Διατήρησαν τις διαχωριστικές γραμμές τους οι αρχηγοί των κομμάτων, γεγονός που οδήγησε το Μέγαρο Μαξίμου να χαρακτηρίσει κατώτερη των περιστάσεων τη στάση και τη θέση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

 • 20.12– Η αντιπολίτευση εμφανίστηκε σήμερα κατώτερη των περιστάσεων και δεν διστάζει για μικροκομματικό όφελος να μειώσει τη διαπραγματευτική δυνατότητα της κυβέρνησης, σχολίαζαν πριν λίγο κυβερνητικοί κύκλοι, ιδίως για τη στάση που τήρησαν ο πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το ασφαλιστικό, για το οποίο η συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει ότι θα έχει κόστος 1% του ΑΕΠ, ο πρωθυπουργός είπε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι η κυβέρνηση έχει έτοιμο πλέγμα βιώσιμων παρεμβάσεων που καλύπτει το 0,6% του ΑΕΠ και κάλεσε τα κόμματα να συμμετέχουν σε επιτροπή με ειδικούς εμπειρογνώμονες προκειμένου να συζητήσουν για την πρότασή αυτή που καλύπτει το 0,6% του ΑΕΠ και για συμφωνία για την κάλυψη του υπολοίπου 0,4% του ΑΕΠ, με τρόπο που δεν θα οδηγηθούμε σε μείωση των συντάξεων. Ιδίως για τη στάση της προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών την άρνησή της να συνυπογράψει ανακοίνωση η οποία θα έκανε λόγο για βιώσιμο ασφαλιστικό χωρίς μειώσεις συντάξεων, απευθύνθηκε στην κα Γεννηματά λέγοντας τα έχετε κάνει όλα, μειώσεις στις συντάξεις, PSI, και σήμερα εναντιώνεστε στην πρόταση αυτή; Τέλος από κυβερνητικές πηγές γίνεται γνωστό ότι όταν ο πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε αντίθετος με τη δημιουργία Hot Spot στα νησιά, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι είναι μια στάση επιζήμια, που θίγει την διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας.
 • 20.09Δήλωση προέδρου ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά: “Πιστεύω στον διάλογο και την πολιτική συνεννόηση. Γιατί αυτό έχει ανάγκη η χώρα μας σήμερα και γιατί αυτό απαιτούν όλοι οι πολίτες από εμάς. Όμως αυτός ο διάλογος και η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων απαιτεί από όλους σοβαρότητα, συνέπεια, ειλικρίνεια και αξιοπιστία. Εμείς δεν διστάσαμε να αναλάβουμε και κόστος και ευθύνη όταν η χώρα μας έφτασε σε οριακή στιγμή. Δεν κρυφτήκαμε ποτέ. Όμως δεν θα γίνουμε συνεργοί σε τακτικισμούς και επικοινωνιακά κόλπα. Γιατί αυτά δεν δίνουν λύσεις στα προβλήματα της χώρας, αντίθετα είναι άλλη μια απόπειρα εμπαιγμού του ελληνικού λαού. Δεν έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις του Πρωθυπουργού, για τη δημιουργία δύο επιτροπών που οδηγούσαν σε παράκαμψη των διαδικασιών της Βουλής. Πιο συγκεκριμένα, θέλω να αναφερθώ στο θέμα του προσφυγικού. Συζητήθηκε σε βάθος, συμφώνησα σε ένα πλαίσιο κυρίως για την αντιμετώπιση της πολύ σημαντικής Συνόδου Κορυφής. Υπάρχει γι αυτό και ανακοίνωση που θα βγει από την Προεδρία. Όσον αφορά στη συνταγματική αναθεώρηση, έχουμε εκφραστεί δημόσια, θεωρούμε ότι χρειάζεται τολμηρή μεταρρύθμιση, τολμηρή Συνταγματική Αναθεώρηση. Η Κυβέρνηση δεν έχει παρά να ξεκινήσει τις προβλεπόμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες και εκεί όλα τα κόμματα θα διατυπώσουμε τις απόψεις μας. Βεβαίως, ξέρετε όλοι, ότι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου, άμεσα από αυτή τη Βουλή. Το διεκδικούσαμε από την προηγούμενη Βουλή, όμως δεν το δέχτηκε αυτό ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του. Έρχομαι στο θέμα του ασφαλιστικού που είναι εξαιρετικά σημαντικό. Δεν συζητήθηκε σε βάθος όλες αυτές τις ώρες, δεν συζητήθηκε καθόλου επί της ουσίας όλες αυτές τις ώρες. Γι αυτό και δεν θα μπορούσε να υπάρχει μια κοινή ανακοίνωση. Τις κόκκινες γραμμές μας ο Πρωθυπουργός τις γνωρίζει. Τις προτάσεις μας τις έχουμε καταθέσει δημόσια. Εάν δεν μπορεί να το χειριστεί, ας μας το πει. Είναι άλλης τάξεως ζήτημα. Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η ΔΗΜΑΡ δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουμε μείωση συντάξεων. Τα υπόλοιπα θα συζητηθούν στη Βουλή. Δεν αρκούν τα ευχολόγια γι αυτό το ζήτημα από την πλευρά της Κυβέρνησης. Θα συνιστούσα σε όσους από την πλευρά της Κυβέρνησης επιχειρούν σπέκουλα εναντίον μας στο θέμα αυτό, να δουλέψουν για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα μειώσουν τις συντάξεις”.
 • 19.42Δήλωση του γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών: “Η σημερινή σύσκεψη επιβεβαίωσε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αναζητά συνενόχους για να εφαρμόσει τα προαποφασισμένα αντιλαϊκά μέτρα, ειδικά σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό και τσακώνεται με τα άλλα κόμματα, που στήριξαν το μνημόνιο, για τον επιμερισμό της ευθύνης. Η κυβέρνηση προσπαθεί, μέσα από στημένους διαλόγους και διακομματικές επιτροπές, εκτός βουλής, ν’ αποσπάσει την ανοχή του λαού στα βάρβαρα μέτρα. Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης, τόσο για το ασφαλιστικό όσο και για το προσφυγικό και τη συνταγματική αναθεώρηση, υπηρετούν τις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων, τμημάτων του κεφαλαίου, της ΕΕ και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, που συμμετέχει η Ελλάδα. Δεν έχουν καμία σχέση με την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων του λαού και της χώρας. Αποδεικνύεται ότι το ΚΚΕ κράτησε τη μόνη συνεπή στάση προς όφελος των εργατικών-λαϊκών συμφερόντων, αρνούμενο να συμμετάσχει σε μια σύσκεψη – παρωδία. Ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από το κλίμα ψευδεπίγραφης συναίνεσης που καλλιεργεί η κυβέρνηση και τ’ άλλα αστικά κόμματα, με τη στάση τους. Ο μόνος επωφελής για το λαό δρόμος βρίσκεται στην οργάνωση της πάλης του, στη λαϊκή συμμαχία, στη συμπόρευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής”.
 • 19.19– «Στη σημερινή συνάντηση προσήλθαμε με θεσμική συνέπεια και με σοβαρές επιφυλάξεις για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης. Ήρθαμε για να ακούσουμε», δήλωσε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο Γιάννης Πλακιωτάκης μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα της δικής της πολιτικής που δημιούργησε, όπως είπε, σε βάρος των πολιτών και της οικονομίας. «Αναζητά σωσίβιο σωτηρίας. Η ΝΔ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα», συμπλήρωσε επισημαίνοντας ότι η Βουλή είναι ο μοναδικός χώρος που συζητούνται όλα. Για την αλλαγή του εκλογικού νόμου ανέφερε ότι δεν είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας ενώ για το προσφυγικό καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Επίσης διέψευσε ότι μίλησε με κάποιον από τους υποψηφίους προέδρους της ΝΔ, δηλώνοντας ότι είχε συνομιλία μόνο με τους συνεργάτες του όπως όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.
 • 19.16- Η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα έναν πρωθυπουργό πιο Ευρωπαίο από ποτέ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών. Όσο η Ελλάδα δεν αρχίζει τις μεταρρυθμίσεις δεν υπάρχει νόημα πρόσθεσε. Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση είπε ότι είναι μια προσπάθεια πίεσης προς τους Ευρωπαίους προκειμένου η κυβέρνηση να επιτύχει κάτι στο ασφαλιστικό, ενώ δίνει τα πάντα στο προσφυγικό. Για το ανακοινωθέν που θα εκδοθεί μετά το τέλος της συνάντησης, δήλωσε ότι είναι ανούσιο, γιατί ήδη έχει συμφωνηθεί μείωση των συντάξεων. Η δε αντιπαράθεση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού με την κυβέρνηση είπε ότι γίνεται μόνον για ψηφοθηρικούς λόγους, αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης  έχουν ψηφίσει τα πάντα.
 • 18.00- Σε αναδίπλωση  υποχρεώθηκε η Αντιπολίτευση σχετικά με το κοινό ανακοινωθέν, με το οποίο τα ελληνικά κόμματα θα δεσμεύονται να μη μειωθούν οι συντάξεις. Μετά την “επίθεση” που  εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός εναντίον τους, όταν αρνήθηκαν τη σχετική πρότασή του, πληφορίες ανφέρουν ότι ετοιμάζεται κοινό κείμενο.Σύμφωνα με πληροφορίες, η κοινή Ανακοίνωση θα περιλαμβάνει  τα σημεία σύγκλισης των κομμάτων.
 • Προηγήθηκε μια έντονη αντιπαράθεση, με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αφού τους παρουσίασε με πίνακες τις μειώσεις  απο το 2010 μέχρι τώρα, τους είπε : “Έχετε το θράσος να μιλάτε  για το χειρότερο μνημόνιο εσείς που υπογράψατε  τέτοιες μειώσεις; Αν αρνηθείτε το ανακοινωθέν,  δικαιούμαι να θεωρήσω πώς Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ επιθυμούν μείωση των συντάξεων”.
 • 17. 00- Ακόμη και την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος με το οποίο τα ελληνικά κόμματα θα δεσμεύονται  να μη μειωθούν οι συντάξεις, ώστε να δημιουργηθεί ένα εθνικό μέτωπο για το ασφαλιστικό και να ενισχυθεί η διαπραγμάτευση, αρνήθηκαν οι εκπρόσωποι της Αντιπολίτευσης στη μαραθώνια συνεδρίαση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.
 • “Δικαιούμαι να θεωρήσω συνεπώς, ότι θέλετε περαιτέρω μείωση των συντάξεων”, φέρεται να τους είπε ο πρωθυπουργός,ο οποίος τους παρουσίασε αναλυτικά τις μειώσεις απο το 2010 έως το 2015, καθώς και τις κατά καιρούς δηλώσεις τους.
 • Η διαπραγμάτευση βρίσκεται αυτή την ώρα στο πιο κομβικό σημείο, με τον Γ. Πλακιωτάκη να εξέρχεται για λίγο από την αίθουσα, προκειμένου να πάρει οδηγίες…
 • Η Αντιπολίτευση αρνήθηκε νωρίτερα και την πρόταση του πρωθυπουργού, για την σύσταση διακομματικών επιτροπών για το Ασφαλιστικό και την συνταγματική αναθεώρηση.
 •  Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, είπε όχι στην επιτροπή του Ασφαλιστικού και ναι στην επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, προβάλλοντας την ανάγκη να αλλάξει ο εκλογικός νόμος. Ο Βασίλης Λεβέντης τόνισε ότι δεν πρέπει να υπονομευθεί ο διάλογος πριν καν αρχίσει.

 

SYSKEPSI_1A SYSKEPSI_2

ADEIO_TRAPEZIORTHIOISYSKEPSI_3

SYSKEPSI_4 SYSKEPSI_5 SYSKEPSI_6

SYSKEPSI_7

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας