«Ευρωπαϊκός πυλώνας σταθερότητας Ελλάδα και Κύπρος», το μήνυμα Τσίπρα μετά την τριμερή Σύνοδο (video)
  • Στην Ελούντα πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα συνεργασίας η 6η τριμερής Ελλάδας- Αιγύπτου- Κύπρου
  • «Αυλαία» με συνάντηση Τσίπρα – Αναστασιάδη
  • Υπεγράφησαν Συμφωνία και Μνημόνια Συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών
  • Τσίπρας: Στηρίζουμε την Κύπρο στην αξιοποίηση της ΑΟΖ έναντι οποιασδήποτε απειλής τρίτης χώρας
  • Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για οριοθέτηση των ΑΟΖ το συντομότερο δυνατό

Κοινές δηλώσεις σε πολύ θερμό κλίμα πραγματοποίησαν ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος τη Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι μετά το τέλος των εργασιών της 6ης Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, στην Ελούντα.

Τσίπρας: Στηρίζουμε την Κύπρο στην αξιοποίηση της ΑΟΖ έναντι οποιασδήποτε απειλής τρίτης χώρας

«Η επιλογή της Κρήτης για την 6η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου έχει έναν ισχυρό συμβολισμό, όχι μόνο γιατί βρίσκεται κοντά και στις τρεις χώρες, αλλά γιατί αποτελεί εδώ και χιλιετηρίδες σταυροδρόμι των πολιτισμών μας και γενικότερα πολιτιστικό και οικονομικό σταυροδρόμι της Μεσογείου, με υψηλή γεωστρατηγική αξία διαχρονικά και στις μέρες μας», επισήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων των ηγετών των τριών χωρών.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η Κρήτη μετατρέπεται σε κόμβο μεταφοράς αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας

Παράλληλα, τον ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου ως περιφερειακό ευρωπαϊκό πυλώνα σταθερότητας και τον ρόλο της Αιγύπτου, για όλη την περιοχή, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Είναι σαφές ότι λύσεις στο Παλαιστινιακό και στη Λιβυη δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς την Αίγυπτο», ανέφερε και πρόσθεσε: «Ισορροπία στη Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και στη Δυτική Αφρική δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την Αίγυπτο. Αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και έλεγχος των προσφυγικών ροών από την Αφρική δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς την Αίγυπτο».

«Η σταθερότητα και η ανάπτυξη των χωρών της περιοχής και η συνεργασία μεταξύ των χωρών προέλευσης-διέλευσης και προορισμού έχουν κεντρική σημασία για να αντιμετωπισθεί επιτυχώς η πρόκληση του προσφυγικού-μεταναστευτικού» ανέφερε στη συνέχεια ο έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε τη συμβολή της Αιγύπτου σε αυτό το ζήτημα, σημειώνοντας ότι είναι «εξαιρετικά σημαντική» και γι’ αυτό η Ελλάδα στηρίζει απόλυτα τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου στην Αίγυπτο, τον Φεβρουάριο.
Παράλληλα, τόνισε πως είναι απαραίτητο να ανοίξει η συζήτηση και για μία στρατηγική σχέση ΕΕ-Αιγύπτου, που θα περιλαμβάνει τη στήριξη της χώρας σε σειρά μεταρρυθμίσεων.

«Εκφράσαμε σαφώς τη στήριξή μας στην Κύπρο, στην προσπάθειά της να αξιοποιήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ της, έναντι οποιασδήποτε απειλής τρίτης χώρας και τονίσαμε τη σημασία που έχει η εξόρυξη αυτή για όλο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους» συμπλήρωσε ο έλληνας πρωθυπουργός.

Να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό σε συμφωνία ως προς την οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, ξεπερνώντας τις όποιες τεχνικές δυσκολίες, συμφώνησαν ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για οριοθέτηση των ΑΟΖ το συντομότερο δυνατό,

«Είχαμε την ευκαιρία με τον πρόεδρο, Σίσι, στη διμερή μας συνάντηση, να κουβεντιάσουμε περαιτέρω, καθώς και οι δύο αντιλαμβανόμαστε τη μεγάλη σημασία που έχει η οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ των χωρών μας, και συμφωνήσαμε να βρούμε τον τρόπο να παρακάμψουμε τις όποιες τεχνικές δυσκολίες και να συμφωνήσουμε να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό σε συμφωνία για το ζήτημα αυτό», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Σε καλό κλίμα οι συναντήσεις του έλληνα πρωθυπουργόυ

Με τη διμερή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη ξεκίνησαν οι εργασίες της Συνόδου και στη συνέχεια ακολούθησε τετ α τετ του έλληνα πρωθυπουργού με τον αιγύπτιο Πρόεδρο.

Κατά τη συνάντηση του με τον κ. Αναστασιάδη, ο κ. Τσίπρας σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εστίασε στη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ενόψει της εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ, στις εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό και στο συντονισμό των δύο χωρών στο πλαίσιο των τριμερών και πολυμερών σχημάτων της Ανατολικής Μεσογείου.

Εντός του έτους πρέπει να κλείσουν οι τεχνικές διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, συμφώνησε ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Στη διμερή συνάντηση, διάρκειας μίας ώρας και δεκαπέντε λεπτών, που είχαν, συζητήθηκε, επίσης, πως ο αγωγός Eastmed μαζί με τα ελληνικά κέντρα LNG θα αποτελέσουν την κύρια ενεργειακή δίοδο εξαγωγών φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη.

Τέλος, συζητήθηκε η δυνατότητα, πέραν της τριμερούς, να δημιουργηθούν και νέα σχήματα συνεργασίας των τριών με άλλες χώρες.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν οι τριμερείς διαβουλεύσεις των αντιπροσωπειών Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και υπεγράφησαν Συμφωνία και Μνημόνια Συνεργασίας.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν διμερείς και τριμερείς συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Ενέργειας, Ψηφιακής Πολιτικής, Οικονομίας και Ομογένειας.

Τέλος, θα λάβει χώρα διευρυμένο γεύμα εργασίας των τριών αντιπροσωπειών το οποίο θα εστιάσει στην τριμερή συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, της ψηφιακής πολιτικής, του περιβάλλοντος και της ομογένειας.

Αναστασιάδης: Ανοίγει νέα προοπτική

Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξήγησε ότι αυτή η μόνιμη γραμματεία με έδρα την Κύπρο θα αφορά στην παρακολούθηση των όσων συμφωνούνται, ώστε να υπάρχει ένα συντονιστικό όργανο που θα υποδεικνύει πού υπάρχουν υστερήσεις και πού απαιτούνται περισσότερες δράσεις για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση των όσων συμφωνούνται.

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι η Κοινή Διακήρυξη, που υιοθέτησαν οι τρεις ηγέτες, αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα στην υλοποίηση του οράματος και των προτεραιοτήτων του τριμερούς μηχανισμού, που ήδη έχει παρουσιάσει αποτελέσματα σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο προς όφελος των λαών των τριών χωρών.

Τόνισε, δε, την αποφασιστικότητα των τριών για εντατικοποίηση του διαλόγου, ώστε να επιτύχουν ακόμα βαθύτερες συνεργασίες σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς, κάνοντας κι εκείνος ιδιαίτερη αναφορά στον ενεργειακό τομέα. Είπε, μεταξύ άλλων, ότι είναι ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο που θα αποτελέσει συνδετικό κρίκο στις σχέσεις των τριών χωρών, πέρα από τον Eastmed είναι και ΕuroAfrica Interconnector, «δίνοντας μία άλλη διάσταση στη δυναμική των χωρών μας».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε πως ενημέρωσε για την παρούσα κατάσταση του Κυπριακού και επανέλαβε την αποφασιστικότητά του -όπως είπε- να εμπλακεί ενεργά «σε έναν διάλογο που θα φέρει επιτέλους την ειρήνη στην Κύπρο, με τη δημιουργία ενός κράτους που θα είναι απόλυτα συμβατό με όσα οι υποχρεώσεις μας επιβάλουν σαν αποτελέσματα της ιδιότητάς μας ως κράτους-μέλους της ΕΕ». «Δηλαδή, του πλήρους σεβασμού στο ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά και γενικότερα στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, μίας χώρας που θα είναι πλήρως ανεξάρτητη, μακριά από τους όποιους αναχρονιστικούς θεσμούς, των εγγυήσεων ή παρουσίας στρατευμάτων, μίας χώρας που θα δίνει την ευκαιρία ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των δύο σύνοικων στοιχείων, που για δεκαετίες ή αιώνες δεν είχαν τι να τους φέρουν σε αντιπαράθεση» πρόσθεσε.

Ευχαρίστησε, δε, «θερμότατα για την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας και την εξίσου σημαντική συμβολή και συμπαράσταση της Αιγύπτου στα θέματα αρχών που άπτονται των βασικών προϋποθέσεων για μία επιτυχή λύση του κυπριακού προβλήματος».

Σίσι: Οχυρό απέναντι στις προκλήσεις η τριμερής συνεργασία

«Οι σχέσεις συνεργασίας των τριών χωρών μας θα είναι πάντα ένα οχυρό έναντι των αυξανόμενων προκλήσεων, επικεφαλής των οποίων είναι ο εξτρεμισμός και η τρομοκρατία που προσπαθούν να εξαπλωθούν εξ’ ονόματος της θρησκείας, είτε για κατακρήμνιση του θεσμού του κράτους, είτε για την κατακρήμνιση των κοινωνιών», τόνισε ο Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της 6ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Επίσης, ανέφερε, ότι οι ηγέτες των τριών χωρών συζήτησαν για την παράνομη μετανάστευση και το οργανωμένο έγκλημα και σημείωσε πως η ειρηνική διευθέτηση των διαφορών είναι η μοναδική λύση των προβλημάτων στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook