Σαφές προειδοποιητικό μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο φάσμα της διάλυσης αποστέλλει ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και Ευρωπαίος Επίτροπος, Μάριο Μόντι. Ο 73χρονος οικονομολόγος και πρόεδρος του Πανεπιστημίου Bocconi, σε συνέντευξή του στο περιοδικό politicoτονίζει: «Η Ε.Ε. διέρχεται μια κρίση που για πρώτη φορά οδηγεί εμένα και αρκετούς ακόμα να σκεφτούν για πρώτη φορά πως κινούμαστε προς τη διάλυσή της».

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του Φραντζέσκο Γκερέρα από το Μιλάνο, ο κ. Μόντι, “για πρώτη φορά στη μακρά ακαδημαϊκή και πολιτική ζωή του, μέσα και γύρω από το ευρωπαϊκό εγχείρημα, φοβάται πως ένας συνδυασμός από ηθικά “διεφθαρμένους”, (η λέξη ανήκει στον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας), σε επίπεδο εθνικής πολιτικής, από διαρθρωτικές ελλείψεις στο μηχανισμό των Βρυξελλών, και εξωτερικές κρίσεις μπορεί να προκαλέσουν την κατάρρευση της Ε.Ε.”.

“Ή, ακόμα χειρότερα – επιστροφή στο αιματηρό παρελθόν που προηγήθηκε”.

Στην ίδια συνέντευξη, με τίτλο “Μάριο Μόντι: Η Ε.Ε. θα μπορούσε κάλλιστα να διαλυθεί”, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, αναφερόμενος στο Προσφυγικό, στην τρομοκρατία αλλά και στην οικονομική κρίση, τονίζει ότι «η Ε.Ε. ποτέ άλλοτε δεν χτυπήθηκε από έναν τόσο μεγάλο αριθμό διαφορετικών κρίσεων αυτής της σοβαρότητας».

Εκφράζοντας την δυσαρέσκεια του τόσο για τις εθνικές κυβερνήσεις των κρατών – μελών όσο και για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο κ. Μόντι λέει: «Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι αν και η ΕΕ εξελίχθηκε ιστορικά μέσα από μια διαδικασία κρίσης και από απαντήσεις σε κρίσεις, αυτήν την φορά φαίνεται πως δεν συμβαίνει αυτό».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο ανταποκριτής του politico γράφει: “Ο σκεπτικισμός του Μόντι πηγάζει από την χαμηλή εκτίμηση που έχει για τις εθνικές κυβερνήσεις που εκπροσωπούνται στο πάνθεον των Βρυξελλών, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και συνδυάζεται με τη σοφή ρήση του Ζαν Μονέ, ο οποίος περίφημα είχε πει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να σφυρηλατηθεί σε κρίσεις”.

Ο ίδιος ο κ. Μόντι, εξειδικεύοντας την ανάλυσή του, αναφέρει -εμμέσως πλην σαφώς ότι ήταν λάθος η σταδιακή αδρανοποίηση της Κομισιόν και η μεταφορά της ευθύνης για τη λήψη των αποφάσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο επηρεάζεται από τις εθνικές κυβερνήσεις: “Νομίζω ότι το σημείο καμπής ήταν η οικονομική κρίση, η οποία συνέπεσε με τη γαλλική Προεδρία του 2008». «Το πρόβλημα της ημέρας ήταν διάσωση των τραπεζών, αλλά και η διάσωση κρατών, σε κάποιο βαθμό. Αυτό έπρεπε να γίνει με τα χρήματα από τα κράτη μέλη, όχι από το μικρό προϋπολογισμό της ΕΕ. Ως εκ τούτου, ήταν αναπόφευκτο ότι η δύναμη μετατοπίστηκε, σε μεγάλο βαθμό, από την Επιτροπή (σ.σ. Commision) προς το Συμβούλιο (σ.σ. European Caouncil) και, στο πλαίσιο αυτό, αναδείχθηκε, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Και συνεχίζει το δημοσίευμα: “Κατά την άποψή του, (σ.σ. του κ. Μόντι) η άνοδος του Συμβουλίου στο προσκήνιο, σε συνδυασμό με τη σταθερή μετατόπιση προς τις εθνικές πολιτικές, οδήγησαν τις συζητήσεις στον εθνικισμό, τον λαϊκισμό και στην βραχυπρόθεσμη επικέντρωση. «Ο βαθμός δυσπιστίας και η καθαρή προκατάληψη μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης, δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλά και τόσο ξεδιάντροπα”, είπε”.

POLITICO

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: politico.eu

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας