ΜΕ το προεδρείου του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών συναντήθηκε νωρίτερα η υφυπουργός Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη, προκειμένου να ενημερωθεί για τις θέσεις και τα προβλήματα του κλάδου της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ θετικό και εποικοδομητικό κλίμα, κατά τη διάρκεια της οποίας το προεδρείο σημείωσε πως ο κλάδος παράγει εθνικό πλούτο, απασχολεί χιλιάδες εργαζομένους και κατέχει ακόμη και σήμερα το 20-25% των όλων βιομηχανικών εξαγωγών της χώρας.

Η κ. Τζάκρη τόνισε πως θα ενεργήσει προσωπικά, ώστε να βρεθούν λύσεις στα θέματα τα οποία της τέθηκαν. Σημειώνεται, πως το προεδρείο παρέθεσε στην κ. Τζάκρη υπόμνημα με τα σημαντικότερα ζητήματα που επιβαρύνουν τον κλάδο:

1. Το δυσβάσταχτο, πλέον, ενεργειακό κόστος (ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο) στην Ελλάδα και ιδιαίτερα για τους ενεργοβόρους κλάδους όπως είναι η κλωστοϋφαντουργία, που πλήττει καίρια την ανταγωνιστικότητά του. Επίσης ο ΣΕΒΚ αιτήθηκε, όπως για τις κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις που έχουν εκκρεμείς οφειλές προς τη ΔΕΗ και αδυνατούν να ανταποκριθούν, να θεσπισθεί η τμηματική πληρωμή σε 100 άτοκες δόσεις.

2. Η μηδενική ρευστότητα από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις, δημιουργεί ασφυξία στον κλάδο, ενώ το μέχρι τώρα το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων ήταν σχεδόν τριπλάσιο των ανταγωνιστριών ευρωπαϊκών χωρών.

3. Η άμεση επιστροφή του ΦΠΑ σε ένα κλάδο που εξάγει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του, που η καθυστέρηση αυτή τον έχει οδηγήσει σε ταμειακή ασφυξία, θα του δώσει μεγάλη ανάσα.

4. Η ενεργοποίηση του συστήματος των Κρατικών Προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής, όπως κατά σύστημα πράττουν και άλλες χώρες της Ε.Ε., που έχουν κλωστοϋφαντουργική δραστηριότητα, πράγμα που θα τονώσει την εσωτερική κλωστοϋφαντουργική παραγωγή.

5. Οι υψηλές ασφαλιστικές & εργοδοτικές εισφορές που φτάνουν μέχρι 50%, είναι οι υψηλότερες όχι μόνο σε σχέση με τις λοιπές χώρες της ΕΕ και βασικές ανταγωνίστριες του κλάδου (μέσος όρος 26%) αλλά και πολύ άνω του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ (μέσος όρος 28%).

6. Λήψη μέτρων για αυστηροποίηση των ελέγχων των ποιοτικών προδιαγραφών στις εισαγωγές κλωστοϋφαντουργιών προϊόντων από τρίτες χώρες.

7. Δυνατότητα ένταξης στο νέο αναπτυξιακό νόμο και σε λοιπά ευρωπαϊκά προγράμματα και των μεσαίων και μεγάλων βιομηχανιών, με στόχο την ενεργειακή εξοικονόμηση, ποιοτική αναβάθμιση και εξωστρέφεια.

8. Διευρύνοντας την οικονομική βάση για την δυνατότητα πρόσβασης και μεγαλύτερων βιομηχανιών του Κλάδου στο ΕΤΕΑΝ για επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης

9. Θέσπιση ενός σταθερού και δίκαιου φορολογικού νόμου για την επόμενη πενταετία.

 

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας