο Νάσος Ηλιόπουλος, συζήτησαν επίσης και για το Airbnb, καθώς η Νάπολη είναι μια πόλη, που γνωρίζει επίσης μία εκρηκτική ανάπτυξη του τουρισμού. Τις επόμενες εβδομάδες το δημοτικό της συμβούλιο θα ψηφίσει μία σειρά από μέτρα σχετικά με τη βραχυχρόνια μίσθωση. Τα μέτρα αυτά, όπως διαπιστώθηκε στη συνάντηση, βρίσκονται σε αντιστοιχία με τις θέσεις της «Ανοιχτής Πόλης» για την Αθήνα.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος, με τη σειρά του, δήλωσε πως «η Νάπολη μας έχει συγκινήσει και μας έχει εμπνεύσει. Προσφέρει ένα ζωντανό παράδειγμα για το πως τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν όταν οι πράξεις μιας προοδευτική δημοτικής αρχής συμβαδίζουν με τα συμφέροντα των κατοίκων της πόλης».

Η συνάντηση έκλεισε με την εμφατική πρόσκληση του αντιδημάρχου της Νάπολη προς τον Νάσο Ηλιόπουλο, «τον Ιούνιο, όταν θα είναι Δήμαρχος της Αθήνας», όπως είπε χαρακτηριστικά, για να παρευρεθεί στη μεγάλη λαϊκή τελετή, όπου οι δημότες της Νάπολη θα γιορτάσουν το έναρξη κατασκευής κοινωνικών κατοικιών σε μια μεγάλη υποβαθμισμένη περιοχή, που οι κάτοικοι διεκδικούσαν για χρόνια.


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook